Mindes starten på 1. verdenskrig

4. juli 2014 Uncategorized

Pressemeddelelse:

Flere end 5.000 sønderjyder faldt på slagmarkerne under 1. verdenskrig, og derfor bliver 100-året for krigens udbrud den 1. august 1914, da Tyskland erklærede Rusland krig, i særlig grad markeret i Sønderjylland.1864 3

Det sker med to mindearrangementer, i Sønderborg den 3. august og i Haderslev den 4. august – og følges senere op med kulturhistoriske aftenvandringer flere steder i landsdelen med 1. verdenskrig som tema og en serie af foredrag.

Artiklen fortsætter under annoncen

Bag 100-års arrangementerne, hvortil der er offentlig og gratis adgang, står Historisk Samfund for Sønderjylland, Museum Sønderjylland, Hjemmeværnet og Sct. Marie Kirke i Sønderborg samt Haderslev Kaserne.

Aftenvandringerne går til Sikringsstilling Nord, til krigsfangekirkegården i Løgumkloster og Zeppelinmuseet ved Tønder, og foredragsrækken i september på Sønderborg Slot og på Landsarkivet i Aabenraa sætter fokus på krigsudbruddet, arrestationen af ledende dansksindede, hjemmefronten, desertationer og krigsfangelejre for sønderjyder og revolutionen i 1918 og involverer tillige Landsarkivet for Sønderjylland og Historisk Samfund for Als og Sundeved.
Artiklen fortsætter under annoncen

Programmet i Sønderborg søndag den 3. august indledes i Broager med kransenedlæggelse kl. 13 ved Mindehøjen og følges op med kransenedlæggelse kl. 13.30 ved mindestøtten for de faldne på Kirketorvet i Sønderborg og gudstjeneste kl. 14 i Sct. Marie kirke, hvor biskop Marianne Christiansen prædiker.

Kl. 15.30 kan deltagerne i arrangementet opleve tre korte foredrag på Sønderborg Slot om situationen i Sønderjylland i 1914, om soldaterne der drog til fronten og om den barske omstilling i Sønderjylland under krigen, der varede indtil våbenhvilen den 11.11. kl. 11 i 1918.
Artiklen fortsætter under annoncen

I Haderslev mandag den 4. august indledes med kransenedlæggelse ved de to monumenter i Damparken kl. 16 og på Damager Kirkegård kl. 16.30, og i Slesvigske Musikhus kl. 19 gentages foredragene fra Sønderborg suppleret med et foredrag om Haderslev Kaserne og krigen.

Skrevet af: Ole ole@sonderborgnyt.dk
24. september 2021 Politik, Sønderborg

Når det gælder penge til Arne-pension venter borgmesteren på KL

24. september 2021 Politik

Borgmester Erik Lauritzen har bemærket, at regeringen lægger op til, at det er ved at skrue på indsatsen på at hjælpe unge i arbejde, der skal findes penge til at finansere den kommunale del af Arne-pensionen. “Men først skal regeringen forhandle med KL og først derefter kan vi sige, hvor regeringen foreslår, vi skal finde […]

Læs mere...