Martin Bigum fortalte om sine tanker bag kunsten

12. maj 2016 Kultur

Flere end 200 sønderborgensere brugte torsdag aften på Sønderborg Bibliotek, der sammen med Sønderjyllands Kunstskole bød på et foredrag med selveste Martin Bigum. For at budgettet kunne hænge sammen, havde Martin Lindgren Grønvall fra Skogalleriet givet et ukendt beløb.martin bigum

Artiklen fortsætter under annoncen

Inden Martin Bigum tog fat på selve foredraget fik han sagt, at så mange mennesker er en skarp kontrast til dag ensomme dag i atelieret – og så skulle der lige tages en selfie med publikum i baggrunden, så han kunne vise sin datter på 10, der faktisk kom nogen for at høre ham.

“Hun havde sagt, der ikke kom nogen, så det bliver herligt at række billedet hen over hendes cornflakes ved morgenbordet. Så kan hun jo selv se”, siger Martin Bigum.

Martin Bigum tegner det, han ser for sit indre blik.

Artiklen fortsætter under annoncen

“Så det starter mellem det bevidste og det ubevidste og jeg slipper kontrollen og lader det flyde”, siger han.

“Det tager som regel 4-5 uger at male et billede og jeg kan kun male på et ad gangen. Hen mod slutningen i processen kommer der en krise. Sådan er det altid”, siger Martin Bigum.

Et billedes magt er at kunne lave en form i verden – og en form kan skabe eftertanke.

“Og der er billeder, som jeg i årevis tænker på – og hele tiden spørger, hvad det er, som kunstneren prøver at fortælle”, siger Martin Bigum. Selv er han meget opmærksom, hvad der sker omkring ham – og det er altid på den baggrund, der kommer en tanke, der så fører til et maleri eller en installation.

Artiklen fortsætter under annoncen

“Jeg kan kun lave kunst, når jeg har noget på hjerte”, siger manden, der har viet sit liv til kunsten.

Galleristerne

Skuffede mødre.

Skuffede mødre.

“Jeg husker tydeligt, da jeg oplevede nogle gallerister, der kom ind på en udstilling, hvor jeg var med. De kigge rundt og sagde bare: Nå, der er Bigum og derovre er en Arte. Men de så ikke rigtigt på billederne”, siger Martin Bigum. Han følte, at de pludselig overtog kunsten.

Artiklen fortsætter under annoncen

Martin Bigum er en herlig foredragsholder og der blev fortalt gode historier om alt det, der ligger bag flere af hans malerier. Og han gjorde det med masser af humor selvironi.

Martin Bigum udstiller flere steder i verden og kan sælge sin kunst. Men han kom ikke ind på et af kunstakademierne.

“Og det er måske meget godt, selvom jeg forsøgte”.

Martin Bigum har iøvrigt illustreret H. C. Andersens Skyggen.

“Og den proces lærte mig, man skal passe på, man ikke bare bliver en skygge af sig selv”.

Artiklen fortsætter under annoncen

 

Skrevet af: Ole ole@sonderborgnyt.dk
25. juni 2022 Nordborg, Debat

Debat: Når kommunen skal spare så rammer det altid de ældre

25. juni 2022 Nordborg

Henrik Nielsen, Liberal Borgerliste, skriver: I Sønderborg skal der spares 45 millioner kroner i næste budgetår og det får store konsekvenser for vores ældre. Desværre ser man igen det område som første prioritet i byrådet, når der skal spares penge. Når man så ser lidt på, hvorfor Sønderborgs byråd har fået den opgave, så er […]

Læs mere...