Kolonihaveejere tvinges med ind i dyr affaldsordning

Kolonihave kan ikke ligestilles med et sommerhus. Foto: Ole Kæhler
Kolonihave kan ikke ligestilles med et sommerhus. Foto: Ole Kæhler
24. oktober 2024 Samfund Skrevet af: Ole Kæhler

Kolonihaveejerne i Kolonihaveforeningen Sundsmark kan se frem til en regning på 1300 kroner og til gengæld kan de så smide deres affald på en lille ’genbrugsstation’, der allerede står på prøve i området.

Og den service vil haveejerne meget gerne have sig frabedt og to af dem forklarer til SønderborgNYT, at det at have en kolonihave ikke er det samme som at have et sommerhus.

”En del haveejere har ikke et kolonihavehus og de huse, som der er i en del af haverne, hverken har kloakering eller strøm og kun koldt vand i seks måneder af året, så det er ikke let at ’bo’ i dem og derfor må nogen lige tænke sig om en ekstra gang”.

Artiklen fortsætter under annoncen

”Vi skal godt nok ikke betale for vintermånederne, hvor kolonihaveforeningen er lukket ned”, siger haveejer Bodil Høy.

Katrin Rimer, som også har kolonihave i Sundsmark fortæller, at hvis de i det hele taget skal have en lille genbrugsstation i kolonihaveforeningen, så skal prisen ned på under det halve.

”Når vi er i vores haver, så tager vi jo vores affald med os hjem og der betaler vi jo i forvejen. Et par gange om året lejer kolonihaveforeningen en container, som vi kan smide haveaffald i og betalingen for den er inklusiv tømning”, siger hun.

Artiklen fortsætter under annoncen

De to kvinder fortæller videre, at der er meget få, som overnatter i deres haver.

”Det giver jo ingen mening med en affaldsrodning. Når vi tager på picnic eller griller i parken, på stranden eller skoven, så tager vi vores affald med hjem og sorterer og skal selvfølgelig ikke betale ekstra for affaldssortering. Men når vi har kolonihave og tager på picnic her og tager affaldet med hjem og sorterer, så skal vi betale”, siger Katrin Rimer og Bodil Høy.

Det er Miljøministeriet der står bag ‘tvangsordningen’.

Artiklen fortsætter under annoncen

Natur, Klima og Miljøudvalget lægger i sit forslag til en ny affaldsplan op til at indføre affaldsordninger i kolonihaveforeninger, fordi Sønderborg Kommune er forpligtet til at indføre henteordninger for ti affaldsfraktioner i kolonihaveforeningerne i henhold til Miljøministeriets affaldsbekendtgørelsen og indsamlingsvejledning.

Asger Romme Andersen har, som formand for udvalget, modtaget adskillige henvendelser fra kolonihaveforeninger, der har en holdning til det udkast til Sønderborg Kommunes nye affaldsplan, som for tiden er i høring.

Artiklen fortsætter under annoncen

”Det hilser jeg velkommen. Det er med til at kvalificere de politiske beslutninger, når folk involverer sig. Noget af det jeg kan forstå, der fylder meget for kolonihaveforeningerne, er udsigten til at Sønderborg Kommune indfører affaldsordninger for kolonihaveforeningerne, og at der i den forbindelse bliver indført affaldsgebyrer. Det årlige gebyr, som kolonihaveejere fremover vil skulle betale, ligger på cirka en tredjedel af det gebyr som et sommerhus skal betale årligt”, siger udvalgsformanden til SønderborgNYT. Han fortsætter:

Artiklen fortsætter under annoncen

”Den kommende uge tager jeg på besøg i flere af kolonihaveforeningerne for at høre nærmere til kolonihaveforeningernes synspunkter. Måske er der perspektiver og muligheder, som vi kan forfølge, når udvalget skal godkende den endelige affaldsplan”.

Sønderborg Kommunes affaldsplan for 2025-36 er lige nu i høring med frist for at indgive høringssvar den 31. oktober. Du kan finde mere information om affaldsplanen her på kommunens hjemmeside.

Kolonihaveforeningerne og -ejerne har her også mulighed for at give høringssvar til affaldsplanen.

Her er der billeder med Sundsmarkhaver.

22. januar 2025 Samfund, Sønderborg

Lillebælt Syd: Vigtige datoer, hvis du vil søge erstatning eller blive medejer

22. januar 2025 Samfund

I november måned gav Energistyrelsen tilladelse til havvindmølleprojektet Lillebælt Syd A/S. Derfor indkaldte projektejerne til et offentligt møde i mandags på Hotel Sønderborg Strand om værditabsordningen og køberetsordningen – eller på mere mundret dansk: Hvordan kan boligejere søge erstatning for tab, hvis boligen bliver mindre værd grundet vindmøllerne, og hvordan kan man blive medejer? Der […]

Læs mere...