Slaget ved Dybbøl er gået i glemmebogen

16. april 2014 Kultur

Det slag ved Dybbøl, der blev afgørende for sønderjyderne for 150 år siden, er gået i glemmebogen for mange danskere.1864 6

Mange aner nemlig ikke, hvem vi var i krig mod for 150 år siden, da landegrænsen rykkede nordpå, og Sønderjylland blev preussisk.

Artiklen fortsætter under annoncen

1864 5

Ifølge en måling, som Voxmeter har lavet for Ritzau, tror 60 %, at Danmark var krig med Tyskland, som slet ikke eksisterede dengang. Under to procent af befolkningen ved, at Danmark var i krig med Preussen og Østrig i 1864.

Men historikere mener, at slaget ved Dybbøl har haft langt større betydning for Danmark end Anden Verdenskrig. For selvom grænsen dengang blev trukket helt op til Kongeåen, var nederlaget med til at skabe et Danmark, der ligner det, vi har i dag:

– Slaget ved Dybbøl i 1864 er en langt vigtigere milepæl for Danmark end Anden Verdenskrig, der til sammenligning blot var en parentes, siger historiker Ditte Kock fra Historiecenter Dybbøl Banke til Ritzau.1864 1

Efter slaget ved Dybbøl måtte Danmark afstå hertugdømmerne Slesvig, Lauenborg og Holsten. Der gik 56 år, før en lille del af det tabte område – nemlig Sønderjylland – igen blev dansk. Det skete gennem en folkeafstemning i kølvandet på 1. Verdenskrig, som begyndte for 100 år siden.

Skrevet af: Ole ole@sonderborgnyt.dk