Lars Møller: Tåbelige politikere skyld i Stormen på Dybbøl

18. april 2015 Kultur Skrevet af: Ole Kæhler

Lørdag aften var Frihedshallen i Idrætshøjskolen i Sønderborg rammen om aftenarrangementet, der er en del af 1864. En stor del af gæsterne kom fra 1864-gudstjeneste Sankt. Maria Kirken.

Jens Peter Rasmussen er glad for, at 1864-markeringen igen er i hænderne på lokale.

Jens Peter Rasmussen er glad for, at 1864-markeringen igen er i hænderne på lokale.

Artiklen fortsætter under annoncen

“Siden 1920 har aftenarrangementet være holdt på Sønderborg Kasene i gymnastiksalen, men sådan er det ikke længere. Sidste år blev det lagt i Alsion, hvor der ikke blev plads til de mange foreninger, der altid har været en del af 1864-markeringen. Nu er vi her i Frihedshallen og heldigvis har Sønderborg Kommune lovet, at de vil sørge for, vi kan blive i mange år”, siger premiereløjtnant i Hjemmeværnet Jens Peter Rasmussen.

Jens Peter Rasmussen fortæller, at der er en aftale med tidligere oberst Lars Møller, som vil fortælle om Stormen på Dybbøl og tiden frem til den kom.

Artiklen fortsætter under annoncen

“Det er dejligt, han ville komme og han er jo kendt for at tage bladet fra munden”, siger premiereløjtnanten.

Uduelige politikere koster

“Jeg har sat mig grundigt i tingene omkring Stormen på Dybbøl og må sige, at det er altid er dem på gulvet, soldaterne, der betaler prisen for fumlerierne i de højere luftlag”, siger tidligere oberst Lars Møller. Det har altid haft en høj pris, når tåbelige politikere kæmper indbyrdes om magten. Forsvarsledelsen sidder og tænker i taktik og de ressourcer, der er til rådighed til kampene, mens politikere tænker i popularitet og eftermæle.

Artiklen fortsætter under annoncen

Tidligere oberst Lars Møller sagde sin mening om datidens politikere.

Tidligere oberst Lars Møller sagde sin mening om datidens politikere.

“Også dengang var det sådan, at når en fisk rådner, så begynder processen fra hovedet. Fejlene i Dybbøl kommer fra tåbelige politikere i København”.

Artiklen fortsætter under annoncen

Han slår over til Ole Bornedals 1864 og beder alle om at se bort fra den, hvis de vil vide, hvad der egentlig skete.

“Ole Bornedals film er fiktion, men jeg har kigget i de gamle arkiver i hæren og læst korrespondencen mellem hovedstaden og Dybbøl”, siger Lars Møller.

I 1864 så det daværende krigsministerie de moderne tyske våben som noget nymodens pjat. Og selvom forsvaret havde sagt, at der skulle bygges et solidt forsvarsværk til 2 millioner rigsdaler ved Dybbøl, så endte det med at der blev bevilget 80.000 til at lave skanser for. Faktisk gik byggeriet i stå, fordi pengene slap op.

Artiklen fortsætter under annoncen

Den danske hær

Frem til 1864 havde Danmark en glimrende hær, der tidligere havde sejret i kampe, men så kom politikerne på banen med initiativer, der skulle styrke hæren i krigen mod Preussen.IMG_4652

“Der blev indkaldt værnepligtige, som efter to ugers træning blev placeret i hæren. Hele den effektive struktur der tidligere havde været, blev ødelagt af det nye koncept, hvor soldater, der havde kæmpet sammen, blev splittet og der kom nye mænd ind i rækkerne”, siger Lars Møller. Han fortæller, at det var en slagen hær, der flygtede fra Dannevirke i al hast og nåede frem til Dybbøl, hvor forsvarsværket ikke var bygget færdigt.

Preusserne indledte et godt to uger langt bombardement af skanserne og den 18. april var de så smadrede, at preusserne havde let ved at løbe danskerne over ende.

Planer om at smutte

Den øverste ledelse i hæren og krigsministeren havde planer om, at den danske hær skulle trække sig tilbage til Fredericia, men det skete ikke. Der gik politik i det – og når politikere, der jo ikke har forstand på krig, blander sig, så går det galt.IMG_4653

“Det var tåbeligt at blive, fordi det var indlysende for enhver, at preusserne vil massakrere de danske soldater”, siger den tidligere oberst. Han er kendt for at sige præcis, hvad han mener om både fortid og nutid.

“I Deadline på DR2 spurgte de, om jeg havde kaldt forsvarsministeren en idiot og det kunne jeg blankt afvise. Jeg sagde, det var et fejlcitat, fordi jeg havde altså kaldt ham en kæmpe idiot”, siger Lars Møller. Han har det utroligt svært med ministre og andre politikere,  når de tager beslutninger om noget, som de dybest set ikke har forstand på.

“Når der fumles rundt i de højere luftlag, så betales prisen af dem på gulvet”, sagde han i sin indledning og det lykkedes fint at få sluttet af med, at den høje pris både før og nu betales af menige soldater, der kæmper det bedste de kan.

Hvad har politikere lært?christiansborg1

I dag har politikere lært, at når de penge, der er bevilget til for eksempel byggeri, slipper op, så skal de sende flere, hvis de ikke vil, lægge navn til et halvfærdigt projekt. IC4-togene, snart også Fehmernforbindelsen, forsvarets næste kampfly og lokalt har vi Skansen, hvor der måske skulle have være sendt endnu en pose penge.

Underholdning

Sønderborg Gospel Choir.

Sønderborg Gospel Choir.

“Vi er så heldige, at Slesvigske Musikkorps spiller i aften og for at vise, hvad fællesskab og sammenhold kan føre til, så har vi også inviteret Sønderborg Gospel Choir”, siger premiereløjtnant Jens Peter Rasmussen.

Alt i alt en aften med traditioner, ritualer og et frisk pust fra gospelsangerne.

billede

 

 

29. marts 2024 Sønderborg, Frivillige

Aabenraa Selvhjælp vil hjælpe seksuelt krænkede i Sønderborg

29. marts 2024 Sønderborg

Voksne med senfølger efter seksuel krænkelse i barndommen kæmper med psykiske og/eller fysiske følgereaktioner. De hyppigst forekommende er PTSD, angst, lavt selvværd, tvangsforestillinger, problemer med krop og seksualitet, selvskadende, suicidal eller seksualiseret adfærd, spiseforstyrrelser og stofmisbrug. Ventetiden for at komme i behandling er over to år. Det betyder, at borgerne ikke få hjælp hurtig. Vi […]

Læs mere...