Mindes starten på 1. verdenskrig

4. juli 2014 Uncategorized

Pressemeddelelse:

Flere end 5.000 sønderjyder faldt på slagmarkerne under 1. verdenskrig, og derfor bliver 100-året for krigens udbrud den 1. august 1914, da Tyskland erklærede Rusland krig, i særlig grad markeret i Sønderjylland.1864 3

Det sker med to mindearrangementer, i Sønderborg den 3. august og i Haderslev den 4. august – og følges senere op med kulturhistoriske aftenvandringer flere steder i landsdelen med 1. verdenskrig som tema og en serie af foredrag.

Artiklen fortsætter under annoncen

Bag 100-års arrangementerne, hvortil der er offentlig og gratis adgang, står Historisk Samfund for Sønderjylland, Museum Sønderjylland, Hjemmeværnet og Sct. Marie Kirke i Sønderborg samt Haderslev Kaserne.

Aftenvandringerne går til Sikringsstilling Nord, til krigsfangekirkegården i Løgumkloster og Zeppelinmuseet ved Tønder, og foredragsrækken i september på Sønderborg Slot og på Landsarkivet i Aabenraa sætter fokus på krigsudbruddet, arrestationen af ledende dansksindede, hjemmefronten, desertationer og krigsfangelejre for sønderjyder og revolutionen i 1918 og involverer tillige Landsarkivet for Sønderjylland og Historisk Samfund for Als og Sundeved.
Artiklen fortsætter under annoncen

Programmet i Sønderborg søndag den 3. august indledes i Broager med kransenedlæggelse kl. 13 ved Mindehøjen og følges op med kransenedlæggelse kl. 13.30 ved mindestøtten for de faldne på Kirketorvet i Sønderborg og gudstjeneste kl. 14 i Sct. Marie kirke, hvor biskop Marianne Christiansen prædiker.

Kl. 15.30 kan deltagerne i arrangementet opleve tre korte foredrag på Sønderborg Slot om situationen i Sønderjylland i 1914, om soldaterne der drog til fronten og om den barske omstilling i Sønderjylland under krigen, der varede indtil våbenhvilen den 11.11. kl. 11 i 1918.
Artiklen fortsætter under annoncen

I Haderslev mandag den 4. august indledes med kransenedlæggelse ved de to monumenter i Damparken kl. 16 og på Damager Kirkegård kl. 16.30, og i Slesvigske Musikhus kl. 19 gentages foredragene fra Sønderborg suppleret med et foredrag om Haderslev Kaserne og krigen.

Skrevet af: Ole ole@sonderborgnyt.dk
26. september 2022 REGIONALT, Debat

Debat: Sønderborg bør satse på 100 procent grøn fjernvarme

26. september 2022 REGIONALT

Marianne Karlberg, Spidskandidat for Frie Grønne, Sydjyllandskredsen, skriver: Sønderborg Kommune har fuld fart på planerne om at udrulle fjernvarme i store dele af kommunen. Det giver rigtig god mening – klimakrisen, stigende energipriser og krigens rasen i Ukraine byder os at sætte turbo på at finde alternativer til vores olie- og gasfyr. Sønderborg Kommune har faktisk […]

Læs mere...