Kulturnatten: Tør du stikke hånden i sandhedens mund?

31. august 2017 Kultur

Tør du stikke din hånd i ”sandhedens mund”, hvor sandheden er den rette betydning af alsiske ord?

Det kan du teste til Kulturnatten, hvor kreative sjæle i Alsingergildet har lavet en konkurrence inspireret af Santa Maria-kirkens Bocca della Veritá i Rom.

 Der er tit lang kø ved kirken Santa Maria in Cosmedin i Rom.

Ikke fordi gæsterne gerne vil ind i den i øvrigt smukke kirke, men for de flestes vedkommende fordi de vil se den store tritonmaske med åben mund i forhallen.

Artiklen fortsætter under annoncen

Legenden siger, at hånden ryger af, hvis man taler usandt.

“Legenden har inspireret os til en sjov konkurrence, hvor man skal vide eller gætte betydningen af et alsisk ord. Vi har lavet vores egen Bocca della Veritá, hvor det vil blive vurderet, om håndens ejer taler sandt eller usandt”, siger Johannes Diederichsen fra Alsingergildet – med et glimt i øjet.

“Jeg tør godt love, at ingen kommer til skade. Tvært imod kan man faktisk ”risikere” at vinde en af vores fine bogudgivelser eller at få et glas solbærrom. Det lyder da ret godt, ikke”, siger Johannes Diederichsen i en pressemeddelelse og håber, at Alsingergildets stand ved Sønderborgbro vil blive et lige så stort tilløbsstykke som sidste år.

Ud over konkurrencen med ”sandhedens mund” er der yderligere en konkurrence, en tipskupon med fem alsiske ord og mulighed for at gætte dets betydning ved at sætte 1, x eller 2. Blandt de rigtigt besvarede kuponer trækkes vindere af nogle af Alsingergildets nyeste bogudgivelser.

Alle, der deltager i konkurrencerne, får tilbudt et glas af gildets image-drik: solbærrom – så længe lager haves.

Man kan desuden se et udvalg af gildets bogudgivelser, som efterfølgende kan købes via gildets hjemmeside eller i de lokale boghandler.

Alsisk sprog og kultur

Alsingergildet – det alsiske dialektselskab – blev stiftet i 1946 for at værne om og holde alsisk kultur og sprog levende.

Gildet består af 12 gildebrødre og –søstre, der er født på Als og taler dialekten samt op til seks bisiddere.

Gildet har igennem årene udgivet en række (ca. 26) bøger, hvor Alsisk Ordsamling 1+2 er de mest opsigtsvækkende, idet der ikke andre steder i Danmark er udgivet bøger, som i samme grad sikrer en dialekt og dens lydsprog for eftertiden.

 

 

Skrevet af: Ole ole@sonderborgnyt.dk