Røde Kors’ Folkemøde: Frivillige er på vej med vaccine mod ensomhed

23. juni 2020 Frivillige Skrevet af: Ole Kæhler

Tirsdag eftermiddag var der samlet en pænt stor flok mennesker fra de lokale frivillige sociale foreninger i Frivillighedens Hus. På kryds og tværs skulle de dele de erfaringer, som de har jort sig, mens de hjalp deres brugere under Corona-krisen.

“Hvad skal vi gøre, mens vi venter på vaccinen”, spurgte tidligere tv-vært Lene Johansen, som styrede deltagerne gennem eftermiddagens folkemøde, som var sat i scene af Røde Kors, der har holdt lignende møder rundt om i landet.

Røde Kors hurtigt i gang

Artiklen fortsætter under annoncen

Generalsekretær Anders Ladekarl fra Røde Kors fortalte, at frivillige aktiviteter i Røde Kors lukkede med et fingerknips, straks da Coronakrisen kom væltende ind i alles hverdage.

“Men hurtigt blev vi en del af det nationale call-center, hvor borgere kunne ringe og spørge ind til Coronasmitte, test og meget andet omkring sygdommen”, sagde Anders Ladekarl til alle de frivillige.

“I starten af krisen handlede spørgsmålene om sygdommen, men ret hurtigt kom de til at handle om frygt for ensomhed. Og antallet af ensomme er blevet tredoblet, siden Coronaen kom”, sagde generalsekretæren.

Artiklen fortsætter under annoncen

“Mange foreninger har fundet nye veje til at nå deres brugere – og der er kommet mange nye tiltag undervejs. Alt er sket uden først at holde en masse møder eller sende ideerne gennem bureaukrati-junglen”, sagde Anders Ladekarl, der håber, at foreninger både vil inspirere hinanden og bruge mindre tid på møder og bureaukrati.

“Vi er i gang med at lave en social vaccine, der hjælper mod ensomhed. Lad os i fremtiden arbejde sammen på kryds og tværs”.

I Sønderborg har SOS Børnebyerne og Red barnets lokalafdeling arbejdet sammen årevis. Altså kan det lade sig gøre – og kun handling gi’r forvandling.

Artiklen fortsætter under annoncen

Kommunen kan lidt

Lene Johansen fik placeret Sundhedsudvalgets formand, Helge Larsen, i en sofa, så de kunne tale lidt sammen om indsatsen mod ensomhed i Sønderborg Kommune.

“Det offentlige kan rigtigt meget, men ikke give tid. Det er frivillige alene om at kunne”, sagde Helge Larsen og fortalte så, at Byrådet er på vej med en ny frivilligpolitik, hvor det er de rummelige fællesskaber, der vægtes.

“Fællesskab er mirakelkuren mod ensomhed og mistrivsel”, sagde Helge Larsen. Rummligheden gør, at der er plads til alle. Også de lidt ‘skæve’ eksistenser.

Artiklen fortsætter under annoncen

“Vi har lavet en undersøgelse omkring ensomhed i Sønderborg Kommune, hvor det nok kan overraske mange, at der er rigtigt mange unge kvinder mellem 16 og 34 år, der føler sig ensomme – og hos mændene er det oftest de lidt ældre”, sagde sundhedsformanden. Hertil kommer så de kronisk syge.

Lene Johansen kunne supplere med, at Røde Kors’ egen undersøgelse viste, der lige nu er 10.400 ensomme mennesker i Sønderborg og omegn. Godt halvdelen af dem er kommet med på listen i Coronatiden.

Artiklen fortsætter under annoncen

Hvordan de frivillige, sociale foreninger i Sønderborg og på landsplan måske kommer til at arbejde sammen, kan kun fremtiden vise – men Coronaen førte dem alle ad nye stier, som ingen kendte. Samme gå-på-mod kan sikre et frugtbart samarbejde, hvor fokus er på modtageren af foreningernes hjælp fremfor på, hvad den enkelte forening får af ‘rampelys’ undervejs.

 

14. december 2024 Kultur, REGIONALT

Kulturministeren stopper aftale om Kulturregion Sønderjylland-Schleswig

14. december 2024 Kultur

Kulturministeren har besluttet at nedlægge regeringens kulturaftaler med kulturregionerne pr. 1. januar 2025. Pånæste møde i Udvalget for Kultur, Idræt og Medborgerskab skal udvalgsmedlemmerne beslutte, om de vil fortsætte samarbejdet om Kulturregion Sønderjylland-Schleswig. For Kulturregion Sønderjylland-Schleswig betyder det en årlig bevilling på 1,4 millioner kroner. Slots- og Kulturstyrelsen bad i september 2024 regionerne om at […]

Læs mere...