Ole Sønnichsen fortalte om danskerne i Amerika

5. november 2015 Kultur Skrevet af: Ole Kæhler

Mellem 1850 og 1880 rejste danskerne ikke meget omkring. Kun ganske få havde været udenfor deres sogn.

Linda Lassen signerer bogcafeens bog til Ole Sønnichsen.

Linda Lassen signerer bogcafeens bog til Ole Sønnichsen.

Artiklen fortsætter under annoncen

“Men så kom drømmen om at rejse til Amerika, hvor det både var muligt at få jord og stemme, når der var valg”, siger forfatter Ole Sønnichsen, der torsdag aften var gæst i Brecklings Bogcafé i Det Nye Spisested i Sønderborghus.

Inden Ole Sønnichsen satte sig i den høje stol, havde godt 80 bogcafé-gæster nydt en herlig amerikansk-inspireret menu. Som et ekstra krydderi på aftenen, blev der trukket lod om en række bogpræmier, som læseglade cafégæster fik med hjem.

Og aftenens hovedperson fik også en bog. Nemlig Linda Lassens: Men Sko må jeg ha. Den handler om alle de sønderjyder, der blev herhjemme, mens preusserne havde magten.

Artiklen fortsætter under annoncen

Og var der gæster, der synes, de også ville have en bog med hjem. Til sig selv eller som en glimrende julegave, så var de så haldige, at Arnold Buscks Boghandel stod klar med masser af bøger, der blev solgt med klækkelig rabat.

300.000 danskere rejste ud

“Omkring 300.000 danskere rejste væk fra Danmark. Det er ti procent af befolkningen. Unge mennesker i midten af IMG_3079tyverne, som har fremtiden for sig”, siger Ole Sønnichsen. Mange af dem var landarbejdere, som levede under herremændenes tyranni og kunne de spare en årsløn op, så kunne de købe en billet til Amerika.

Artiklen fortsætter under annoncen

“Det er unge mennesker, der troede at græsset på den anden side var grønnere og de tog en ultimativ beslutning og rejste. Nogle fik succes og kom på besøg i Danmark igen. Andre fik ikke succes og genså aldrig fædrelandet”, siger Ole Sønnichsen, der fortalte om sine bøger Rejsen til Amerika og Jagten på Lykken.

 

“Fra Dybbøl er der en mand, der hedder Jens Jensen, Han rejste til Amerika og startede med at skrabe skidt væk fra gaderne i Chicago. På et tidspunkt møder han bilmanden Henry Ford og kommer til at anlægge en park for ham. Det førte til, at han kom til at lave mange parker i Chicago og fik skabt sig et navn”, siger Ole Sønnichsen. I dag kan man besøge de parker, som han anlagde og der er også en buste af ham i Chicago.

Artiklen fortsætter under annoncen

Vild og gal mand

Postbud og kunstner Stig Aunfelt er begejstret for Klaus Græns' menu.

Postbud og kunstner Stig Aunfelt er begejstret for Klaus Græns’ menu.

Lystløgneren Christian Madsen kommer også fra Danmark til Amerika og bilder amerikanerne ind, han er soldat og oven i købet har været i Fremmedlegionen.

Artiklen fortsætter under annoncen

“Han bliver Marshall og jagter blandt andre Daltonbrødrene. Det kan dokumenteres, at han skød over 300 mennesker, der havde begået noget ulovligt og han deltog også perifert i indianerkrige”, siger forfatteren, der har gransket masser af arkiver, så han kunne skrive om adskillige danskeres liv på den amerikanske prærie og i de amerikanske byer.

Burgere er danske

“Vi snakker så tit om mange ting fra USA, derpåvirker Danmark i dag og sjovt nok tænker mange på burgere. Endnu IMG_3086mere sjovt er det, at det kan dokumenteres, det var en udvandret dansker, der “opfandt” burgeren”, siger Ole Sønnichsen.

Langt de fleste danske, der udvandrede, de klarede sig.

“Og det gjorde de ved at dyrke jorden. Et hårdt arbejde, som på ingen måde gav mere end til dagen og vejen”, siger Ole Sønnichsen. Det kan virke besynderligt, at de bare rejste afsted uden en vis garanti for, at alting ville blive godt.

“Men de valgte mellem fattiggården eller Amerika”.

billede

 

 

 

20. april 2024 Kultur, Gråsten

Den Kongelige Køkkenhave åbner den 2. maj

20. april 2024 Kultur

Den Kongelige Køkkenhave ved Gråsten Slot åbner sæsonen torsdag den 2. maj kl. 10, så man igen kan nyde den smukke køkkenhave, skriver Sønderborg Kommune. Frivillige fra køkkenhavens Frivilligforening vil i forbindelse med åbningen vise gæster og interesserede, hvordan podningen af æbletræer foregår. Derudover vil børn fra den lokale børnehave Tumleby plante græskar og squash, […]

Læs mere...