RealDania støtter byggeri ved Nordborg med 1 million

28. maj 2014 Kultur Skrevet af: Ole Kæhler

Lokale ildsjæle fra Als skal nu i gang med at bygge nyt ved Jollmands Gaard ved Nordborg.

Siden 2002 har de lokale frivillige – og med støtte fra blandt andre Realdania – arbejdet for at sikre restaureringen af Jollmands Gaard. Gården, som er en fredet museumsgård, den er en såkaldt kroggård, der er karakteriseret ved en dominerende hovedlænge tilføjet en vinkel eller »krog« af loer og lader.

Jollmands Gaard får endnu en million bygge-kroner.

Jollmands Gaard får endnu en million bygge-kroner.

Artiklen fortsætter under annoncen

Med udgangen af 2013 har man afsluttet projektet med genskabelse af gårdens omgivelser, så også de er medvirkende til at formidle gårdens historie.

Tæt ved gården har der ligget det, som Realdania kalder »En grim ælling« – et nedbrudt hus med et intermistisk bliktag. Skuret har været anvendt som depot for genstande og maskiner, som hører til på gården. Realdania har besluttet også at støtte en erstating for dette hus, og fonden giver 1.050.000 kroner af de 1.965.470 kroner, som opførelsen af det nye hus ventes at koste, skriver Flensborg Avis.

Artiklen fortsætter under annoncen

Fremover skal der være smedeværksted og maskinhus i bygningen, som opføres, som den kunne have set ud på en landejendom i første halvdel af 1900-tallet. Bygningen skal ud over at være erstatning for det gamle hus, også indeholde et større værksted, mindre lager- og udstillingsrum samt nødvendige faciliteter til personalet.

– Jollmands Gaard er som besøgsmål et enestående kulturhistorisk fyrtårn i kommunen. Men vigtigst er dens funktion som samlingspunkt for beboerne i lokalområdet, der her har mulighed for fællesskab i arbejdet med at opbygge og drive dette kulturhistorisk vigtige sted og at formidle deres viden og erfaring om det alsiske landbrugs historie til alle, der måtte besøge stedet, siger programchef i Realdania, Christian Andersen.

Artiklen fortsætter under annoncen

Jollmands Gaard er et de få eksempler på alsisk byggestil fra omkring 1800-tallet, der tilbage i Danmark. Derfor er gården blevet fredet af Kulturarvstyrelsen i 2002. Karakterisk for de alsiske gårde er for eksempel det righoldige – oftest rødmalede tømmer med de buede skråstivere, der indgår i bindingsværket.

Jollmands Gaard er åben for besøgende hver lørdag formiddag samt formiddage i perioden 15. juni til 15. september også lørdage og tirsdage kl. 14-16.

16. juni 2024 Kultur, Sønderborg

WoodSculpture: Motorsavene er startet

16. juni 2024 Kultur

Søndag middag bød borgmester Erik Lauritzen velkommen på Slotskajen til dette års udgave af WoodSculpure Festival, hvor kunstnere laver flotte skulpturer ud af store træstammer. “Det har været en fatastisk weekend med koncerter, Markedsdage og Strikkefestival og nu glæder vi os over det her event, WoodSculpture, der vil trække folk til havnen, hvor de vil […]

Læs mere...