Tirsdag aften var der Pride Week-debat i Frivillighedens Hus, hvor Jesper Kock styrede slagets gang i en både informerende og saglig debat om LGBTQ+personers muligheder – eller manglen på samme – i lokalpolitik, på uddannelserne og på arbejdspladserne.
LGBTQ+ Sønderborg vil gerne have indflydelse på den del af den lokale politik, som sikre deres rettigheder.
“Jeg vil gerne åbne debatten med at spørge bormesteren, om vi er gode nok til at inkludere LGBTQ+personer i lokalpolitik”, sagde Jesper Kock.
“Vi kan altid gøre det bedre, men alle har mulighed for at få foretræde for Byrådet og fagudvalgene”, sagde borgmester Erik Lauritzen, som var inviteret til at sidde i panelet sammen med John Brandt fra LGBTQ+ Sønderborg, Henrik Raunkjær fra Vækstrådet. Karsten Wohlgemeuth fra FOA og Venstre-politiker Vivi Brit Nielsen fra Byrådet.
Der var omkring 20 deltagere i debatten og blandt dem var Christel Leiendecker fra Slesvigsk Parti og Asger Romme Andersen fra Enhedslisten og de begge er også med i Byrådet.
Borgmesteren fortsatte med at fortælle, at byrådspolitikerne er grundige og sørger for at høre flest muligt, inden de besltter. Når der eksempelvis skal laves en ungepolitik, så bliver Ungerådet og foreninger med unge spurgt.
“Og LGBTQ+ Sønderborg kan også komme i dialog med os og de kan også skrive høringssvar. Det er vi åbne for”, sagde borgmesteren. Det blev bekræftet af Vivi Brit Nielsen.
“Vi gør meget og vi lytter, men nogle gange er det svært”, sagde hun og da der blev spurgt, om der er plads til LGBTQ+personer i partierne svarede hun:
“Det er vigtigt, vi har plads til alle og for at stille op, så skal man gøre op med sig selv, om man har noget at bidrage med og jeg synes, at i Byrådet har vi plads til mangfoldighed”.
Henrik Raunkjær fra Vækstrådet sagde klart og tydeligt, at det jo er de enkelte partier, som bestemmer, hvem de vil ha’ på valglisterne.
“Og det gav Vivi Brit Nielsen ham ret i:
“Og i partierne er der brug for dem med en viden, som de andre ikke har”.
Borgmesteren fortalte, at partierne selvfølgelig har en overordnet politik, som medlemmer skal være enig i.
“Er man det – og for eksempel ikke siger, at der skal satses på A-kraft – så tager vi gerne imod nye medlemmer i mit parti, Socialdemokratiet”.
Jesper Kock sagde, at overvejer man at stille op til det kommende valg til Byrådet, så er det nu, man skal melde sig ind.
“De fleste partier vil ha’, at deres kandidater har været med i partiet i mindst et år inden valget – og valget kommer i november næste år”, sagde han.
Asger Romme Andersen fra Enhedslisten sagde, at selvom døren åben, så kommer der ingen ind.
“Partierne bliver nødt til at reflektere over det, når de alle mener, de har en åben dør og hvorfor ingen LGBTQ+personer så kommer ind af den? Et bud på at få flere ind af døren er ved at vise, at Byrådet er et sted, hvor man kan fremme sagen. F.eks. ved at få lavet den LGBTQ+politik, som LGBTQ+foreningen har foreslået”.
På det næste byrådsmøde skal politikerne godkende kommunens ligestillingspolitik – og på forsiden er LGBTQ+logoet.
“Men der står intet om LGBTQ+ i Byrådets ligestillingspolitik”, sagde John Brandt fra LGBTQ+Sønderborg til politikerne.
Efter debatten om politisk indflydelse blev der debatteret uddannelser og arbejdsmarked.
Her er der billeder fra debatten.