Sønderborg er “det gode eksempel” i Kina

17. september 2014 Erhverv

Pressemeddelelse:

Sønderborg er på podiet, når Kinas klima- og energiministerium i næste uge har en urbaniserings-konference i Tianjin i det nordøstlige Kina. Viceborgmester Aase Nyegaard er inviteret til at fortælle om Sønderborg som “det gode eksempel”.projectzero

Artiklen fortsætter under annoncen

Kina har i disse år stærkt fokus på, at nye bydele udvikles på en bæredygtig måde. Befolkningen flytter i hæsblæsende tempo fra land til by, og derfor er mange kinesiske byer pi gang med at planlægge og bygge nye bydele med plads til hundredtusindvis af mennesker. Bæredygtighed er nøgleordet for disse kæmpe-projekter, og det er her, Danmark øjner store eksportmuligheder. Sønderborg har tidligt og på politisk niveau plejet forbindelser til Kina, og Sønderborg er derfor i panelet som “det gode eksempel”, når der 23. og 24. september er urbaniserings-konference og –workshop i Tianjin. Byen ligger på Kinas østkyst.

Artiklen fortsætter under annoncen

  • Kineserne meget interesseret i den omstilling til bæredygtighed, som vi med ProjectZero er i gang med i Sønderborg. Det er de bl.a., fordi
Peter Rathjes ProjectZero  spiller en rolle i Kinas arbejde for bæredygtighed.

Peter Rathjes ProjectZero spiller en rolle i Kinas arbejde for bæredygtighed.

Artiklen fortsætter under annoncen

der er tale om et offentligt-privat projekt, som indebærer en høj grad af inddragelse af borgerne, og fordi de oplever, at vi har stærke teknologiske løsninger. De vil gerne ha’, at vi hjælper med at vise vejen. Det gør vi gerne, men samtidig arbejder vi naturligvis målrettet på, at de skal købe viden og produkter af os, så vi styrker erhvervslivet og skaber arbejdspladser i Sønderborg, siger Aase Nyegaard.

Klima- og energiministeriet i Kina arrangerer konferencen med det danske Ministerium for By, Bolig og Landdistrikter og Det Danske Energiagentur som medarrangør i den workshop, hvor Sønderborg er med som rollemodel. Workshoppen har også indlæg ved bl.a. borgmesteren i Haiyan og Danfoss Kinas vicedirektør, Alfred Che.

Artiklen fortsætter under annoncen

  • Konferencen handler om, at det øvrige Kina gerne vil lære af bl.a. det, der sker i Haiyan. Ved at udpege Haiyan som model for bæredygtighed har den kinesiske regering også peget på det stærke danske fingeraftryk, der er på udviklingen i Haiyan. Her bygges frem til 2030 en ny bydel på hele 15 kvadratkilometer, og Sønderborg er i dén grad i billedet her – bl.a. med et 300 kvm stort CO2-udstillingshus. Ingeniør Torben Esbensen, Sønderborg, har været med til at designe huset, og det præsenterer en række danske produkter, bl.a. fra Danfoss, siger Poul Valdemar Nielsen, projektleder i Sønderborg Kommune for Haiyan-samarbejdet.
  • Artiklen fortsætter under annoncen

Efter opholdet i Tianjin rejser Poul Valdemar Nielsen videre til Haiyan, som ligger længere sydpå, for at følge den videre udvikling i byprojektet, men også for at udvikle et samarbejde omkring undervisning, som bl.a. inddrager EUC Syd i Sønderborg og Gråsten Landbrugsskole.

 

 

Skrevet af: Ole ole@sonderborgnyt.dk