Lørdag aften satte mellem 30 og 40 gæster sig tilrette på Heidis Bierbar, hvor planen var både at blive klogere på specialøl og smage det.
Eksperten var Bjarke Bundgaard – forfatter til bogen “Den gode øl” og også ansat i Carlsberg marketing med ansvar for salg af de specielle øl fra mindre bryggerier.
“Det kan lyde lidt underligt, men Carlsberg har mikrobryggerier. Dem fik vi fat på, da vi tog på indkøb sammen med Heineken. Carlsberg brugte det største beløb på opkøb nogensinde indenfor dansk industri. Nemlig 55 milliarder kroner”, siger Bjarke Bundgaard.
Når Carlsberg også satte penge i mindre bryggerier, så er forklaringen ret enkel. Der er mange, der drikker den slags øl og Carlsberg vil gerne sælge øl, som folk gider drikke.
1664
“Fra Frankrig har vi en pilsnerøl, der hedder 1664. Hernede er der mange, der kalder den 1864, men det må de gerne”, siger ølkenderen. Han forklarer, at det er en pilsner som dem, vi i forvejen kender herhjemme.
“Men humlen kommer fra Alsace-området og det giver en lidt frugtagtig smag”, siger Bjarke Bundgaard. Han tilstår, at man skal smage rigtigt godt efter, hvis frugten skal fornemmes.
“Og det er ikke med en smag af pære eller banan”, tilføjer han.
Selv på vand
Gæsterne fik 1664 i glasset og kunne sidde og nyde den, mens Bjarke Bundgaard hævede vandglasset.
“Sidste gang jeg drak øl, vågnede jeg foran hoveddøren derhjemme, hvor min kone slæbte mig indenfor”, siger han.
“Det var i morgen, så jeg klarer dagen med vand”.
Han siger til SønderborgNYT, at Carlsberg har en alkoholpolitik og der er også alkolåse i bilerne.
“Det var ikke gået tidligere. Dengang drak alle med tilknytning til bryggerierne – og dem, der blev skadet af alkohol, fandt man andre opgaver til”, siger han.
Øl fra Bruxelles
I Bruxelles er der et kloster, hvor munkene har opskriften og rettighederne til nogle specialøl, som de får fremstillet
på små lokale bryggerier.
“Og de bryggerier har Carlsberg købt og vi har en aftale med klostret, der rækker 50 år frem”, siger Bjarke Bundgaard.
Bruxelles-øllen hedder Grimbergen og den er ikke en, man bare lige skyller ned til fyraften.
“Det er en øl, man skal dvæle ved. Den er helt fortrinlig til mad”, siger Carlsbergmanden. De mange specialøl er på hylderne i Heidis Bierbar.
Nogle af gæsterne fik øjnene op for, at det er lige spændende at lære om de mange øl, som det er at kende vin.
Alligevel vil der – også fremover – være mennesker, der bare hælder øllene ned. Mærker efter, hvordan de virker – og virker de ikke nok, så skylles den næste ned.