Kulturministeren tager medalje med til Historiecenter Dybbøl Banke

8. juni 2016 Kultur

Kulturminister Bertel Haarder kommer lørdag til Historiecenter Dybbøl Banke med en helt særlig finsk medalje fremstillet til minde om den finske soldat Hermann Liikanen, der som frivillig deltog i krigen 1864.

Den danske ambassade i Finland blev i 2015 kontaktet af den meget aktive slægtsforening The Liikanen Family Society. I 2015 var det 180 år siden foreningens historiske medlem Herman Liikanen blev født, og i den anledning har foreningen fået lavet en medalje i hans ære. Der er tale om en meget stor medalje i bronze, som er 12,5 cm i diameter og vejer næsten et kg.

Artiklen fortsætter under annoncen

Der er lavet i alt 10 nummererede medaljer.

Foreningen kontaktede ambassaden, fordi de gerne vil forære medalje nr. 4 til Historiecenter Dybbøl Banke, på grund af Herman Liikanen netop blev såret her ved Dybbøl den 18. april 1864.

Som tak for hans tapperhed blev Liikanen efterfølgende forfremmet til løjtnant og samme år modtog han Dannebrogsorden, skriver Historiecenter Dybbøl Banke i en pressemeddelelse.

Den danske stat betalte ligeledes pension til ham, indtil hans døde i 1926 i en alder af 91 år.

Artiklen fortsætter under annoncen

I 1914 deltog Herman Liikanen i 50-års mindefestlighederne i København, hvor han mødte kongen, hvilket var et stort højdepunkt for ham.

Hermann Liikanen var en af 11 finske frivillige i krigen 1864. I alt kæmpede omkring 650 frivillige fra de nordiske lande for den danske sag, som de opfattede som en tysk aggression overfor en nordisk broder.

Det nordiske samarbejde ligger Bertel Haarders hjerte nær og han har derfor ønsket selv at overbringe den finske medalje med denne helt særlige historie.

Artiklen fortsætter under annoncen

Overdragelsen sker lørdag 13.45 på Dybbøl Banke ved mindesmærket for de nordiske frivillige lige overfor historiecenteret.

Formand for historiecenteret Jens Mølle tager imod medaljen. Forinden har ministeren besøgt Historiecenteret og efterfølgende Dybbøl Mølle.

Skrevet af: Ole ole@sonderborgnyt.dk
7. december 2022 Politik, Gråsten

Der kommer ikke boliger i stueetagen i Slotsgade 1 i Gråsten

7. december 2022 Politik

Politikerne var tirsdag eftermiddag samlet til møde i Teknik-, By- og Bolig-udvalget skulle blandt andet bestemme sig for, om de ville give et forbud imod, at stueetagen på Slotsgade 1 i Gråsten bliver ændret fra butik til boliger. Der er søgt om tilladelse til, at der laves lejligheder i hele bygningen. “I den sag var […]

Læs mere...