Sønderborg Bibliotek: Udstillingsrummet Xbunker

16. oktober 2014 Kultur Skrevet af: Ole Kæhler

Pressemeddelelse:

Et sted betyder mange ting. Hverdagssprogligt bruger vi begrebet meget forskelligt. Et sted på internettet, et sted på Fyn, et sted i avisen, et sted i fyrrerne eller et øde sted som Jens Okking så fornuftigt forklarede i filmen Familien Gyldenkål. Det kan også være ”dybt inde i mit hjerte et sted” som Thomas Helmig synger.

Et sted i Sønderborg

Et sted i Sønderborg

Artiklen fortsætter under annoncen

I kunsthistorien er stedet som begreb blevet gennemarbejdet i forskellige afskygninger og udformninger både idémæssigt såvel som formelt. Land-art, stedspecifikke værker, dokumentarisk fotografi og landskabsmaleriet er alle eksempler på forskellige kunsthistoriske tilgange til at bearbejde stedet som en kunstnerisk tematik.

Selvom det lyder som en skamredet hest synes vi alligevel at det kunne være interessant at tage denne hest ud på en ny tur i manegen og vise forskellige tilgange til ”stedet” i samtidskunsten. Stedet i samtidskunsten har mange betydninger og forholder sig ikke altid til et fysisk sted men kan også overføres til psykologiske rum, filmiske iscenesættelser eller imaginære steder.

Artiklen fortsætter under annoncen

Og naturligvis kan stedet også kunstnerisk behandles som et rent hverdagssprogligt fænomen der henviser til et konkret og fysisk sted.

Derfor er kunstnerne også udvalgt, da de på forskellige og mange interessante måder har forholdt sig til begrebet ”STED” men derudover har kunstnerne haft fuldstændigt frie hænder til at arbejde med tematikken som de har haft lyst til.

Hvor nogle af de inviterede kunstnere arbejder stedsspecifikt og vil gå ind i udstillingsrummet og bearbejde det eller bruge institutionen som ramme i værket vil andre arbejde med fortællingen om et sted eller stedet som et fænomen. Begrebet ”sted” er så bredt at det både kan opfattes som næsten altomfavnende men samtidig er det også et fæstnet til kunstens historie og teorier og dermed lægger det sig også fast i nogle tankegange der er historisk funderede men som er nutidige svar på tanken omkring stedet.

Artiklen fortsætter under annoncen

Et sted at sidde.

Et sted at sidde.

Det er vigtigt at denne udstilling sætter disse forskellige tematiske og formelle tilgange til begrebet ind i en større helhed hvor de forskellige kunstværker virker sammen, og hvor udstillingen i sig selv også fremstår som et sted, der leger med stedet – udstillingsrummet – og for en periode danner et nyt sted i dette rum.

Artiklen fortsætter under annoncen

Lørdag kl. 14 kan du komme med til ferniseringen.

 

25. februar 2024 Politik, Sønderborg

SF sætter John Brandt i spidsen til kommunalvalget

25. februar 2024 Politik

SF Sønderborg har på et opstillingsmøde enstemmigt valgt John Brandt som spidskandidat til det kommende kommunalvalg, der finder sted i november 2025. John Brandt er 31 år, bor i Sønderborg, og arbejder som kirketjener i folkekirken. Han er tidligere forperson for LGBTQ+ Sønderborg, hvor han har været med til at stifte foreningen og arrangere Sønderborgs […]

Læs mere...