Revy: Elektriker bruger sin ferie i kælderen under scenen

16. maj 2015 Kultur

Mandag den 20. april begyndte Hans Henrik Salomonsen at holde ferie og afspadsere fra sit job som elektriker på Vejle Sygehus – og det ret specielle ved hans ferie er, at bruger den i kælderen under Sønderborg Teater på Hotel Comwell, hvor han laver kulisser og scenerekvisitter for sin tidligere skolekammerat Leif Maibom.

Hans Hanrik Salomonsen bruger sin ferie på at arbejde for skolekammeraten Leif Maibom.

Hans Hanrik Salomonsen bruger sin ferie på at arbejde for skolekammeraten Leif Maibom.

Hans Henrik Salomonsen har været vigtig for Sønderborg Sommerrevy i rigtigt mange år og i år har han fået en kollega, Henrik Strange, der har Strange Tech i Kolding. Gennem Strange Tech rejser han rundt i landet og bygger scener og kulisser.

“Jeg vil altså lige sige, at jeg aldrig har været et sted, hvor vi får så god en behandling, som vi gør af Leif og Johnna Maibom. De ved altid, hvordan hver eneste af os har det”, siger Henrik Strange til SønderborgNyt. Og det med en fantastisk behandling er på en eller anden måde et kendetegn for det at være med i Sønderborg.

“Vi skal da tage os godt af vores personale. Vi hiver dem jo væk hjemmefra flere dage ad gangen over en periode på adskillige uger”, siger Leif Maibom.

Scenen først

Den første opgave for de to håndværkere i kælderen er at få bygget scenen op og det gør de ud fra de ønsker som scenografen har.

Flemming Jensen på scenen i 2013

Flemming Jensen på scenen i 2013

“Det bruger vi de første to uger på og så er der alt det andet”, siger Hans Henrik Salomonsen. Alt det andet er forskellige rekvisitter til 17 af numrene i Danmark For Tolket.

“Vi har nogle tegninger, der viser, hvordan tingene cirka skal se ud og så er det sådan, at alle ting bare skal færdige hurtigst muligt”, siger Henrik Strange. Han tilføjer, at det er en god idé for ham selv og kollegaen at planlægge deres dage.

“Mellem 12 og 17 må vi ikke arbejde med noget, der støjer. Så forstyrrer vi prøverne”, siger han. Så slibemaskiner kan tændes fra tidligt om morgenen og frem til middag. Og det er også dér, der kan slåes slag med hammeren.

Tempoet øges dag for dag

Henrik Strange arbejder så gnisterne fyger.

Henrik Strange arbejder så gnisterne fyger.

Hver eneste dag frem til forpremiererne skrues der en smule op for tempoet i kælderen.

“Det er altid sådan, at der lige skal bruges lidt ekstra rekvisitterend man først havde planlagt, så dem skal vi også lave. Så vi starter med at have travlt på dag ét og så får vi ellers mere og mere travlt lige indtil forpremiererne”, siger Hans Henrik Salomonsen.

“Men det er altså sjovt og udfordrende. Hvis ikke jeg havde det sådan, så brugte jeg ikke min ferie i en kælder”, siger han.

Anderledes end teater

“Jeg har mest af alt lavet rekvisitter og kulisser til teaterforestillinger og det er noget helt andet noget end det, som vi laver for Leif Maibom. Her skal alt stå klar udenom scenen, så det lige kan trækkes eller bæres ind – og ud igen”, siger Henrik Strange til SønderborgNyt. Altså skal alt være så handy som muligt.

“Når en teaterforestilling skal rundt i landet, så skal alt være så robust som muligt, fordi det skal slæbes ind og ud af lastbiler. Så dér skal det helst kunne tåle at blive tabt”, siger han.

De to håndværkere laver alle rekvisitter, så de giver publikum nøjagtigt det udtrykt, som er tænkt af alle revyens deltagere. Rekvisitterne er en vigtig del af helheden.

Men det er ikke de dygtige håndværkere, der står på scenen og tager imod stående bifald fra en fyldt teatersal.

Når forestillingen kører, så tager de nemlig hjem.

Skrevet af: Ole ole@sonderborgnyt.dk