Mobiltelefon: Fup-opkald kan koste dig mange penge

12. september 2014 Erhverv Skrevet af: Ole Kæhler

Pas på fup-opkald – de kan koste rigtigt mange penge.

Svindlen optræder i flere former: det kan være ved, at der ringes op meget kort og lægges på, indentelefon kunden når at registrere opkaldet. Men det ser ud som om, der er et ubesvaret opkald. Ringer man tilbage, bliver man forbundet til en telefonsvarer i udlandet, og kommer til at betale en meget høj minutpris.

Artiklen fortsætter under annoncen

Det kan også foregå ved, at man modtager en sms eksempelvis med teksten “Hej, ring lige tilbage” og hvis man så gør det, er det også til en telefonsvarer, og opkaldet overtakseres. Det samme skulle gælde, hvis man svarer med en sms.

Tre gode råd

TDC har tidligere givet tre gode råd til kunder, der får opkald fra numre, de ikke har i deres telefonbog:

  1. Tjek om det er et nummer, du kender

  2. Tjek antallet af cifre. Starter nummeret med ‘+45′, skal der efterfølgende være otte cifre; hverken flere eller færre. Der må ikke indgå parenteser eller andre tegn i nummeret.

  3. Artiklen fortsætter under annoncen

  1. Er du det mindste i tvivl, så lad være med at ringe tilbage.

Wangiri-fup

Denne type opkald kaldes Wangiri-fup. Svindlen stammer fra Japan, og navnet betyder direkte oversat; et ring og afbryd.

Det foregår ved, at svindlere sætter en maskine til at ringe op fra hele nummerserier ad gangen. Disse mange numre, der for modtageren er kraftigt overtakserede, står så og foretager opkald til hele nummerserier i eksempelvis Danmark. Opkaldet er sat til at vare ganske få sekunder, så modtageren ikke når at svare, men i stedet bliver præsenteret for en stor regning, når han/hun ringer tilbage.

Artiklen fortsætter under annoncen

Man kan med fordel meddele sit telefonselskab, at man har været ude for fup, således at der kan lukkes for serieopkaldene hurtigst muligt og måske kan man også forsøge at standse betalingen.

Men allerbedst kan man altså undgå at hoppe i fælden ved at være opmærksom på, hvilket nummer man modtager opkald eller sms fra.