Sønderborg Kommune lever op til ProjectZero-planen

5. september 2014 Erhverv

Sønderborg Kommune som virksomhed skal være frontløber for at opnå målsætningerne i visionen om et CO2-neutralt Sønderborg område. Til dette formål blev det besluttet af byrådet i Energipolitikken 2008, at kommunen skulle udarbejde et CO2-regnskab og derved få overblik

Klik på billedet og læs, hvad du kan gøre for, at din bolig også bliver klima-rigtig og billigere i drift.

Klik på billedet og læs, hvad du kan gøre for, at din bolig også bliver klima-rigtig og billigere i drift.

Artiklen fortsætter under annoncen

over energiforbrug og deraf afledte CO2-udslip. De sidste fem år er der blevet arbejdet målrettet for at opnå det første delmål på 25% i 2015 i forhold til 2007. Energiforbruget i de kommunale bygninger står for 75 procent af CO2-belastningen. Derfor har der været fokus på dette område og i perioden 2009-2016 vil en samlet investering på 164 mio. kr. være brugt på energioptimeringer af de kommunale bygninger.

 

CO2– og energiregnskabet viser energiforbruget af el, vand og varme i kommunen som virksomhed, samt den heraf afledte udledning af CO2 fra el og varme. De initiativer og investeringer der har medvirket til resultaterne vil ligeledes fremgå i regnskabet. Energiforbruget er opdelt i fem segmenter:

Artiklen fortsætter under annoncen

 1. Varmeforbrug i de kommunale bygninger
 2. Elforbrug i de kommunale bygninger
 3. Elforbrug til det kommunale gadelys
 4. Brændstofforbrug til de kommunale biler
 5. Brændstofforbrug hos Vej og Park.

projectzero

Artiklen fortsætter under annoncen

Udover Sønderborg Kommunes forpligtigelse overfor ProjectZero og som klimakommune er CO2– og energiregnskab blevet brugt til flere og flere opgaver igennem de sidste 5 år. Se nedenstående eksempler:

 • Eksterne rådgivere skal kende energiforbruget i en bygning, når et nyt energioptimeringsprojekt skal udregnes.
 • Artiklen fortsætter under annoncen

 • Tildelingsmodellerne for el, vand og varme til børnehaver og folkeskoler bruger energi- og CO2-regnskabet som tjekliste.
 • Kontrakten med Elcon, der omhandler optimering af kommunens gadelys, kræver at de aftalte el-besparelser bliver overholdt på de fastlagte tidspunkter
 • Når en bygning overgår fra én forvaltning til en anden, ken­der man nu det energibudget, som er knyttet til bygningen.
 • Artiklen fortsætter under annoncen

 

Delmålet på 25% for 2015 i forhold til 2007 er allerede nået pga. en kombination af energibesparelser på over 15% på de kommunale bygninger og en særligt lav CO2– emission på el-produktion i 2012. Også omstillingen til grøn fjernvarme er en væsentlig faktor. Der er ingen tvivl om, at delmålet i 2020 på 50% CO2-reduktion bliver en udfordring, der kræver en langsigtet planlægning af ambitiøse initiativer.

 

Skrevet af: Ole ole@sonderborgnyt.dk
22. september 2023 REGIONALT, Samfund

Vejarbejde nord og syd for grænseovergangen ved Frøslev

22. september 2023 REGIONALT

Politiet opfordrer borgere til at krydse grænsen på en af de mindre grænseovergange, der ligger vest for Frøslev, fordi de forventer meget kø. Her er grænseovergange i Vilmkær, Sofiedal, Bøgelhus og Pebersmark. Det skyldes et større vejarbejde på begge sider af grænsen, skriver politiet i en pressemeddelelse. Renoveringen af asfalten på de to kontrolområder ved […]

Læs mere...