Ole “Bogart” Michelsen fortalte om et alkoholfrit liv

2. oktober 2016 Kultur Skrevet af: Ole Kæhler

Nogle gange kan Ole Michelsen godt li’ at drille lidt og det gør han med et spørgsmål, der burde få de fleste af os til lige at bremse op et øjeblik og tænke lidt over livets gang.

“Jeg spørger gerne folk om, hvor mange voksne mænd i deres omgangskreds, der ikke har drukket alkohol i de seneste 25 år”, siger Ole Michelsen til søndagens gæster i Brecklings Bogcafé på Hotel Comwell i Sønderborg. Ole Michelsen er kendt fra DR, hvor han lavede filmmagasinet Bogart gennem mange år.

Artiklen fortsætter under annoncen

“Det var et drømmejob, som jeg var virkeligt glad for og det var også en af mine chefer, der foreslog, at jeg kom i behandling for mit alkoholmisbrug.”, siger Ole Michelsen. I langt de fleste tilfælde er det sådan, at alkoholikeren er den sidste af alle, der bemærker, der er et problem med alkohol.

I stort set alle familier er der en kræftpatient og en alkoholiker, mener Ole Michelsen.

“Og sjovt nok finder vi os i alkoholikerens drikkeri, når der er familiekomsammen. Vi går ikke ind og konfronterer ham eller hende med problemet”, siger han.

Artiklen fortsætter under annoncen

Danser med Dæmoner

Ole Michelsen har for år tilbage skrevet bogen “Danser med Dæmoner” og den handler om alkoholisme. Bogen gjorde, at der blev snakket alkohol rundt omkring. Vi kan sagtens snakke åbent om et familiemedlems kræftsygdom, men ikke om et andet familiemedlems drikkeri.

“Jeg ser ikke alkoholisme som en hemmelighed, men som en sygdom, som der skal gøres noget ved, hvis man ikke vil dø af den”, siger Ole Michelsen. I en af de allerbedste film, der handler om alkoholisme, Café Paradis”, tager handlingen sin begyndelse med, at en mand ligger død på en bænk en vintermorgen.

Artiklen fortsætter under annoncen

Det er Ib Schønberg, der i filmen tager hele turen fra succesrig forretningsmand og på kort tid lander som en død mand på gaden. Sparket ud af familie og venner på grund af alkohol.

“Jeg kom i behandling i Tjele og det reddede mit liv”, siger Ole Michelsen. Blandt hans erfaringer er, at Djævlen ikke sidder i flasken, men inde i hovedet på den, der er alkoholiker. Derfor er det hver enkelt alkoholiker, der skal vælge mellem behandling eller at dø af druk.

Derfor ordet Dansen

Artiklen fortsætter under annoncen

Ordet “Dansen” bruges for at kæde alkohol, fest og sjov sammen.

“Alkohol forbinder man som regel med fest, sjov og hygge. Og det er helt fantastisk, når der skal skabes en lettere løssluppen stemning. Men nogle gange ser man nogen, der drikker for meget og slet ikke er underholdende eller sjove og så er alkohol lige pludselig et problem”, siger Ole Michelsen.

“Derfor har alkoholikere en fantastisk evne til at spotte andre alkoholikere, som de kan hygge sig med. Der er en indbyrdes forståelse og meget stor indbyrdes tolerance”, siger Ole Michelsen.

Artiklen fortsætter under annoncen

“Det undrer mig bare, at når der i en familie er en tante eller onkel, der drikker alt for meget, at man så undskylder for dem og bærer over med dem. Her burde vi jo sige til dem, at de ikke skal drikke ret meget, fordi man ikke vil have, at de ødelægger aftenen”, siger han.

En gæst spørger, hvad han selv ville have gjort, hvis nogen havde sagt sådan til ham.

“Jeg ville ganske enkelt bare gå. Måske finde mig et værtshus, hvor jeg kunne drikke for mig selv”, siger han.

Faresignaler

Nogle drikker alene alkohol til fester, andre supplerer med et glas vin i ny og næ.

“Og det er der ikke det mindste galt med. Men når man begynder at droppe sine aftaler på grund af alkohol, glemmer aftaler og sløser med sit job, så er den gal”, siger Ole Michelsen. Når alkohol er vigtige end andre ting, så kan forklaringen hedde: Alkoholisme.

Alkoholikere skal i professionel behandling. Der er ingen andre brugbare løsninger.

Nogle gæster spørger ind til alkoholambulatorierne, der gavmildt drysser antabus i de mennesker, der egentlig kommer for at få behandling.

“Antabus er for dem, der ikke drikke, mens de alkoholikere, der ikke længere vil drikke, får en effektiv behandling fremfor piller”, siger en anden gæst.

Glad ædru alkoholiker

Ole Michelsens datter døde af kræft i en alder af bare 42 år.

“Jeg var hos hende hele vejen gennem hendes sygdomsforløb og jeg var der den nat, hvor hun døde. Jeg dulmede en gang imellem smerten ved at gå i biografen og se en god film. Men jeg rørte ikke alkohol”, siger Ole Michelsen.

Havde han drukket ovenpå al den smerte, der har været under og efter datterens sygdom, så havde omgivelserne sagt, at det var klart, han måtte have noget at drikke, noget at styrke sig på.

“Og det er jo en helt vanvittig tilgang at have til alkoholisme”, siger han og fortæller, at han et godt liv.

“Jeg holder foredrag om alkohol, men for det meste kun til de alkoholikere, der har valgt at tage i behandling. I mine hverdage tænker jeg ikke alkohol, men vågner frisk og glad hver morgen til en ny ædru dag”, siger Ole Michelsen.

“Og det er altså dejligt at vide, at andre kan regne med mig, at jeg holder mine aftaler og jeg siger nej tak til fester, hvor jeg ved, jeg skal sidde blandt fulde mennesker i fire-fem timer”, siger han.

Efter foredraget på Hotel Comwell kørte Ole Michelsen hjem til Lolland med den ro i sindet, som det giver, når man ved, at de nederlag som alkohol skulle give ham, dem har han fået.

“Det er dejligt at vide, der ikke kommer flere”, siger han.

 

29. marts 2024 Sønderborg, Frivillige

Aabenraa Selvhjælp vil hjælpe seksuelt krænkede i Sønderborg

29. marts 2024 Sønderborg

Voksne med senfølger efter seksuel krænkelse i barndommen kæmper med psykiske og/eller fysiske følgereaktioner. De hyppigst forekommende er PTSD, angst, lavt selvværd, tvangsforestillinger, problemer med krop og seksualitet, selvskadende, suicidal eller seksualiseret adfærd, spiseforstyrrelser og stofmisbrug. Ventetiden for at komme i behandling er over to år. Det betyder, at borgerne ikke få hjælp hurtig. Vi […]

Læs mere...