Sønderborg går 150 år tilbage – men kun for en weekend

12. juni 2014 Kultur Skrevet af: Ole Kæhler

I weekenden den 28.-29. juni stilles kalenderen 150 år tilbage. Imens Sønderborg midtby forvandles til et stort 1864-marked med boder, handelstelte og masser af liv og ballade, bliver Kær Vestermark uden for byen rammen om både datidens soldaterliv og krigens rædsler. Natten mellem den 28. og 29. juni genopføres den berømte ”Overgang til Als”, hvor preussiske tropper tvang Danmark til at rømme Als og Sønderjylland.1864

Artiklen fortsætter under annoncen

Den 18. april markerede det officielle Danmark 150 året for krigen i 1864. Men dengang fortsatte krigen, og i de sidste dage af juni indtog den preussiske hær Als. Danskerne måtte rømme Sønderjylland, der i de følgende 56 år blev en fjern provins i det stortyske rige. Nu er tiden derfor kommet til en helt anden form for markering, hvor publikum kan komme helt tæt på både de dramatiske begivenheder i 1864 og dagligdagen i 1800-tallet.

Artiklen fortsætter under annoncen

– Vores mål er at skabe en autentisk atmosfære og give publikum mulighed for at føle, høre, lugte, smage og røre både krigen i 1864 og dagliglivet i 1800-tallet med alle dets nuancer, siger historiker og turistchef i Sønderborg, Karsten Justesen.

Sønderborg skal summe af liv og levende historie

I weekenden den 28.-29. juni forvandles Sønderborg midtby således til et stort 1800-tals marked. I 20 handelstelte møder publikum driftige handelsfolk og arbejdende håndværkere. Her kan man f.eks. købe frugt og grønt, som bønderne bringer til byen med hestevogn, og der sælges ligeledes masser af varer som brød, ost, pølser, fisk og kandis i kræmmerhuse på bedste 1800-tals manér. I de arbejdende håndværkstelte kan man f.eks. se smeden arbejde eller lægge ansigt til en barbering på gammeldags facon, ligesom publikum selv kan være med til at lave slik, keramik og legetøj.1864 5

Artiklen fortsætter under annoncen

Mellem teltene udspiller det civile liv sig. Arbejderne demonstrerer for bedre vilkår, soldaterne marcherer gennem byen, fiskerkonerne skændes, gadedrengene driller, lirekassemanden spiller, og tjenestepigerne gør deres indkøb, imens herreskabet spadserer og hilser med den høje hat.

– Også en lang række andre begivenheder finder sted i byen i løbet af weekenden. Der vil f.eks. være folkedans, musikalske indslag, historisk modeshow, børnegudstjeneste og meget, meget mere. Hele byen kommer til at summe af 1800-tallets liv og lyde, siger Karsten Justesen.

Artiklen fortsætter under annoncen

Fra dagligliv til krigens rædsler

Imens dagligdagen udspiller sig i Sønderborgs midtby, forvandles Kær Vestermark uden for byen til krigsskueplads og soldaterlejr. Historiecenteret er således rykket udendørs til Kær, for natten mellem den 28. og 29. juni er det præcis 150 år siden Overgangen til Als. Selve overgangen genopføres om natten mellem kl. 2 og 4, men hele weekenden igennem er der masser af aktiviteter på Kær Vestermark.

Artiklen fortsætter under annoncen

– Historiecenteret har bl.a. indrettet et feltlazaret, der i sagens natur ikke er for de sarteste sjæle. Også våben og kanoner demonstreres, ligesom man kan få et spændende indblik i soldaternes hverdag – lige fra hvad de spiste, til hvordan de fordrev den lange ventetid. Man kan også selv prøve kræfter med krigens håndværk som f.eks. kuglestøbning, siger Karsten Justesen.

 

Genopførelse af Overgangen til Als

Den helt store begivenhed bliver nattens genopførelse af Overgangen til Als. Genopførelsen indledes kl. 2 med et billedshow af autentiske billeder fra den 1864 1dramatiske nat. Lidt i tre samles publikum for at spejde ud over sundet, imens de mærker den nervøse stemning og ser de danske soldater gå vagt.

– Allerede lidt over tre går det løs, når de danske vagtposter observerer preusserne i de første både. Bådene rammer bredden, og soldaterne stormer i land. Herefter udspiller de afgørende kampe sig. Også panserskibet Rolf Krake dukker frem og beskyder bådene med preussiske soldater midt ude på Alssund. Kl. 4 er det tragiske slag slut med tab på begge sider, siger Karsten Justesen.

Hestevogne og koncert binder sammen

Dagliglivet i byen og krigsskuepladsen på Kær Vestermark bindes hele weekenden sammen af kørende hestevogne i pendulfart. Lørdag nat bliver dog noget anderledes, da et stort fakkeloptog vil gå fra Mølleparken i det indre Sønderborg til Kær Vestermark.

– Kl. 20 giver Lars Lilholdt koncert i Mølleparken. Koncerten vil bl.a. byde på den sang, Lilholt har skrevet om de skelsættende begivenheder i 1864. Når koncerten slutter, går publikum og alle, der har lyst, i fakkeloptog til Kær. Her serveres der natmad frem til kl. 2, hvor den imponerende og voldsomme genopførsel af overgangen til Als begynder, siger Karsten Justesen.

billede

20. april 2024 Erhverv, Nordborg

Ingen medalje til EUC Syds deltager ved DM i Skills

20. april 2024 Erhverv

Nu er Danmarks dygtigste bagere, tekniske isolatører, møbelpolstrere, anlægsstruktører og kosmetikere fundet. Unge fra 47 forskellige konkurrencefag har netop fået hængt en guldmedalje om halsen ved en storstilet afslutningsceremoni for DM i Skills 2024 – Danmarksmesterskabet for unge fra erhvervsuddannelserne, der i år blev holdt på Dyrskuepladsen i Roskilde. Fra EUC Syd i Sønderborg deltog […]

Læs mere...