Martin Thorborg: Pengemangel er dejligt motiverende

13. marts 2015 Erhverv

Et dansk par rejste til USA og de havde ikke penge overhovedet. De havde lånt et værelse og sov på luftmadrasser. De begynder at importere ure fra Kina og sætte et nyt logo på: Skagen Design.

Martin Thorborg vil have os til at aflive den indre tanke-censor.

Martin Thorborg vil have os til at aflive den indre tanke-censor.

Artiklen fortsætter under annoncen

“Det er innovation. Nemlig små ændringer og forbedringer, der øger indtægten”, siger serie-iværksætter Martin Thorborg til de små 500 mennesker, der fredag eftermiddag havde sat sig til rette i Alsion for at blive lidt klogere på innovation og iværksætteri.

Værten var Sønderborgs Ildsjæle.

“Ure har det tilfælles at de går i stykker og skal laves. Og mange steder tager det evigheder. Men Skagens Ure repareres fra dag til. Kan værkstedet ikke det, så sender de butikken et nyt”, siger Martin Thorborg. Den service gør, at Skagen Design sælger 4 millioner ure om året.

Artiklen fortsætter under annoncen

Urforretninger sender defekte ure til importøren og var vænnet til, at det tog evigheder at få dem lavet. Den hurtige service fra Skagen Design rygtedes i branchen over hele verden – og i dag er de to bag ideen milliardærer.

Ung succes

En ung fyr importerede muddermasker til kvinder og satte dem til salg på de sociale medier. Fordi det er bøvlet at betale online via mobilen, så bestemte han sig for bare at sende varen til kunden og mere end 80 procent betaler efter modtagelsen.

Artiklen fortsætter under annoncen

“Han gav 7-8 kroner for produktet og solgte det for et par hundreder. Da han fyldte 18 fejrede han dagen med at købe sig et hus i Danmark, et i Litauen og så en Ferrari”, siger Martin Thorborg. Det er to eksempler på, at dybest set enhver, der tør tænke anderledes og satse, har en chance for succes.

Manden selv

“Jeg er det, jeg selv kalder serie-iværksætter. Jeg står bag to konkurser og så har jeg lukket 15 virksomheder på den IMG_1631pæne måde”, siger Martin Thorborg. Han har væsentligt flere fiaskoer end successer. Og han er selvfølgelig i gang med et nyt projekt.

Artiklen fortsætter under annoncen

Han ser iværksættere som de mennesker, der har modet til at satse, gøre noget for at udleve deres drømme.

“Prøv at tænk på de aftener, hvor familien Danmark sidder hjemme i sofaen og griner af dem, der ryger ud af XFactor. Der er bare lige det, at dem, der ryger ud af XFactor i det mindste gør noget for at fange deres drømme. De fleste gør ingenting”, siger Martin Thorborg. XFactor-deltagerne er ikke som tryghedsnarkomanerne. De satser.

Dem der sover

Netop fredag slap det ud i medierne, at Danish Crown igen fyrer folk. 280 fyresedler ligger klar.images (2)

Artiklen fortsætter under annoncen

“Det er trist for de mennesker, men jeg kan ikke lade være med at tænke på, om fyringerne virkeligt overrasker dem. I Polen står der maskiner, der skærer grise hurtigere og bedre end mennesker kan. Maskiner arbejder i døgndrift syv dage om ugen og er aldrig syge”, siger Martin Thorborg.

“Jeg prøver at sige, at vi skal være mere vågne og turde tage ansvaret for vores eget liv. Ser vi vores job er i fare, så gælder det da om at komme videre, inden alting vælter. Måske skal vi uddanne os til noget andet, flytte til en ny by eller hvad ved jeg”, siger han. Uanset hvor mange, der synes, at de er dumme hos Danish Crown, når de fyrer folk, så bremser det ikke udviklingen. Virksomhederne tager ikke ansvaret for os. Det må vi selv gøre.

Lyt til råd – og gør det modsatte

Tænk i muligheder - aldrig begrænsninger.

Tænk i muligheder – aldrig begrænsninger.

Langt de fleste med iværksætterdrømme søger gode råd hos andre. Det giver på en eller anden måde mening. Og det er især vigtigt at slå ørerne ekstra godt ud, når nogen siger: “Det kan ikke lade sig gøre”.

“Så gælder det om at tænke kreativt og gøre det alligevel. Det er dét, der giver udvikling, giver innovation og kan give succes”.

Det gælder om ikke at blive fantasiløshedens offer.

Samarbejde med universiteter

Daniels Staugaard fra SDU spurgte, hvordan man kan koble SDU og iværksættere sammen, så det giver nye virksomheder, vækst og arbejdspladser, med andre ord giver pote.

“Jeg er ked af at sige det, men jo højere folk er uddannet jo mere tryghed søger de. Det er som om, de højtuddannede satser på at være ansat, fordi det er mere trygt”, siger Martin Thorborg. Folk fra de højere læreanstalter har også det tilfælles, at de tænker på samme måde. Altså begrænser de hinanden.

Væksthuse

Fra Jobsøgningsnetværket Fiqtiv spørger Marck Thorning, hvad Martin Thorborg mener om de forskellige iværksætterhuse, der er rundt om i kommunerne.

Det får Martin Thorborg til at smågrine, inden han svarer:

“Kommer man ind i sådan noget, så gælder det om at komme ud hurtigst muligt. Den slags væksthuseimages (1) er jo selv virksomheder og de vil gerne holde på kunderne og trække dem gennem en masse, så de selv har succes”, siger Martin Thorborg. Væksthuse er heller ikke specialister på din idé.

Han mener, det bedste af alt er at kaste sig over noget, som man brænder for og så have i baghovedet, at det kan være en fordel at have ryggen mod muren.

“Mangel på penge er dejligt motiverende og får de kreative tanker til at blomstre”, siger han.

Hvornår er det bedst at begynde?

Du kan vente længe på det rette tidspunkt.

Du kan vente længe på det bliver det rette tidspunkt.

Det bedste tidspunkt at begynde som iværksætter på er lige nu.

“Ellers er det ligesom en stor del af dem med slankekure og rygekurser. Det er altid senere – og så går de og soler sig i den forventede succes, mens de nyder beslutningen. Der kommer bare aldrig til at ske noget”, siger Martin Thorborg.

“Når du har en god idé og tænker, den kan blive til noget, så er motivationen dér og så er det om at gå i gang”.

Altså: “Sæt i gang”

 

 

 

 

Skrevet af: Ole ole@sonderborgnyt.dk
2. februar 2023 Kultur, Sønderborg

LGBTQ+ satte Sønderborg på Europakortet

2. februar 2023 Kultur

LGBTQ+ Sønderborgs Pride Week er blevet optaget i Spatacus Magasin, som er et af de største magasiner for homoseksuelle. Bladet udkommer fire gange årligt i europæiske lande syd for Danmark, oplyser LGBTQ Sønderborg, der på den måde har fået Sønderborg på Europakortet. Desuden er priden også at finde på deres hjemmeside.

Læs mere...