Sønderborg Kommune vil gerne udvikle sig og være en attraktiv destination for både turister og mulige tilflyttere. For at vide, hvordan vi ser ud udefra, har Erhvervsudvalget i Sønderborg Kommune bestilt en Omdømmeanalyse hos analysevirksomheden TNS Gallup. Analysen skal give et indblik i omgivelsernes holdning og kendskab til Sønderborg by og Kommune, ligesom at erfaringerne vil indgå i en masterplan for Handel og Turisme, der er på vej i høring.
På grund af Sønderborgs placering nær den tyske grænse har man inkluderet både danskere og nordtyskere i undersøgelsen.
I forhold til resultaterne fra danskerne må vi erkende, at danskere, der bor andre steder i landet, ikke kender synderligt meget til kommunen. Dette er ikke en overraskende kendsgerning, hvis man sammenligner Sønderborg Kommune med andre kommuner med lignende placering og størrelse. Analysen er i den forbindelse et værdifuldt værktøj, der som et navigationsredskab kan fortælle os, hvilken vej Sønderborg Kommune skal gå fremadrettet. Derfor skal danskernes svar ses som redskab til at bestemme, hvor der skal sættes ind for at få danskernes opmærksomhed.
Dog er der heldigvis allerede visse områder, hvor vi har danskernes opmærksomhed. Det bemærker formand for Erhvervsudvalget, Ole Wandahl Stenshøj i en pressemeddelelse:
”Danskerne kender klassikerne, og de kender os på de historiske seværdigheder. Dybbøl Mølle, 1864 og Sønderborg Slot vækker genklang hos danskerne. Det tyder godt for vores turisme, men betyder selvfølgelig også, at der ligger en opgave forude i forhold til rekruttering og bosættelse.”
Hvis man vender blikket mod vores naboer mod syd, er det en glæde at konstatere, at der er et stort uforløst potentiale hos tyskerne, der har et positivt syn på Sønderborg. Det er både i forhold til turisme, rekruttering og ved tiltrækning af nye studerende, at man i Sønderborg bør og kan sætte ind. Arbejdet og strategierne for mere grænseoverskridende samarbejde er allerede i gang, men det kan kun for langsomt med at få forløst noget af det potentiale, som analysen afslører, findes.
”Vi må konstatere, at der på hver sin måde er potentiale for udvikling hos både danskerne og tyskerne. Det er godt at få viden om, hvor vi skal bruges vores ressourcer over for begge grupper. Den slags viden gør os klogere og mere handlingsparate. Det er meget positivt. Jeg hæfter mig i øvrigt ved, at folk der bor i Sønderborg generelt udviser tilfredshed med kommunen som bopæl”, siger Ole Wandahl Stenshøj.