Lizl Rand: Intet angst-anfald varer evigt

4. juni 2014 Uncategorized

Onsdag aften var det Lizl Rands tur til at fortælle om sin bog,  Kom stærk ud af din angst, i Bogcafeen på Café Figo i Sønderborg og blandt alt det hun sagde, kom også sætningen, at intet angstanfald varer evigt.

Lizl Rand fortalte på fængende vis om sit liv med angsten i rygsækken.

Det er nyttig viden, selvom den næppe popper op hos den, der pludselig rammes af at angstanfald.

– Jeg oplevede et panikanfald hjemme ved spisebordet. Jeg følte, jeg sad i en osteklokke ved bordet, hvor min daværende mand og datter også sad, siger Lizl Rand til de godt 50 mennesker, der havde sikret sig en plads.

Artiklen fortsætter under annoncen

– Jeg kunne slet ikke være i køkkenet og gik op i soveværelset for at finde ro, men det var som om vægge og loft var ved at vælte ned over mig, siger hun.

Lizl Rand optræder scenevant og selvsikkert foran sit publikum. Der er ikke det mindste tegn på, at hun skulle have nogle problemer overhovedet. Og slet ikke, når man tænker på, at hun samtidig er succesfuld chefredaktør på hele tre månedsblade.

Er det muligt?

– Kan en succesfuld karrierekvinde have angst, siger Lizl Rand, der har fået spørgsmålet flere gange. Det hurtige svar er et spørgsmål om, om det gør ondt at få en kniv i låret, når man har swimmingpool.

Artiklen fortsætter under annoncen

Lizl Rand er kommet langt med sig selv, siden angsten begyndte – og hun kan sagtens se, hvordan det hele hænger sammen.

– Lige siden jeg var lille, så har jeg lært, at jeg ikke er noget i mig selv, men alene i kraft af det, som jeg gør, siger hun. Det tog hende ikke lang tid at regne ud, hvordan opskriften på det perfekte liv skulle være.

– Jeg skulle være dygtig på jobbet, finde en flot mand, få et vidunderligt barn, et hus, en græsplæne og huske at bruge tandtråd, siger Lizl Rand – og det gjorde hun så. Og alligevel blev hun ramt af angst. Ganske som hver femte dansker gør på et eller andet tidspunkt i sit liv.

Artiklen fortsætter under annoncen

Der blev virkeligt lyttet.

Der blev virkeligt lyttet.

Angsten

Dengang angsten kom ind i Lizl Rands liv opdagede hun hurtigt, hvordan tankerne kørte rundt med hende.

– Jeg kunne ikke gå i biografen med veninderne, fordi jeg oplevede angsten i biffen en gang. Jeg sad og følte, at jeg var ved at blive kvalt i en Piratos-lakrids, men jeg ville ikke råbe på hjælp, siger hun.

Artiklen fortsætter under annoncen

Årsagen til at hun ikke ville rejse sig og råbe højt var, at der ville komme to store falckreddere og løfte hende ud – og den ene ville sige:

– Hvor er du tung.

Busser og tog fik hende til at forestille sig, hun selvfølgelig ville dø undervejs.

– Angsten gjorde mit liv til en overlevelses-safari, siger hun. En pille eller en enkelt spids fra en snapsefalske og en Fishermanns pastil reddede hende gennem mange redaktionsmøder på Berlingske.

– På avisen kunne jeg jo ikke sige, hvordan jeg havde det, for så blev jeg dømt ude. Hvis ikke jeg var på toppen og præsterede, så fik jeg ikke forside-historierne, siger Lizl Rand.

Artiklen fortsætter under annoncen

Efter et lægebesøg fik hun nogle piller, som hun skar over og tog en kvart, når hun følte, der kunne opstå situationer, hvor hun havde brug for ro.

– Det hjalp og jeg blev god til at takke pillerne for min succes og det er slet ikke godt, når ansvaret for ens succes lægges på en pille eller en øl, siger hun. Og da hendes læge så ikke ville give hende flere uden at se hende i konsultationen blev hun nærmest angst for angsten.

– Jeg blev henvist til en psykolog, som jeg tog hen og fik en snak med. Han foreslog, jeg kom med i gruppeterapi og jeg sagde straks ja.

Mødet med de skøreIMG_9520

Lizl Rand troppede op til gruppeterapien og psykologen sagde velkommen og bad hende sætte kaffe over ude i køkkenet.

– Så gik jeg derud og der stod nogle andre, som jeg snakkede lidt med, mens jeg glædede mig til at møde de skøre, siger hun.

Og det skøre viste sig at være dem i køkkenet.

Ganske almindelige mennesker, der lever almindelige liv – ganske som hun selv. Tilfælles havde de angsten.

– Og hvor er det dejligt at møde andre, der ved, at det nogle gange er umuligt at køre i bus, handle, møde på jobbet, tage på tur med veninderne og alt muligt andet.

En del af behandlingen var hjemmegaver og havde en svært ved at tage med toget, så var hjemmeopgaven at tage med toget.

– Og bare det, at man næsten nåede hen på perronen gav point i terapigruppen. Og det gav modet til måske næsten at stige ind i toget næste gang, siger Lizl Rand. Hun forklarer, at en vej ud af angsten er, at man konfronterer den.

– Vi ser tigeren i øjnene, siger hun.

De lykkelige singlerIMG_9534

For mange angstramte gælder det om at finde dækhistorier, som forklarer den måde, som de indretter livet på. Mange lever alene.

– De fortæller, de har valgt at være singler, fordi det med at bo med en kæreste bare slet ikke kan fungere. Kærester er jo ikke til at have i sit hjem, siger hun. Men måske har nogle af alle de lykkelige singler en lille angst.

– Måske er de bange for at blive afvist, siger Lizl Rand.

Vær din egen bedste ven

– Når jeg tænker på dengang, hvor jeg altid havde antennerne ude for at være klar til at hjælpe andre og jeg hele tiden tilsidesatte mig selv, så kan jeg se, jeg ikke var god ved mig, siger den succesrige kvinde.

Derfor mener hun, at vi skal være vores egen bedste ven, der sørger for, at vi kommer en tur ud og gå i det grønne hver eneste dag, at vi spiser fornuftigt og får rigeligt med søvn.

– Køb en hund, så kommer i hjem i ordentlig tid og i får gået ture. Og så er en hund vidunderlig, fordi den er ligeglad med, om man nåede alt på jobbet eller ej, siger hun.IMG_9518

Lizl Rand er ude af sine angstanfald, men hun mener, at angsten altid vil være en del af hendes liv. Og derfor er hun rigtig omhyggelig med at passe godt på sig selv.

Hendes angst har hun fortalt om i sin bog og hun rejser rundt og fortæller om lidelsen.

– Det kan hjælpe andre, at jeg kommer og fortæller, at jeg kender angsten, at jeg ved, hvor svært det kan være at hente en liter skummetmælk især i myldretiden, siger hun.

Og foredraget er krydret med små praktiske tricks, der kan bremse angstanfald og de er også beskrevet i bogen.

Har du angst – eller har en af dine nære det, så se at få fat i Lizl Rands bog og bliv klogere på lidelsen.

– Når man får indsigt, kommer forståelsen og til sidst erkendelsen. Erkendelsen gør, at man begynder at handle på tingene, siger Lizl Rand og tilføjer det vigtigste af alt:

– Der er veje ud af angsten. billede

Skrevet af: Ole ole@sonderborgnyt.dk
28. september 2022 Kultur, Sønderborg

Officiel indvielse af kasernen den 10. oktober

28. september 2022 Kultur

Foreningerne har allerede fyldt Sønderborgs tidligere sergentskole og kaserne med liv, stemmer og aktiviteter. Derfor inviterer Sønderborg Kommune til officiel indvielse 10. oktober kl. 16.30 – 18.30. Interesserede kan blive klogere på både stedets militære historie og på fremtidens muligheder: Hvordan ser rummene ud, hvem der holder til her, og hvad de kan bruges til. […]

Læs mere...