Sønderborgs elitesvømmere brugte påsken i træningslejr

2. april 2018 Kultur

Svømmeklubben Sønderborg har en del svømmere som har kvalificeret sig til forskellige mesterskaber på langbane i foråret 2018, både på årgangs- og juniorniveau.

I Sønderborg har vi desværre endnu ikke et 50 m svømmeanlæg, så derfor må svømmeklubben søge træningsfaciliteter andre steder, når klubbens svømmere skal forberede sig til langbanemesterskaber.

Det er som regel i Flensborg, at klubben køber sig til ekstra træning lørdag morgen, nogle få gange pr. sæson, men det er langt fra nok i forhold til at opbygge svømmerenes råstyrke og udholdenhed.

Træningstilbud

Alle klubbens elitesvømmere tilbydes minimum én træningslejr årligt, de bedste svømmere får mulighed for at deltage i to årlige træningslejre, alle træningslejre afholdes hvor det muligt at svømme på 50m baner.

I påsken har Svømmeklubben Sønderborg derfor haft 25 elitesvømmere i alderen 9 – 17 år på træningslejr i Liberec i Tjekkiet, hvor de har trænet to gange dagligt i det lokale svømmestadion, hvor bl.a. det tjekkiske landshold også træner en gang i mellem.

Artiklen fortsætter under annoncen

Der blev trænet hver formiddag og igen om eftermiddagen eller først på aftenen.

Når man, som Sønderborg, ikke råder over et 50 m bassin, så er overgangen til mesterskaber på langbane meget stor. Man kan sammenligne det lidt med et fodboldhold som til dagligt træner på 7-mands baner, men man spiller alle kampe på 11 mands baner.

Så derfor er træning i 50 m bassin en absolut nødvendighed, hvis vores svømmere skal lave topresultater til forårets mesterskaber.

“Allerede i næste weekend, har fire svømmere kvalificeret sig til Danish Open i Bellahøj Svømmestadion, og om to uger har vi tre årgangssvømmere med til Vestdanske mesterskaber i Holstebro, så træningslejren har været placeret perfekt i forhold til forberedelserne til netop disse mesterskaber”, siger klubbens cheftræner Nikolay Gamishev.

Artiklen fortsætter under annoncen

I løbet af træningslejren har svømmerne været igennem 12 benhårde træninger, som klubbens to trænere, Nikolay Gamishev og Stefka Aleksieva, havde planlagt så svømmerne, uanset deres niveau, fik det mest optimale ud af træningslejren.

Svømmede fra 35-70 kilometer

Sammenlagt har svømmerne, haft en træningsmængde som svarer til mellem 2,5 – 4 ugers træning hjemme i Sønderborg. De bedste svømmere nåede op på ca. 70 km svømning, de yngste svømmedede ca den halve distance.

Artiklen fortsætter under annoncen

For en del af de yngste svømmere var det første gang, de prøvede at træne på 50 m baner, så det krævende lige lidt tid, inden alle fandt rytmen.

En del af de yngste svømmere måtte også erkende, at det kræver ‘sin mand’ at træne så meget, enkelte måtte opgive at fuldføre et eller flere træningspas på grund at udmattelse, og der var meget stille på hotelværelserne, når svømmerne have fri fra træning.

Tiden blev brugt til hvile, spise og restituere inden næste træning.

Sammenholdet vigtigt

Et andet formål med træningslejren var at styrke det sociale sammenhold, så svømmerne kunne lære hinanden bedre at kende, på tværs af alder, køn og hold – selv om svømning er en individuel sport, så tilbringer svømmerne så mange timer sammen hver uge til træning og stævner, at det sociale sammenhold er yderst vigtigt.

Det viser sig i sær, når en svømmer på grund af sine resultater rykker op på næste hold, så er det vigtigt at kende dem, man skal svømme sammen med fremover –  det gør overgangen fra det ene hold til det næste meget siger, Stefka Aleksieva, som var ansvarlig for de yngste elitesvømmere på træningslejren.

Dyrt for svømmerne

Elitesport er dyrt, og det koster mange penge, mange flere penge end klubben får ind i kontingenter og fra klubbens sponsorer, så klubben kan desværre ikke afholde udgifterne til træningslejre, så svømmerne har denne gang selv betalt lige omkring 4.000 kroner  for at komme med på træningslejren.

“Skulle vi have holdt en tilsvarende lejr i Danmark, havde prisen været ca. det dobbelte i forhold til det turen til Tjekkiet kunne laves til”, siger svømmeklubbens næstformand, Flemming Johansen, som selv deltog på turen som holdleder sammen med fem andre forældre til svømmerne.

Holdledernes opgave på træningslejren var at sikre, at trænerne kunne koncentrere sig om at træne svømmerne, det vil sige, at alt det andet tog holdlederne sig af.

 

 

Skrevet af: Ole ole@sonderborgnyt.dk
22. januar 2022 Uddannelse, Sønderborg

Statsskolen – måske det rette valg til din ungdomsuddannelse

22. januar 2022 Uddannelse

Den 3. februar er der Åbent Hus på Statsskolen og det er et arrangement, hvor elever fra grundskolernes afgangsklasser kan komme på besøg og finde ud af, om Statsskolens gymnasie- eller hf-klasser er den rigtige ungdomsuddannelse for dem. Åbent Hus-dagen kan du læse om på Statsskolens hjemmeside, som du finder her. “Det er en snart […]

Læs mere...