Lene Danielsen genfandt livsglæden med et gratis kommunalt tilbud

22. august 2018 Samfund

Virksomheden LIVA:

41-årige Lene Danielsen fra Sønderborg fik for et par år siden konstateret en kronisk leversygdom og havde mistet overskuddet i hverdagen. I vinteren 2017 afslørede badevægten, at hun havde taget 40 kg. på og her tog hun beslutningen om, at der måtte ske noget drastisk. Med hjælp fra kommunen fik Lene Danielsen vendt op og ned på sin livsstil og genfandt både selvtillid og godt humør.

Lene Danielsen er kategoriseret som kronisk smertepatient, idet hun lider af en kronisk leversygdom. Sygdommen og de medfølgende smerter betød, at hun ikke havde overskud til at dyrke motion og opretholde en sund livsstil.

Artiklen fortsætter under annoncen

“Jeg havde simpelthen ikke overskud til at være aktiv mere. Når jeg kom hjem fra arbejde og havde ondt, lagde jeg mig ind på sofaen, og det gjorde, at jeg pludselig havde taget 40 kg. på. Jeg indså at det ikke kunne blive ved. Jeg var ikke glad”, siger Lene Danielsen.

Tid til forandring

 For halvandet år siden blev Lene Danielsen i samarbejde med sin egen læge og kommunen, sat i gang med det kommunale sundhedstilbud Liva. Liva er en effektiv digital platform, kommunen anvender som metode til at understøtte sundhedsindsatser for de borgere, der af Sundhedscentret vurderes at have behovet. Den hjælper brugere med at ændre livsstil og håndtere kroniske sygdomme som overvægt, diabetes, hjertesygdomme, KOL m.fl. Platformen sætter brugerne i kontakt med en professionel sundhedsvejleder fra kommunen, der yder personlig vejledning via video eller tekst ud fra brugerens egne registreringer af vægt, kost, skridt, blodsukker, blodtryk, humør, søvn, skridt, motion osv.

Artiklen fortsætter under annoncen

Bagerst:
Janne Plehn Lauritzen (fysioterapeut)
Rikke Ahrends (rygestop vejleder)
Else Lydiksen (diætist)
Forrest:
Inge Vestergaard (diætist)
Charlotte Kongsted (fysioterapeut)

 

“Liva har givet mig en platform, hvor jeg kan holde styr på min fysiske aktivitet og kost. Det at der sidder en professionel vejleder i den anden ende, gør at jeg kan bruge Liva til at holde mig selv i gang. Nu hvor jeg har en personlig sundhedsvejleder, føler jeg, at jeg skylder nogen at give den en skalle. Der sidder en rigtig person i den anden ende, der kun vil dig det bedste, og som støtter dig igennem hele processen. Det er en kæmpe gave”, siger Lene Danielsen.

Artiklen fortsætter under annoncen

Handler ikke alene om vægttab

For Lene Danielsen er noget af det bedste ved Liva, at hendes personlige sundhedsvejleder forstår hende. Lene Danielsen har tabt sig 12 kg. ved at bruge den vituelle sundhedsvejledning, men fokuserer meget på, at det ikke blot handler om et vægttab for hende. Det handler i ligeså høj grad om, hvordan hun har det, og ikke mindst, hvordan hun har det med sig selv.

“Jeg har lært, at der er andet i verden end vægt. Der har været en fed opbakning fra min sundhedsvejleder igennem hele processen, hvad end jeg har tabt mig meget eller om vægten har stået stille. Programmet er ikke bare en af de sædvanlige slankekure fra damebladene, men en helhedsoplevelse. En tryghedsbase på en måde. Hvis man har det dårligt, kan man bede om en snak med sin vejleder via videofunktionen i programmet. Samtidig skrive jeg løbende resultater ind via app’en og får ugentlig feedback fra min vejleder”, understreger Lene Danielsen.

Artiklen fortsætter under annoncen

Kosten betyder alt

Lene Danielsen arbejder til dagligt som kok. Igennem kokkefaget fik hun det, som hun med et smil på læben betegner som en ’arbejdsskade’. Hun kom simpelthen alt for meget fløde og smør i maden, men det er slut nu.

“Min sundhedsvejleder i kommunen er professionel diætist, og hun har givet mig enormt mange god tips til, hvordan jeg kan lave noget hurtigt og sundt mad. Hun har fået lagt mine kostvaner helt om. Før jeg begyndte på programmet spiste jeg mellem 10-15 stykker frugt om dagen, i troen om, at det da var ganske sundt. Min vejleder fik forklaret mig om frugtsukker, og fik hurtigt erstattet denne overdåd af frugt med gulerødder og groft knækbrød, som giver mig en helt anden mæthedsfornemmelse. Mine morgenrutiner har også fået en over nakken. Før spiste jeg to stykker toastbrød til morgen med marmelade eller Nutella. Nu spiser jeg skyr og müesli eller rugbrød og æg. Alt vores hvide brød er røget af hylderne”, siger Lene Danielsen.

Artiklen fortsætter under annoncen

De små ting er bedre end ingenting

Til trods for at Lene Danielsen har fundet fornyet energi og livsglæde med hjælp fra den kommunale sundhedsvejledning, er smerterne stadig en fast del af hendes tilværelse. Nu har hun dog lært, at tøjle smerterne på en helt anden måde, og i stedet for at opgive al form for fysisk aktivitet, har hendes sundhedsvejleder lært hende, at lidt er bedre end ingenting.

“Min vejleder har været en kæmpe støtte for mig i hele dette forløb, fysisk såvel som mentalt. Hun har overbevist mig om, at de små ting er bedre end ingenting. Hun har givet mig en masse forskellige øvelser, jeg kan lave på arbejdet. Fx har hun lært mig, at når jeg henter en gryde på nederste hylde på arbejdet, skal jeg bukke mig ned tre gange i stedet for den ene gang, som det kræver. Førhen havde jeg også en tendens til kun at røre i gryderne med højre hånd. Min vejleder har opfordret mig til at røre i gryderne med begge hænder, så jeg kan få gang i hele kroppen. Hun har lært mig, at de små ting også er med til at gøre en forskel. Derudover har jeg også fået lavet mit eget skræddersyede træningsprogram, der tager højde for mine smerter. Alt i alt er det hele blevet meget mere overskueligt takket være Sønderborg Kommune og Liva”, siger Lene Danielsen.

’’Jeg er ikke bange for at hoppe i en badedragt længere’’

 Da vi spurgte Lene Danielsen om, hvad kommunen og det digitale program havde gjort for hendes liv, blev der ikke sparet på de store gloser.

“Liva har simpelthen vist mig, at der er et lys for enden af tunellen, lige meget hvor stor man er. App’en kan meget mere, end hvad jeg troede, og den er ovenikøbet nem at bruge. Det har givet mig livsmod, og jeg er blevet glad igen. Jeg har fået min selvtillid tilbage, og jeg er ikke bange for at hoppe i en badedragt længere”, siger Lene Danielsen.

 

Skrevet af: Ole ole@sonderborgnyt.dk
12. august 2022 Kultur, Sønderborg

Kulturens huse skal sælges – uden det rammer indholdet

12. august 2022 Kultur

Kommunen har planer om at sælge sin del af Alsion, som blandt andet omfatter koncertsalen – og Sønderborghus og Sønderborg Teater skal også på salgslisten. “Det er vigtigt for mig, at brugerne af de tre steder drages ind i processen, så vi kan bevare den kultur, som vi har i Sønderborg”, siger Christel Leiendecker, som […]

Læs mere...