I mange sager om partnervold og partnerdrab har der været tydelige tegn på, at noget var galt. Ofte er der sket henvendelser til politiet og andre myndigheder, men der er ikke blevet handlet tilstrækkeligt. Med dette i fokus sætter Kvindeparaplyen den 23. november spotlight på vold mod kvinder under temaet: Ku’ det være undgået?
Til arrangementet vil en række engagerede oplægsholdere og paneldeltagere dele deres viden og perspektiver.
Aktiviteten starter lørdag den 23. november kl. 13 foran det tidligere Føtex, hvor deltagerne samles til et fælles optog gennem byens gader. Ruten fører via Perlegade til Rådhustorvet og videre gennem Apotekerhaven og ind i Borgen, hvor Lisbeth Brodersen fra ‘Det Lille Teater’ vil læse en historie inspireret af dagens tema. Optoget fortsætter ad Jernbanegade og Perlegade og afsluttes ved Frivillighedens Hus. Alle opfordres til at finde deres indre aktivist frem, tage noget orange på eller med og medbringe et bundt nøgler som symbolsk deltagelse.
Efter optoget byder Frivillighedens Hus kl. 14.30 på spændende workshops med følgende emner:
Samtykkeloven v/ Joan Lysholdt, socialrådgiver og sexologisk konsulent.
Stalking v/ folketingsmedlem Karina Dehnhardt Lorenzen fra SF.
Politiets arbejde med partnervold.
Kvinde- og Krisecentrets rolle v/ Maybritt Henriksen, leder af centret.
“Vi ved, at psykisk vold og stalking ofte går forud for partnerdrab. Hvis vi vil bekæmpe partnerdrab effektivt, skal vi tage fat om både psykisk vold og stalking. Derfor har jeg arbejdet for at kriminalisere stalking og indføre omvendt fodlænke med inspiration fra Norge. Dette initiativ vil styrke retsfølelsen og give ofrene den beskyttelse, de har krav på,” udtaler Karina Dehnhardt Lorenzen, som optakt til workshoppen om stalking.
Kl. 15.30 fortsætter programmet med en paneldebat under temaet: Forebyggelse af vold mod kvinder. I panelet deltager folketingsmedlem Karina Dehnhardt Lorenzen, SF, byrådsmedlem Ellen Trane Nørby, Venstre, byrådsmedlem Didde Lauritzen, Socialdemokratiet og Nanna Blankschøn, som konstitueret forstander på idrætshøjskolen i Sønderborg. Joan Lysholdt styrer debatten.
Denne aktivitet er en del af Orange Dage, en global kampagne mod vold mod kvinder, som løber over 16 dage fra FNs internationale dag til bekæmpelse af vold mod kvinder den 25. november til FN’s menneskerettighedsdag den 10. december.
Kvindeparaplyen er en sammenslutning af kvindeorganisationer i Sønderborg.
Arrangementet er åbent for alle. Mød op og støt kvinder og piger i kampen mod vold.