Nu begynder opsætningen af 13.000 gadelamper

27. september 2014 Samfund Skrevet af: Ole Kæhler

Pressemeddelelse:

I løbet af de næste tre år udskifter Sønderborg Kommune mere en 13.000 gadelamper til nye energibesparende LED lamper. Kommunen har i en periode valgt at slukket for fx hver anden gadelampe i nogle områder. I takt med at de gamle lamper bliver skiftet, vil alle gadelys blive tændt igen.

Overordnet plan 

I år opsættes LED belysningen i området vest for Alssund og på Kær. I år og næste år arbejdes der i Sønderborg og Guderup med omegn. Arbejdet fortsætter i Sydals og Augustenborg i 2015-2016 og projektet slutter i Nordborg i 2016-2017. Det er ikke alle gadelamper i kommunen, der bliver skiftet ud til LED. Bl.a. de nyeste gadelamper får lov til at blive.

Artiklen fortsætter under annoncen

Stor besparelse på kommunens elregning

De nye LED lamper bruger væsentlig mindre energi end de gamle, og de holder meget længere.

  • Selvom vi indenfor de næste to år tænder alle gadelys igen og har dem tændt hele natten, kommer vi til at spare 1,4 MWH om året. Det er over en tredjedel af, hvad vi normalt bruger på gadelyse og svarer til 300 husstandes årlige elforbrug, fortæller Lene Stensdorf, klimakoordinator i Sønderborg Kommune.

Lamperne er intelligent styret, hvilket bl.a. betyder, at de kan dæmpes i nattetimerne, frem for at de bliver slukket helt. De vil typisk blive dæmpet fra kl. 22.00 til kl. 6.00.

Artiklen fortsætter under annoncen

Mere lys på vejen og mindre lys i soveværelset

LED lamper har et mere direkte lys en mange af de eksisterende gadelamper. Det betyder at de lyser på vejen, frem for i haver og soveværelser. Nogle steder vil det opleves som om, der er mindre lys end tidligere, men lyset på vejarealet vil være det samme som før eller bedre.

  • Der er rigtig mange hensyn at tage, når der sættes nye lysmaster op. Vi vil gøre meget, for at skaffe det bedst mulige lys, inden for de givne rammer og til mest mulig gavn for vores borgere, siger Lars Merrild Overgaard fra afdelingen Veje og Trafik i Sønderborg Kommune.
  • Artiklen fortsætter under annoncen

15. juni 2024 Frivillige, Nordborg

Kom og hør om Elstrup Mølles fremtid

15. juni 2024 Frivillige

Borgere, landsbylaug, politikere, embedsmænd og andre med interesse for den arbejdet med en transformation af Elstrup Mølle inviteres til orienteringsmøde torsdag den 27. juni kl. 17.00-19.00 på Elstrup Mølle. Det skriver Elstrup Mølle, Elstrup Mølles Venner og Elstrup/Elstrupskov Landsbylaug i en pressemeddelelse. Mange af Jer satte på borger/bruger-workshoppen ultimo november 2023 fingeraftryk på helhedsplanen med […]

Læs mere...