Spar penge: Lejerfamilier er snart klædt klimarigtigt på

Arkivfoto
Arkivfoto
7. februar 2017 Erhverv Skrevet af: Ole Kæhler

Henrik Bielefeldt fra ProjectZero har en opgave, der går ud på at få boliglejere til at være klima- og energirigtige. Og for at få nogle rigtig gode ideer, som han kan brede ud til alle lejere i Sønderborg, så har han samlet 23 testfamilier fra lejeboligerne.

Tirsdag aften var nogle af dem samlet på EUC Syd, hvor der først var en gennemgang af den hjemmeside, der skal bruges af dem alle, så de forskellige data kan samles. Herefter var det eksperten i energibesparelser, Charlie Lemtorp, der gav en række spareråd.

Artiklen fortsætter under annoncen

ProjectZero for hele Sønderborg

“Først vil jeg lige fortælle lidt om ProjectZero, der blandt sønderborgenserne nu hedder ‘vores ProjectZero’. Egentlig var tanken fra start, at det blot var Sønderborg by, der skulle være CO2-neutral i 2029”, siger Charlie Lemtorp. Når det  i stedet blev hele kommunen, så skyldes det én person.

“Peter Rathje sagde, at hvis han skulle stå i spidsen for den rejse, så skulle det dreje sig om hele kommunen. At satse på Sønderborg by alene, gav ingen mening”, siger EnergiCharlie, som Charlie Lemtorp kalder sig, når han er i arbejstøjet.

Artiklen fortsætter under annoncen

“Det er da også flot, der kommer folk rejsende til Sønderborg for at høre om ProjectZero”, siger Charlie Lemtorp og gik derefter i gang med at drysse gode og lette spareråd ud til lejerfamilierne.

Ens varme i alle rum

Varmeregningen er et af de steder, hvor der kan spares, så det gavner både klima og familiens økonomi.

“Og det første i skal tjekke, det er, om der er samme temperatur i alle rum i boligen. Hvis i vil sove koldere, så gå ind og luft ud, inden i går i seng”, siger EnergiCharlie. Og det får ham straks til at fortælle om de smarte elevationssenge.

Artiklen fortsætter under annoncen

“Hvis i vil 750 kroner om året i ren standby-strøm, så sluk elevationssengen, når i ikke bruger den. Så meget koster det at have den stående og vente med strøm på. Har i en dobbeltseng, så sparer i det dobbelte”, siger han. Et tænd- og slukur kan også bruges.

El koster det samme alle steder

Hvis man forestiller sig en elregning på 100 kroner, så betaler man faktisk kun de 12 kroner til el.

“Det betyder, at når i bliver ringet op af sælgere, der kan tilbyde jer billigere strøm, så er det kun de 12 procent af elregningen, de snakker om. Altså er det ikke lige der, vi henter en besparelse”, mener Charlie Lemtorp.

Artiklen fortsætter under annoncen

Det batter noget at skifte sine pærer ud med led-lys og det batter at få slukket for standby-forbruget. En deltager på mødet fortæller, at han lige har fået målt, at hans standby-forbrug koster 500 kroner hver eneste måned.

“Når jeg besøger familier, så råder jeg dem til at skifte pærer de steder, hvor det giver mening. At sætte ledlys på et gæstetoilet, der bruges måske en time om måneden, giver ikke det store”, siger EnergiCharlie.

Han opfordrer heller ikke til, at familier, der har det bedst med at have tændt meget lys, laver om på det.

Artiklen fortsætter under annoncen

“Det vil jo ikke give mening. Men det vil det med ledlys, når bare man vælger de rigtige pærer”, siger han. Og indenfor ledlys og sparepærer er der nogle af dem, der ikke gengiver alle farver helt korrekt.

“Man kan sagtens finde en flot rød bluse i en tøjbutik og når man så tager den ud af posen udenfor, så har den en helt anden farve. En flot moden tomat bliver brun i det forkerte lys”, siger Charlie Lemtorp. Derfor råder han til, at man snakker med en elektriker om, hvilke pærer man skal bruge.

“Eller også skal man hente dem i en lampeforretning, hvor de ansatte også kender til betydningen af de rette pærer de rette steder og i de rette lamper”.

Hjem og skrue ned

Efter at have lyttet til EnergiCharlie i et par timer, må lejer-familierne føle sig rustet til at skrue ned for deres CO2-forbrug i vished om, at deres indsats også er skridt på vejen til nullet i 2029.

Sidegevinsten er, at de ikke længere skal betale så meget til el, varme og vand.

“Alene ved at skifte jeres bruser ud med en sparebruser, så går i fra 16 til 6 liter vand i minuttet”, siger Charlie Lemtorp.

Vand koster omkring 61 kroner pr. kubikmeter. El står i 2,25 pr. kWh alt inklusiv og varme koster 111,25 kroner pr. Gj.

Løs mere på EnergiCharlie.dk ellerEnergistyrelsens “Sparenergi.dk”