Kulturministeren tager medalje med til Historiecenter Dybbøl Banke

8. juni 2016 Kultur
Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 52)

 

Kulturminister Bertel Haarder kommer lørdag til Historiecenter Dybbøl Banke med en helt særlig finsk medalje fremstillet til minde om den finske soldat Hermann Liikanen, der som frivillig deltog i krigen 1864.

Den danske ambassade i Finland blev i 2015 kontaktet af den meget aktive slægtsforening The Liikanen Family Society. I 2015 var det 180 år siden foreningens historiske medlem Herman Liikanen blev født, og i den anledning har foreningen fået lavet en medalje i hans ære. Der er tale om en meget stor medalje i bronze, som er 12,5 cm i diameter og vejer næsten et kg.

Artiklen fortsætter under annoncen

Finsk frivillig Herman Liikanen.

Finsk frivillig Herman Liikanen.

Der er lavet i alt 10 nummererede medaljer.

Foreningen kontaktede ambassaden, fordi de gerne vil forære medalje nr. 4 til Historiecenter Dybbøl Banke, på grund af Herman Liikanen netop blev såret her ved Dybbøl den 18. april 1864.

Artiklen fortsætter under annoncen

Som tak for hans tapperhed blev Liikanen efterfølgende forfremmet til løjtnant og samme år modtog han Dannebrogsorden, skriver Historiecenter Dybbøl Banke i en pressemeddelelse.

Den danske stat betalte ligeledes pension til ham, indtil hans døde i 1926 i en alder af 91 år.

I 1914 deltog Herman Liikanen i 50-års mindefestlighederne i København, hvor han mødte kongen, hvilket var et stort højdepunkt for ham.

Hermann Liikanen var en af 11 finske frivillige i krigen 1864. I alt kæmpede omkring 650 frivillige fra de nordiske lande for den danske sag, som de opfattede som en tysk aggression overfor en nordisk broder.

Artiklen fortsætter under annoncen

Det nordiske samarbejde ligger Bertel Haarders hjerte nær og han har derfor ønsket selv at overbringe den finske medalje med denne helt særlige historie.

Overdragelsen sker lørdag 13.45 på Dybbøl Banke ved mindesmærket for de nordiske frivillige lige overfor historiecenteret.

Formand for historiecenteret Jens Mølle tager imod medaljen. Forinden har ministeren besøgt Historiecenteret og efterfølgende Dybbøl Mølle.

 

Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 47)

 

 

Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 57)
Artiklen fortsætter under annoncen

 

Skrevet af: Ole ole@sonderborgnyt.dk
24. september 2021 Politik, Sønderborg

Når det gælder penge til Arne-pension venter borgmesteren på KL

24. september 2021 Politik

Borgmester Erik Lauritzen har bemærket, at regeringen lægger op til, at det er ved at skrue på indsatsen på at hjælpe unge i arbejde, der skal findes penge til at finansere den kommunale del af Arne-pensionen. “Men først skal regeringen forhandle med KL og først derefter kan vi sige, hvor regeringen foreslår, vi skal finde […]

Læs mere...