Premiere på tv-serien 1864

8. oktober 2014 Kultur Skrevet af: Ole Kæhler

Søndag kan tv-seere tænde for det første afsnit af DRs hidtil dyreste satsning og det er dramaet 1864, som handler om slaget ved Dybbøl og årene inden. Filmen er instrueret af Ole Bornedal og lavet i samarbejde mellem Miso Film og DR.

Ole Bornedal lover tv-seerne et rørende drama, når de oplever de otte afsnit af 1864.

Ole Bornedal lover tv-seerne et rørende drama, når de oplever de otte afsnit af 1864.

Artiklen fortsætter under annoncen

Tirsdag var nogle få skuespillere og Ole Bornedal på besøg i Historiecenter Dybbøl, inden de smuttede til Alsion, hvor der var en storslået premiere på serien.

“Jeg har faktisk været her i skanserne tidligere og det var sammen med adskillige af de tjekkiske skuespillere. De fortalte, at de ligesom fornemmede krigen, da de stod i de skanser, hvor det hele skete i virkeligheden”, siger Ole Bornedal.

Instruktøren afslører, at filmen slet ikke er optaget i Dybbøl, men i Tjekkiet på en tank-øvelsesplads udenfor Prag.

Artiklen fortsætter under annoncen

Nicilas Bro, der for ikke længe siden oplevede Slaget ved Dybbøl, samler mod til at bevæge sig ud i regnen i Historiecenter Dybbøl.

Nicolas Bro, der for ikke længe siden oplevede Slaget ved Dybbøl, samler mod til at bevæge sig ud i regnen i Historiecenter Dybbøl.

Artiklen fortsætter under annoncen

“Vi måtte nok ikke grave skyttegrave i skanserne og jeg tror heller, man ville have set med milde øjne på, at vi sprængte skanserne væk. Ja, og Dybbøl Mølle”, siger Ole Bornedal. Derfor smuttede hele holdet til Tjekkiet, hvor de optog i fem måneder  på en slagmark, som de selv byggede og ødelagde igen.

1864-menu

Sønderborgensere og gæster sider klar til to afsnit af 1864.

Sønderborgensere og gæster sider klar til to afsnit af 1864.

Artiklen fortsætter under annoncen

Inden de mange premieregæster blev lukket ind i Koncertsalen, kunne de nyde det flotte 1864 setup, der var i og omkring Alsion – og de såkaldte pinger kunne mæske sig i vaskeægte officersmad anno 1864, mens andre fik fedtemadder med salt og kunne skylle efter med kaffepunch.

Ole Bornedal fortæller, at hans tv-serie ikke er dokumentar, men en film, der handler om mennesker, kærlighed, masser af krig og gru.

“Det er et rørende drama , hvor man både glædes, skræmmes og fælder en tåre. Og det er en serie, hvor der i syvende afsnit bliver vist 29. minutters kampe helt uden afbrydelser – uden musik eller noget andet. Bare ren grusomhed. For sådan er krig”, siger han.

Artiklen fortsætter under annoncen

I tv-serien springes der mellem tiden omkring 1864 og nutiden. Måske for at lære os, at vi skal kende vores fortid, vide, hvad dem, der var her før os gjorde, tænkte og kæmpede – og nogle gange døde for – det er gennem vores historie, vi finder meningen i vores kultur og  i os selv.

 

27. februar 2024 Kultur, Sønderborg

Tag med Hr. Weyse bagom Badehotellet

27. februar 2024 Kultur

Jens Jacob Tychsen, også kendt som Hr. Weyse, tager dig med på en forrygende tur bag kameraet og fortæller dig historien bag den folkekære TV2-serie, Badehotellet, der har taget hele Danmark med storm. Det gør han i Sønderborg Teater den 30, oktober klokken 20, skriver arrangørerne. I dette eksklusive musikalske foredrag, viser Jens Jacob Tychsen […]

Læs mere...