Sønderborg: Turister vil mærke historiens vingesus

18. juni 2015 Kultur

TV-serien og det store fokus på krigen i 1864 har fået tusindevis af historieinteresserede turister til at valfarte til Artiklen fortsætter under annoncen

jpg” alt=”1864 1″ width=”300″ height=”233″ />Sønderborg og Dybbøls skanser. Men de vil ikke bare se – de vil også mærke og føle historien, der skal nå helt ind under huden. Derfor har Historiecenter Dybbøl, Museum Sønderjylland, Sønderborg Kommune og mange af områdets turistaktører forenet kræfterne i den storstilede totalevent 1864-Dage, der afholdes sidste weekend i juni.

Selvom tv-serien ’1864’ måske ikke var det største anmelderhit, har serien og det store fokus på krigen i 1864 for alvor vakt tusinder af danskeres interesse for det dramatiske stykke Danmarkshistorie. I Sønderborg, hvor krigens vigtigste begivenheder udspillede sig, har det betydet en markant stigning i antallet af historieinteresserede turister. Alene sidste år steg antallet af turistovernatninger med næsten 45.000, hvilket er med til at gøre området til en af de mest søgte feriedestinationer uden for hovedstaden. Det er en udvikling, der fortsætter. På Historiecenter Dybbøl kan man 1864callerede, inden højsæsonen om kort tid begynder, melde om en fremgang på 30 % i forhold til tidligere år. Kort sagt: Danskerne er vilde med krigen i 1864. Derfor er Historiecenter Dybbøl, Museum Sønderjylland, Sønderborg Kommune og flere aktører gået sammen om den store totalevent 1864-Dage, der afholdes i Sønderborg den sidste weekend i juni.

“Til 1864-Dage tager vi alle besøgende med på en tidsrejse og stiller uret 151 år. Sammen skaber vi en storstilet totalevent med unikke og autentiske oplevelse for alle sanser af både krigen i 1864 og dagliglivet i 1800-tallet”, siger Bjørn Østergaard, der er centerleder på Historiecenter Dybbøl.

Historisk marked

Sønderborg midtby bliver således den sidste weekend i juni forvandlet til et stort 1864-marked med boder, 1864 26arbejdende håndværkere, handelstelte og masser af liv med marcherende soldater, visekællinger, lirekassemænd, borgerskab, gadedrenge og tjenestepiger.

“Hele byen kommer til at summe af 1800-tallets liv, lyde og mennesker. På markedet vil der også være masser af sjove indslag og aktiviteter som f.eks. historisk modeshow, folkemusik og dukketeater, ligesom man kan prøve at smede hestesko, lege gamle lege, karte uld eller få taget sit portræt hos fotografen på ægte 1800-tals manér”, siger Bjørn Østergaard i en pressemeddelelse.

Fra Sønderborg centrum kan man tage turen med hestevogn til den store soldaterlejr på Kær Vestermark lige uden for byen, hvor tropperne venter på det preussiske angreb. I soldaterlejren kan man komme helt tæt på både datidens soldaterliv og krigens rædsler.1864

“Vi har bl.a. indrettet et feltlazaret, der i sagens natur ikke er for de sarteste sjæle. Også våben og kanoner demonstreres, ligesom man kan få et spændende indblik i soldaternes hverdag – lige fra hvad de spiste, til hvordan de fordrev den lange ventetid. Man kan også selv prøve kræfter med krigens håndværk som f.eks. kuglestøbning”, fortæller Bjørn Østergaard i en pressemeddelelse.

Kampen om Als

En af weekendens helt store begivenheder bliver nattens genopførelse af Kampen om Als. Genopførelsen indledes kl. 02 med et billedshow af autentiske billeder fra den dramatiske nat. Lidt i tre samles publikum for at spejde ud over sundet, imens de mærker den nervøse stemning og ser de danske soldater gå vagt.1864

“Allerede lidt over tre går det løs, når de danske vagtposter observerer preusserne i de første både. Bådene rammer bredden, og soldaterne stormer i land. Herefter udspiller de afgørende kampe sig. Også panserskibet Rolf Krake dukker frem og beskyder bådene med preussiske soldater midt ude på Alssund”, siger Bjørn Østergaard.

En succes til gentagelse

Det er første gang, at aktørerne bag 1864-Dage er gået sammen om at planlægge og afholde den storstilede event. Men alt tyder på, at det ikke bliver den sidste. Sønderborg Byråd har nemlig netop godkendt en masterplan, hvor det slås fast, at 1864-Dage skal være en årligt tilbagevendende begivenhed.1864 2

“Det er den helt rigtige vej at gå, for vi har skabt en succes, som vi nu skal bygge videre på. Vi kan tydeligt se på både besøgstal og tilbagemeldinger, at turisterne efterspørger denne type events, hvor de selv får mulighed for at føle, høre, lugte, smage og røre krigen og dagligdagen i 1864”, siger Bjørn Østergaard.

galleri

 

Skrevet af: Ole ole@sonderborgnyt.dk