Peter Rathje: Nu skal Sønderborg høste frugterne af klima-indsatsen

16. december 2015 Erhverv

ProjectZero-direktør Peter Rathje har ikke den mindste tvivl om, at Sønderborg bliver CO2-neutral i år 2029 og forklaringen er, at borgere, virksomheder og kommune er i samarbejde om at nå målet.

Peter Rathje: Verdens store lande skal med på Zero-vognen, hvis klimaet skal reddes.

Peter Rathje: Verdens store lande skal med på Zero-vognen, hvis klimaet skal reddes.

Artiklen fortsætter under annoncen

“Netop borgerinvolveringen er vigtig og den har vi i Sønderborg. Faktisk gør vi det så godt, at det er blevet bemærket mange steder i verden”, siger Peter Rathje til SønderborgNYT. Artikler i amerikanske aviser og presse andre steder i verden viser, at der er noget om snakken.

Kommunerne er vigtige

På COP21 skrev rigtigt mange kommuner fra hele verden under på, at de vil arbejde aktivt for et bedre klima. Fra Sønderborg var det borgmester Erik Lauritzen, der lagde navn til.

Artiklen fortsætter under annoncen

“Det er vigtigt, at klimaløsningerne forankres i kommunerne, fordi det er den eneste måde at involvere borgerne på. ProjectZero vil for eksempel ikke kunne udvide, så der arbejdes regionalt i stedet for kommunalt”, siger Peter Rathje og tilføjer.

“Det at rigtigt mange kommuner har givet håndslag på at arbejde for et bedre klima, er også et signal til regeringerne om, at de ikke skal stå i vejen”, siger han.

Frugterne skal høstes

ProjectZero, lokale virksomheder og Sønderborg Kommune har fået rigtigt mange erfaringer i de år, hvor der er arbejdet på at nedbringe CO2-udledningen.zero1

Artiklen fortsætter under annoncen

“Og de erfaringer skal vi prøve at høste frugterne af”, siger Peter Rathje og nævner, at Danfoss jo er på banen med termostater og anden teknik til fjernvarme efterhånden som flere og flere af verdens byer vil den vej.

“Vores uddannelsesteder kan måske tilbyde uddannelser i klimarigtighed, så håndværkere og andre ude fra verden kan komme på kurser i Sønderborg og i det hele taget vil erhvervsturismen vokse”, siger Peter Rathje.

“På Rådhuset kan politikere og embedsmænd fortælle, hvordan Sønderborg fik borgerne til at interessere sig for klimarigtige energiløsninger. Faktisk kan der laves et flot program til kommende klima-turister”, siger Peter Rathje.

Artiklen fortsætter under annoncen

Penge fra regeringen

Minister for Energi-, forsyning og klima, Lars Christian Lilleholt, var også til COP21 i Paris og han blev tilsyneladende overbevist om, at det giver rigtig god mening, at hele verden arbejder klimavenligt.

“Han har lovet, der kommer flere penge fra regeringen, så Danmark kan holde sig i en fører-position på den zero3klimarigtige vej”, siger Peter Rathje. Og når der ikke er nogen foran, så er det Danmark, som andre lande vil kigge på og samarbejde med.

Artiklen fortsætter under annoncen

“Der skal fortsat udvikles ny teknologi”, siger ProjectZero-direktøren.

Vinder klimaet?

Peter Rathje har sagt, at Sønderborg kan nå sit klimamål og måske kan resten af landet det samme.

“Men hvis ikke de rigtigt store lande i verden kommer med, så vinder klimaet jo ikke”, siger Peter Rathje. Håbet er, at de mange kommuner, der er gået sammen, vil lægge et stort pres på verdens regeringer og kommer regeringerne op på vognen, så kører klimaet den energirigtige vej.

Skrevet af: Ole ole@sonderborgnyt.dk