Sønderborg har sin egen Kina-ekspert – Fay Fan Mink

11. marts 2015 Erhverv

I Sønderborg er der flere virksomheder, der allerede har et samarbejde med Kina og sikkert endnu flere, der drømmer om at få det – og her i Sønderborg er der gode muligheder for at trække på lidt af al den viden om Kina, som Fay Fan Mink ligger inde med.

“Jeg kom til Danmark fra Beijingfor godt syv år siden og er dansk gift”, siger Fay Fan Mink til SønderborgNyt. Hun fortæller videre, hun har undervist i kinesisk på SDU og nu har et par hold på FOF.

Fay Fan Mink taler fransk, dansk og engelsk - og selvfølgelig også kinesisk.

Fay Fan Mink taler fransk, dansk og engelsk – og selvfølgelig også kinesisk.

Artiklen fortsætter under annoncen

“FOF holder fri i sommermånederne, men jeg har sagt til mine kursister, vi skal mødes et par gange om måneden, så de ikke taber noget af det, de har lært”, siger den samvittighedsfulde underviser. Hun har også lavet oversættelsesopgaver for ProjectZero og EUC Syd.

Sendes måske retur

Fay Fan Mink er på udkig efter et fuldtidsjob og det er yderst vigtigt for hende at finde det, fordi det har betydning, når hun søger permanent opholdstilladelse.

“Det er lidt hårdt at mangle arbejde, men på en måde så udvikler det mig jo”, siger Fay Fan Mink. Hun tror fuld og fast på, at det nok skal lykkes for hende og så er hun meget bevidst om, at det man kæmper for, det gør, at man udvikler sig.

Artiklen fortsætter under annoncen

Personlig udvikling er vigtig

Det med hele tiden at udvikle sig er vigtigt for Fay Fan Mink og hun kan fortælle, at i Kina er der stor fokus på, at mennesker skal udvikle sig. Ældre opfordres til at blive i jobbet. Og kræver det, at de arbejder hjemmefra, så bliver det sådan. De ældre har alle de erfaringer, der gør viden interessant. Nyuddannede unge har kun viden og ingen erfaringer.

“Du får ikke lov til at købe en lejlighed i Beijing, når du er helt ung. Så kan du jo ikke sådan bare lige flytte og det kan gøre, at downloaddu ikke udvikler dig”, siger hun. Er man stavnsbundet, så sker det jo, der skal takkes nej til spændende job eller andre ting, der er lærerige.

Fay Fan Mink gik som ung ind i det kinesiske militær, hvor hun læste medicin og lærte sygepleje. Senere lærte hun fransk og engelsk – og det var litteraturen, der åbnede hendes øjne for Vesten.

Fay Fan Mink taler og forstår dansk.

“Jeg snakker med så mange danskere som muligt, så jeg forbedre min accent”, siger hun. Og det er jo også udvikling at være i Danmark, lære sproget og forstå kulturen.

“Hver gang jeg gør noget, der kræver noget, så udvikler jeg mig og det vil jeg gøre hele livet”, siger hun.

Artiklen fortsætter under annoncen

Demokrati i Kina

Det kæmpestore og folkerige Kina styres i realiten af de syv mand i politbureauets stående udvalg, der har godkendt alle de politikere, der sidder under dem i politbureau, og centyralkommite. Selv de mænd, der styrer de enkelte landsbyer, har de på en måde sagt god for.download

Artiklen fortsætter under annoncen

“Vi har valg i Kina, men jeg har aldrig stemt. Det gav ligesom ingen mening, når kandidaterne ville det samme”, siger Fay Fan Mink. Hun prøvede at stemme for første gang ved kommunalvalget i Sønderborg.

Lige nu kæmpes der imod korruption i det kinesiske styre og det mener hun er meget vigtigt.

Styret skal levere

I Kina bliver politikere og embedsmænd, der ikke lever op til deres ansvar først af alt sat på porten.

“De får også bøder og kan ryge i fængsel”, siger Fay Fan Mink. Tidligere blev deres familier også ramt, men det er ændret.

Landsbyer i Kina har ikke brug for byråd, som vi ser dem i Danmark.

“Der er en stærk mand, der har ansvaret for, at alle har det godt. Lederne siger, at hvis man lader to deles om opgaven, så bruger de energien på at konkurrere i stedet for at leve op til deres ansvar”, siger Fay Fan Mink. Skete det ville begge blive smidt ud af politik og risikere bøder eller en tur bag tremmer.

Politikere og embedsmænd, der ikke magter deres opgaver ender samme sted som forbrydere.

Politikere og embedsmænd, der ikke passer deres opgaver, ender samme sted som forbrydere.

Bliver ministre sat af, så er der ikke en jordisk chance for et comeback og her adskiller Kina sig også meget fra Danmark. Herhjemme bliver tingene kun sjældent, som politikere lover. Mange forhandlinger gør, at det, der kommer ud, er noget helt andet end det sagte. Forklaringen fra politikere er så, at det var det bedst mulige resultat. Det gælder både i Folketinget og landets byråd.

I Kina er der handling bag politikernes ord og valgløfter føres hurtigt ud i livet. I et-parti-systemet fungerer kommunikationen glimrende, så alt kan sættes i gang på ingen tid.

Og der er ikke noget med politiske forhandlinger, høringer og kompromisser.

Har lejlighed i Beijing

Flere gange om ugen skriver Fay Fan Mink sammen med venner i Beijing og hun tager også på besøg derovre. Hoteludgifter er der ingen af. og hun låner heller sofaen hos sine venner.

Hun har sin ejerlejlighed i Beijing.images

“Forresten er det ret sjovt, at i Danmark, der går I så meget op i udsigten fra jeres boliger. I Beijing er det fuldstændig ligegyldigt med udsigt. Det handler ene og alene om beliggenhed. Hvor tæt er lejligheden på metroen, jobbet, universitetet og sådan”, siger hun.

Gennem sine skriverier med veninderne er hun hele tiden opdateret på livet i Beijing og når hun er på visit derovre, så sørger hun for at få hilst på sine tidligere kolleger og mange andre spændende mennesker.

“Så er der nogen, der mangler kontakter i Beijing, så kan jeg sagtens hjælpe. Jeg kender så mange”, siger Fay Fan Mink, der hellere end gerne vil ind i en virksomhed, der arbejder på at få fodfæste på det kinesiske marked. Hendes store styrke er, at hun ikke skal bruge tid på at sætte sig ind i kinesisk kultur. Den har hun helt inde under huden.

Skrevet af: Ole ole@sonderborgnyt.dk
9. maj 2021 GF2020, Kultur, Sønderborg

Genforenings depeche kommer til Nordborg og Sønderborg

9. maj 2021 GF2020

Søndag formiddag blev en depeche sendt afsted fra Aabenraa og den næste måned, skal depechen rundt til forskellige byer i hånden på løbere fra 25 sønderjyske foreninger og løbeklubber. Tirsdag eftermiddag kommer depechen til Nordborg og fredag eftermiddag kommer den til Sønderborg og arrangementet er en del af fejringen af Genforeningen og det er DGI […]

Læs mere...