Karlsminde: Flybesætning fra 1944 mindes

21. april 2015 Kultur

På torsdag er det 71 år siden en bombemaskine blev skudt ned ved Karlsminde på Als. Et flystyrt der på nær et besætningsmedlem kostede hele flybesætningen livet.

Løjtnant Leif Larsen skal holde talen. Foto: Forsvaret

Løjtnant Leif Larsen skal holde talen. Foto: Forsvaret

Artiklen fortsætter under annoncen

Arrangementet gennemføres ved mindestenen for de faldne flyvere  kl. 10:00 ved mindestenen, Karlsminde, Nordals

Mindestenen er placeret et par hundrede meter fra hvor bombemaskinen styrtede i havet 23. april 1944.

Tale og buketter

Mindetalen gennemføres i år af løjtnant Larsen, presseofficer ved Hjemmeværnsdistrikt Syd og Sønderjylland, som efter talen lægger buketten fra Hæren.

Der vil yderligere blive lagt buketter af, Lokalhistorisk arkiv for Svenstrup Sogn, Sønderborg Kommune m.fl. ligesom personel fra Flyverhjemmeværnet deltager.

Artiklen fortsætter under annoncen

Arkivfoto fra Forsvaret

Arkivfoto fra Forsvaret

Mindehøjtideligheden gennemføres af Kontaktudvalget for de militære traditioner i Sønderborgområdet. En sammenslutning af 18 foreninger.

Gennemførelse af 71 årsdagen er et samarbejde mellem Lokalhistorisk arkiv for Svenstrup Sogn, Hjemmeværnet og brødrene Hounsgaard.

Den nedstyrtede bombemaskine, af typen Halifax, var dengang i 1944 på vej mod Østersøen for at udlægge miner. Den startede fra basen Elvington kl. 21:00 med kurs mod Østersøen. Godt og vel 2 ½ time senere blev den over dansk territorium opdaget af de tyske radaranlæg, og en natjager blev sendt af sted.

Den tyske natjager fandt den engelske bombemaskine og skød den i brand. Den engelske pilot forsøgte at nødlande bombemaskinen på markerne med Karlsminde, hvilket endte tragisk et par hundrede meter ude i vandet. Herved druknede besætningen undtagen haleskytten der blev reddet i land af to lokale. En fisker ved navn Chr. Hansen og Erik Agergaard.

Artiklen fortsætter under annoncen

Alle er velkomne til at deltage i højtideligholdelse af 71 årsdagen til ære for den allierede flybesætning.

Skrevet af: Ole ole@sonderborgnyt.dk
9. maj 2021 GF2020, Kultur, Sønderborg

Genforenings depeche kommer til Nordborg og Sønderborg

9. maj 2021 GF2020

Søndag formiddag blev en depeche sendt afsted fra Aabenraa og den næste måned, skal depechen rundt til forskellige byer i hånden på løbere fra 25 sønderjyske foreninger og løbeklubber. Tirsdag eftermiddag kommer depechen til Nordborg og fredag eftermiddag kommer den til Sønderborg og arrangementet er en del af fejringen af Genforeningen og det er DGI […]

Læs mere...