Sønderborg går ’BREAKDOWN’ på lørdag

2. juni 2016 Kultur

For fjerde gang samles Nordens dygtigste skatere, BMX’ere, breakdancere og graffitikunstnere til Breakdown på Slotsbakken og Sønderborghus. Det sker på lørdag den 4. juni.

Som i fjor vil den tiltrække flere af Nordens dygtigste breakdancere og BMX-ryttere – ligesom også ”SMAG! ENERGY TOUR”s pengepræmier for skatekonkurrencen atter er i den høje ende med 10.000 kroner til førstepladsen efterfulgt af 4.

Artiklen fortsætter under annoncen

000 og 2.000 kroner for henholdsvis anden og tredje pladserne. Og så kommer de dygtige.

FOTO: (C) Sønderborg Breakdown

FOTO: (C) Sønderborg Breakdown

Igennem ild og ud i vand

Det er lykkedes arrangørerne at tiltrække Per Vers, der vil kæde dagens mange begivenheder sammen. Den helt store publikums-magnet bliver “Ring of Fire”, hvor deltagerne springer igennem en ring af ild på skateboard, mens de laver tricks i luften. En ikke helt ufarlig bedrift. Ligeledes gentager BMX’erne succesen fra sidste år med lake-jump, hvor deltagerne på kunstfærdig vis springer ud i Alssund til stor underholdning for alle. Om aftenen fortsætter Breakdown på Sønderborghus med konkurrence i breakdance med creme de la creme inden for genren.

Vokser og vokser

Leder af Sønderborg Skatehal, Mette Lauridsen, er begejstret over, hvordan eventen bare vokser og vokser i Sønderborg. Byens skatermiljø har professionelt vokseværk, sådan så publikum på lørdag også vil kunne se fremtidens supertalenter. Supertalenter, der har deres daglige gang i Sønderborg. En af dem er Rasmus Lentfer på kun ti år. Han er sponsoreret og skal det næste års tid gøres klar til at deltage i konkurrencer i udlandet.

Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 52)

 

– Det er faktisk helt vildt. Det er ikke set før, at en så ung herre stiller op i en ”downhill-contest”. Den anden sponsorerede deltager fra Sønderborg hedder Simon Lauridsen. Han er netop hjemvendt fra en konkurrence i Paris, hvor han var seated til at deltage blandt de helt store, fortæller Mette Lauridsen.

Sønderborg Breakdown er sprængfyldt med forskellige aktiviteter. Det er dagens igennem gratis workshops, så publikum selv kan prøve kræfter med gadeidræt og streetmiljø. Se hele programmet på Sønderborg Breakdown på Facebook eller Sønderborg Breakdowns hjemmeside.

Veje spærret og nul parkering

FOTO: (C) Sønderborg Breakdown

FOTO: (C) Sønderborg Breakdown

Da Breakdown foregår på Sønderbro og Slotsbakken, medfører det parkeringsforbud på Slotskajen og Slotsbakken fra fredag kl. 13 til lørdag kl. 22. Der er spærret for bilkørsel på Slotsbakken lørdag mellem kl. 7 og 22. Adgang til Museet på Sønderborg Slot foregår med andre ord via Sdr. Havnegade lørdag.

Historien

SØNDERBORG BREAKDOWN er en årligt tilbagevendende event med fokus på subkulturer indenfor hiphop og streetmiljøet, hvor der afvikles showcases, workshops og konkurrencer m.m. indenfor forskellige elementer som f.eks. breakdance, slackline, graffiti, parkour, BMX og skateboarding m.fl.

Sønderborg Breakdown (SB) opstod i december 2011, på Idrætshøjskolen i Sønderborg, hvor underviserne David Lautrup og Adam Lasthein havde fået den idé, at afvikle en breakdancekonkurrence til live musik. Dette faldt dem naturligt, da David havde dybe rødder i hiphopkulturen og streetmiljøet og Adam det samme i det musikalske miljø.

En super intim og beskeden konkurrence med stor succes – Sønderborg Breakdown var født!

Siden dengang, har SB udviklet sig fra at være en enkeltstående breakdancekonkurrence, afholdt på Idrætshøjskolen i Sønderborg, til at være en omfattende streetkultur-event i hjertet af Sønderborg.

Dette udsprang af, at David Lautrup bryggede videre på idéen om, at samle og forene de mange nicheprægede gadeidrætter der bl.a. udspringer fra hiphopkulturen, til én stor event.

Ønsket var at stimulere det nuværende miljø indenfor de forskellige elementer, skabe et sparrings- og læringsmiljø på tværs af disse, samt at involvere den brede befolkning for også at holde elementerne i live fremadrettet.

I 2014 fangede David kommunens interesse gennem daværende Center for Kultur (CFK) og et frugtbart samarbejde mellem Sønderborg Skatehal, Sønderborg Idrætshøjskole og Sønderborg Kommune startede.

Sønderborg Breakdown ønsker at inkludere alle i kulturen med åbne arme, hvad enten man ønsker at se på fra sidelinjen, prøve kræfter med elementerne som ny i sporten, eller man er i superligaen af det man brænder for.

FOTO: (C) Sønderborg Breakdown

FOTO: (C) Sønderborg Breakdown

Dette gøres bl.a. gennem:

  • At synliggøre et hiphop og gadeidrætsmiljø i Sønderborg kommune.
  • At stimulere den nuværende hiphop- og streetkultur i alle dets afskygninger, gennem afvikling af konkurrencer på højt plan og med højt økonomisk udbytte.
  • At facilitere et sparringsmiljø og læringsplatform der fordrer til udvikling.
  • At skabe grobund, netværk og fællesskab for den kommende generation af udøvere indenfor de mange elementer – Herunder breakdance, skateboarding, graffiti, slackline, parkour, rap, panna, bmx, streetart, spoken word m.fl.
  • At skabe bro og fælles forståelse mellem den “almindelige” borger og den udøvende af diverse streetdiscipliner. At anerkende hinandens opfattelse af byens rum og hvordan dette bruges.
  • At skabe et kulturboost til kommunen man primært finder i storbyer.

Sønderborg Breakdown er en favnende event med en bred vifte af interessenter. Det gør også at der er mange forskellige målgrupper. Nedenstående kan give et billede på det:

  • Børn og unge i alderen ca.8-35år der ALLEREDE dyrker en eller flere af eventens discipliner.
  • Børn og unge i alderen ca.8-35år der ØNSKER at dyrke en eller flere af eventens discipliner.
  • Lokale/Regionale/Nationale/Internationale udøvende profiler i disciplinerne.
  • Samarbejdspartnere og etablerede netværk der også stimulerer kulturen.

Det er altså på lørdag den 4. juni du kan opleve eller deltage i Breakdown på Slotsbakken og Sønderborghus.

Læs mere om arrangementet på Sønderborg Breakdown på Facebook eller Sønderborg Breakdowns hjemmeside.

Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 47)

 

Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 57)

 

Skrevet af: Michael michael@sonderborgnyt.dk