Mindesten for 11 henrettede, tyske marinesoldater blev afsløret

9. september 2020 Samfund

Onsdag blev en mindesten for 11 tyske marinesoldater, der blev henrettet i Sønderborg den 5. maj 1945, afsløret på det grønne område mellem Multikulturhuset og Hotel Alsik på Sønderborg Havn.

Det er Sønderborg Kommune i samarbejde med Tysklands honorarkonsul i Sønderjylland, der har sikret pengene til mindestenen, som er en natursten med en bronzetavle med tekst på dansk og tysk.

Det var oprindeligt tidligere, nu afdøde museumsinspektør Inge Adriansen, der fostrede ideen om en mindesten og –tavle for de unge marinesoldater.

Artiklen fortsætter under annoncen

Ideen er i 75-året for krigens afslutning i år genoplivet af Siegfried Matlok, tidligere chefredaktør på Der Nordschleswiger, og Frode Sørensen, formand for Sprogforeningen.

SønderborgNYT sendte ceremonien og afsløringen direkte og du kan se udsendelsen her.

Historien kort:

Mens de fleste den 5. maj 1945 jublede over, at 2. verdenskrig var slut, blev 11 unge tyske marinesoldater ved en tysk lynkrigsret i Sønderborg dømt til døden, henrettet og smidt i Alssund.

Artiklen fortsætter under annoncen

Sønderborg var under verdenskrigen base for en række tyske marinefartøjer. Kaptajnen på minestrygeren M612 fik 4. maj ordre til at sejle til Letland for at evakuere tyske soldater.

Skibet sejlede af sted, men besætningen fandt opgaven nyttesløs, overmandede officererne og vendte om. Mytteriet blev opdaget og krigsretten straks gennemført.

Syv af de 11 unge soldater, der blev smidt i Alssund, drev i de efterfølgende måneder i land ved Alssunds kyster og blev begravet på Østre Kirkegård ved Christianskirken.

Skrevet af: Redaktion redaktion@sonderborgnyt.dk
25. oktober 2021 Uddannelse, Sydals

Nu skal børn finde ud af om kål smager godt

25. oktober 2021 Uddannelse

135 skoleklasser i Sønderborg Kommune deltager, når GoCook Smagekassen lander på 4 ud af 5 grund- og specialskoler i landets største madaktivitet på skolerne. Her skal børnene udforske kålens verden bevæbnet med pander og kokkekniv. Det store spørgsmål er: Smager kål godt? ”Spidskål og grønkål er blevet populær hos mange voksne, men kål har lidt […]

Læs mere...