Spionage i Sønderjylland fra 1864 til 1920

1. august 2018 Kultur

Var H.P. Hanssen i al hemmelighed spion for den danske hær og måske endda identisk med Generalstabens topspion i Berlin – den mystiske ”Agent Z”?

Det har Kristian Bruhn ph.d. i historie og museumsinspektør på Mosede Fort Danmark 1914-18, undersøgt. Han gæster Sønderjylland til september, hvor han vil rede trådene ud i et samlet overblik over den danske militære efterretningstjeneste og dens hemmelige meddelere i Sønderjylland fra krigen i 1864 og frem til Genforeningen i 1920.

Artiklen fortsætter under annoncen

Foredraget vil give et overblik over den spionage, der fandt sted i Sønderjylland i perioden og forklare, hvordan spionagen blev finansieret og ledet, og hvad formålet var. Derudover skal det selvfølgelig afsløres, hvem de sønderjyske spioner var, og hvilke teknikker de benyttede sig af for at kunne operere i det skjulte. Det store spørgsmål er, hvorfor denne historie først kommer frem nu 100 år efter, og hvad det betyder for vores forståelse af Sønderjyllands historie i de skelsættende år, skriver Historisk Samfund Sønderjylland i en pressemeddelelse.

Artiklen fortsætter under annoncen

Foredraget er baseret på hans ph.d.-afhandling fra 2017, og foredraget arrangeres i samarbejde med Museum Sønderjylland, Rigsarkivet i Aabenraa og Dansk Centralbibliotek for Sydslesvig. Der er gratis adgang til foredragene, og tilmelding er ikke nødvendig.

Tid og sted for foredraget om spionage i Sønderjylland er Sønderborg Slot den 5. september kl. 10.30 til 12.00.

 

 

 

Skrevet af: Ole ole@sonderborgnyt.dk
1. december 2021 Kultur, Sønderborg

Jan Hellesøe kommer med ‘Forudsigelser’ på Sønderborg Teater

1. december 2021 Kultur

Hvordan i alverden gjorde han det? Sådan lyder det fra mange, når de har oplevet Jan Hellesøe optræde. Danmarks førende hjerne-manipulator rammer landet med en landsdækkende tourné i efteråret ‘22, hvor han vil fucke med danskernes hjerner med sine uforklarlige manipulationer. Du har sikker set Hellesøe på tv i ‘Fuckr med dn hjerne’ eller ‘Manipulator’, […]

Læs mere...