Sønderborg Kommune som virksomhed skal være frontløber for at opnå målsætningerne i visionen om et CO2-neutralt Sønderborg område. Til dette formål blev det besluttet af byrådet i Energipolitikken 2008, at kommunen skulle udarbejde et CO2-regnskab og derved få overblik
over energiforbrug og deraf afledte CO2-udslip. De sidste fem år er der blevet arbejdet målrettet for at opnå det første delmål på 25% i 2015 i forhold til 2007. Energiforbruget i de kommunale bygninger står for 75 procent af CO2-belastningen. Derfor har der været fokus på dette område og i perioden 2009-2016 vil en samlet investering på 164 mio. kr. være brugt på energioptimeringer af de kommunale bygninger.
CO2– og energiregnskabet viser energiforbruget af el, vand og varme i kommunen som virksomhed, samt den heraf afledte udledning af CO2 fra el og varme. De initiativer og investeringer der har medvirket til resultaterne vil ligeledes fremgå i regnskabet. Energiforbruget er opdelt i fem segmenter:
- Varmeforbrug i de kommunale bygninger
- Elforbrug i de kommunale bygninger
- Elforbrug til det kommunale gadelys
- Brændstofforbrug til de kommunale biler
- Brændstofforbrug hos Vej og Park.
Udover Sønderborg Kommunes forpligtigelse overfor ProjectZero og som klimakommune er CO2– og energiregnskab blevet brugt til flere og flere opgaver igennem de sidste 5 år. Se nedenstående eksempler:
- Eksterne rådgivere skal kende energiforbruget i en bygning, når et nyt energioptimeringsprojekt skal udregnes.
- Tildelingsmodellerne for el, vand og varme til børnehaver og folkeskoler bruger energi- og CO2-regnskabet som tjekliste.
- Kontrakten med Elcon, der omhandler optimering af kommunens gadelys, kræver at de aftalte el-besparelser bliver overholdt på de fastlagte tidspunkter
- Når en bygning overgår fra én forvaltning til en anden, kender man nu det energibudget, som er knyttet til bygningen.
Delmålet på 25% for 2015 i forhold til 2007 er allerede nået pga. en kombination af energibesparelser på over 15% på de kommunale bygninger og en særligt lav CO2– emission på el-produktion i 2012. Også omstillingen til grøn fjernvarme er en væsentlig faktor. Der er ingen tvivl om, at delmålet i 2020 på 50% CO2-reduktion bliver en udfordring, der kræver en langsigtet planlægning af ambitiøse initiativer.