Sønderborg gik fem pladser tilbage i Dansk Industris erhvervsvenlighedsmåling

6. september 2022 Politik Skrevet af: Ole Kæhler

Tirsdag blev Dansk Industris Erhvervsvenlighedsmåling offentliggjort og trods en tilbagegang – for første gang seneste år – så ser borgmesteren og formanden for Erhverv og Grøn Vækst Sønderborgs 20. plads som en succes.

“Jeg er glad for, at vi er i den øverste ende i målingen. Vi er gået lidt tilbage på nogle området, men frem på vigtige punkter”, sagde borgmester Erik Lauritzen på et pressemøde. Sønderborg, som har et erklæret mål om at komme i Top 10 er gået fem pladser den forkerte vej. Fra nummer 15 til nummer 20.

Artiklen fortsætter under annoncen

“Jeg står ved, at jeg har sagt, vi skal være blandt de 10 bedste kommuner og det mål gælder stadig”, sagde borgmesteren.

“For eksempel er det rart, at mange af kommunens virksomheder anbefaler andre virksomheder at flytte hertil. I målingen er vi gået frem på syv områder, så vi skal ikke bruge tid på at lede efter hullerne i osten”, sagde udvalgsformand Kjeld Stærk.

Et af de områder, hvor Sønderborg er gået markant tilbage, det er, når det gælder om at konkurrenceudsætte af kommunale opgaver.

Artiklen fortsætter under annoncen

“Der står i konstitueringsgrundlaget for byrådet, at der skal kigges på mulighederne for mere konkurrenceudsættelse og det kommer vi også til. Ikke mindst i lyset af de besparelser vi skal i gang med at finde”, sagde borgmester Erik Lauritzen. Han tilføjede, at konkurrenceudsættelse skal give mening.

“Vi skal have de samme ydelser for en billigere pris eller også skal vi have bedre ydelser for de sammen penge”, sagde han, og tilføjede, at konkurrenceudsættelse alene ikke løfter Sønderborg helt i top på den næste erhvervsvenlighedsmåling.

Artiklen fortsætter under annoncen

“Vi skal også se på eksempelvis byggesagsbehandlingen – at den er faldet lidt i målingen skyldes, at medarbejderne har haft rigtigt travlt med mange andre opgaver”.

Direktør Michael Hamann fra Vækstrådet glæder sig over, at virksomheder er glade for at være her.

“Mange er glade for Sønderborgs grønne satsning”, sagde han.

Det går glimrende på uddannelsesområdet

Bjørn Allerelli Andersen, som er næstformand i Udvalget for Erhverv & Grøn Vækst sagde, at han glæder sig over fremgangen indenfor uddannelser.

Artiklen fortsætter under annoncen

“Der er fremgang i ansøgertallet på SDU i Sønderborg og der kommer nye uddannelser. Jeg synes, det er ærgerligt vores folkeskoler ikke er med i målingen, fordi afgangselevernes karaktergennemsnit er steget. Altså leverer vi fremgang indenfor hele uddannelsessystemet”.

“Jeg så gerne, at der kommer uddannelser, som trækker kvinder til, på SDU. Det vil få flere af dem, der uddanner sig på Alsion, til at blive i Sønderborg”, sagde Bjørn Allerelli Andersen.

Kjeld Stærk fortalte, der arbejdes på at få endnu en ingeniøruddannelse til Sønderborg.

Artiklen fortsætter under annoncen

Ønsker en bredere undersøgelse

Bjørn Allerelli Andersen havde gerne set, at der var en undersøgelse, som gav et bedre grundlag for at tage temperaturen på virksomhedernes tilfredshed, end den fra Dansk Industri..

“Der er 92 virksomheder ud af små 3000 virksomheder, som har sendt deres svar til undersøgelsen, som derfor kun repræsenterer 4000 arbejdspladser”, sagde han og tilføjede:

“I Erhvervsservice og det politiske udvalg er vi i løbende kontakt med erhvervsvirksomhederne i hele kommunen og vi spørger dem selvfølgelig løbende om, hvad de siger til den service, som kommunen giver”.

Du kan se et tv-indslag på SønderborgNYT TV her.