Ny historisk og bæredygtig frugthave på Kær Vestermark

12. juli 2021 Samfund

En ny historisk frugthave skal redde ældgamle sønderjyske æblesorter fra at gå tabt og på sigt forsyne sønderjyderne med friske lokale æbler hen over en lang sæson. Samtidig bliver haven et udstillingsvindue for det, der inden for fagsproget kaldes permakultur – en bæredygtig jordbrugsmetode, der fremmer lokal biodiversitet og mindsker plantesygdomme. På den måde støtter haven FNs verdensmål om en bæredygtig fremtid, samtidig med at fortiden bevares.

Sønderborg Kommunes udvalg for Landdistrikter, Natur og Fødevarer har siden 2018 haft fokus på at indsamle og bevare gamle frugtsorter – primært æbler. Nu er projektet så langt, at spaden til en ny have kan sættes i jorden allerede til august. Træerne vil blive plantet ud i haven i løbet af efteråret. De omkring 250 podede frugttræer er lige nu placeret i en planteskole ved Holm på Nordals.

Artiklen fortsætter under annoncen

Formand for udvalget for Landdistrikter, Natur og Fødevarer, Charlotte Engelbrecht glæder sig over at projektet er så langt, og at det taler direkte ind i kommunens fødevarestrategi, der bl.a. arbejder på at en større del af vores fødevarer skal findes lokalt:

”Den bagvedliggende motivation for at bevare de gamle sorter er tanken om at kunne forsyne sønderjyderne med lækre lokale æblesorter, der modnes på forskellige tidspunkter hen over en lang sæson. Drømmen er, at vi får et alternativ til de importerede æbler, der er pakket ind i plastik og transporteret hertil fra andre kontinenter. Med udbredelsen af de mange forskellige sorter får vi adgang til helt friske lokale æbler direkte fra grenen en stor del af året”, siger Charlotte Engelbrecht i en pressemeddelelse.

Artiklen fortsætter under annoncen

Der findes i dag mindst 300 danske æblesorter. 20 af disse kendes fra Als og Sundeved, hvoraf en stor del var tæt på at gå tabt indtil for nylig.

Skrevet af: Redaktion redaktion@sonderborgnyt.dk
17. september 2021 KV21, Nordborg, Debat

KV21 – Debatindlæg: Rettidig omhu og sund fornuft – uden ideologi

17. september 2021 KV21

Byrådskandidat Søren Østergaard, Fælleslisten, skriver: Den ideologiske debat mellem byrådskandidaterne Ellen Trane Nørby fra Venstre og Jørgen Jørgensen fra SF om frit valg eller ej, kører for fuldt tryk i de højere luftlag. I Fælleslisten er vi mere optaget af at finde jordnære løsninger for borgerne. Løsninger der giver mening for borgerne og bygger på […]

Læs mere...