Sønderborg Kommunes idræts- og fritidspolitik udløber ved udgangen af 2024, og derfor er der i øjeblikket gang i arbejdet med reviderer politikken.
Det er en arbejdsgruppe nedsat af Folkeoplysningsudvalget der har arbejdet med at udvikle forslag til de nye handlinger, og disse vil nu blive drøftet af udvalget på deres møde i denne uge. Målet med de nye tiltag er blandt andet at engagere flere borgere, især børn og unge, i de lokale idræts- og fritidsaktiviteter.
Et af forslagene er at inspirere foreningerne til at fastholde medlemmer, især dem, der befinder sig i den udfordrende ’between’-alder. Det skal blandt andet gøres ved at synliggøre foreningslivets værdi gennem temamøder og erfaringsudveksling. Derudover er der planer om at sætte fokus på at få flere børn og unge i kontakt med foreningslivet gennem kommunens ’get2-sport’-indsatser, samt at forbedre aftenskoleområdet ved at analysere brugerne og tilbuddene for at sikre bedre tilgængelighed.
Foreningernes rolle i fællesskabet er også et vigtigt fokusområde i den reviderede politik. Gennem samarbejde med organisationer og temamøder skal foreningerne styrkes i deres arbejde med at øge trivslen og den mentale sundhed hos medlemmerne. Der vil også blive set nærmere på, hvordan de økonomiske tilskud til aftenskoleområdet kan optimeres, så de bedst muligt understøtter de relevante aktiviteter.
Et andet centralt element i den nye politik er at fremme samarbejdet på tværs af forskellige aktører. Der vil blive afholdt et årligt netværksmøde for foreninger og aftenskoler, hvor temaer som samfundstendenser og udfordringer vil være i fokus. Formålet med mødet er at skabe erfaringsudveksling og samarbejde, og man vil også se på, hvordan man kan udnytte de muligheder, der ligger i samarbejdet mellem kommunens forvaltninger. Et af forslagene er at oprette en samling af brugt fritidstøj og -udstyr, som økonomisk udfordrede borgere kan få adgang til, for på den måde at fjerne økonomiske barrierer for deltagelse i fritidsaktiviteter.
Der vil også blive arbejdet på at sikre, at kommunens idræts- og fritidsfaciliteter er moderne og fleksible. Foreningerne vil blive opfordret til at åbne deres lokaler for andre foreninger og aktiviteter, og der vil blive tilbudt gratis klimarådgivning til foreningsejede lokaler for at optimere energiudnyttelsen. Desuden skal der udvikles en facilitetsstrategi, som sikrer gode rammer for idræts- og fritidslivet i kommunen.
Talentudvikling er også et fokusområde i den kommende politik. I samarbejde med Sønderborg Talentakademi og andre aktører på talentområdet vil der blive udarbejdet en masterplan for talentudviklingsmiljøer i kommunen, der skal sikre gode muligheder for unge talenter.
Efter at arbejdsgruppens forslag er blevet sendt i høring hos Idrætsrådet, Aftenskolernes Samråd og Samrådet Alssund, forventes de endelige handlinger at blive godkendt i Folkeoplysningsudvalget i februar 2025.
Når den reviderede Idræts- og Fritidspolitik er godkendt, vil der blive udarbejdet en handleplan for implementeringen i samarbejde med de relevante aktører. Målet med de nye tiltag er at skabe et endnu mere inkluderende og dynamisk idræts- og fritidsmiljø, der fremmer både fysisk og mental sundhed i lokalsamfundet.