Køb lidt af historien hos ViKaLi i Gråsten

25. januar 2015 Kultur

I de gode gamle dage blev der både broderet og vævet i mange små hjem over det ganske land. Håndarbejde og

” width=”300″ height=”257″ /> Klokkeklare farver, der har holdt i mere end 100 år.

husflid var helt almindeligt, fordi langt de fleste familier selv fremstillede de ting, der skal bruges i hverdagen. Dengang kunne man arbejde i tolv timer seks dage i ugen, holde haven, sy og reparere alt tøj, klippe familien og fremstille ting til hjemmet uden at få stress.

Her vises en af de mange duge fra ViKaLi.

Her vises en af de mange duge fra ViKaLi.

“Se nu bare de her stofruller. De er mere end hundrede år gamle og ligner splinternye”, siger Lise Guldberg til SønderborgNyt.

Hun forklarer, at dengang blev der brugt ordentlig kvalitet, fordi det betød, at stoffet så holdt længere.

Et bevis mere på det med holdbarheden er rækker med forskellige skjorter og andet, der også er fra før 1. Verdenskrig – og det samme gælder stakkevis af duge, der er vævet af de allerbedste tråde og forsynet med broderier, så gæster kunne se, at her boede der en familie, der gjorde noget ud af hjemmet.

Det med at gøre noget ud af hjemmet begyndte med den såkaldte almuemaling på skabe, hylder og andet. Det var ligesom ikke nok, at de hjemmelavede ting af en funktion. De måtte også gerne være flotte at se på.

Lise Guldberg, Merete og Hanne har sat sig ind i alle de ting, der er i butikken.

Lise Guldberg, Merete og Hanne har sat sig ind i alle de ting, der er i butikken.

“Alle og enhver er hjerteligt velkomne til at gå på opdagelse i ViKaLi i Gråsten”, siger Lise Guldberg, der sammen med Hanne og Merete er parat til at fortælle om hver eneste af de mange, gamle ting. Og med ordetb gamle menes der antikke ting – og det betyder, at hver eneste ting er mindst 100 år gammel.

Stoffer, nips, møbler, service, legetøj og alt muligt andet er sat frem, så unge kan se, hvordan det var i de gode gamle dage – mens andre kan genkende ting, der stod i barndomshjemmet.

Og lige nu er det moderne at kombinere nyt og gammelt, så tag bare penge med, når turen går til Gråsten.

billede

Skrevet af: Ole ole@sonderborgnyt.dk