Stærk dokumentar: Den nat vi faldt – se den på biblioteket i Sønderborg

5. marts 2018 Kultur Skrevet af: Ole Kæhler

Ny stærk dokumentarfilm “Den Nat vi Faldt” giver et nært og sjældent indblik i et menneske i sorg. Filmen vises på Sønderborg bibliotek den. 20 marts kl. 19.

Ca. 55.000 danskere dør hver år. Deres pårørende tæller omkring 200.000, der således hvert år bliver ramt af dødsfald. Tal fra det nyligt etablerede Nationale Sorgcenter viser, at 75% af mennesker i sorg skjuler sorgen for ikke at belaste deres omgivelser. Men de savner at kunne tale om den afdøde og de savner anledninger til at mindes.

Artiklen fortsætter under annoncen

Hvad gør vi med sorg?

Men hvor går man hen i Dagens Danmark, hvis man ønsker at dele sin sorg?

Hvorfor har vi så svært ved at tale om det?

Har vi overhovedet en sorgkultur i Danmark?

Og hvor længe må man egentlig sørge førend, at omgivelserne synes, at nu skal man videre?  Burde sorg i virkeligheden være en diagnose på linje med depression?

Artiklen fortsætter under annoncen

Det er nogle af de spørgsmål instruktøren Cille Hannibal ønsker, at vi skal forholde os til med sin nye film: ”Den nat vi faldt”.

For Cille Hannibal var det en måde, dels at være der på for sin mor, men samtidig var det også hendes egen måde at gå ind i sorgen på, da hun tre dage efter at hendes stedfar dør i en tragisk ulykke, går i gang med at filme sin mor i hendes sorgproces. Den debuterende instruktør håber, at den personlige tilgang er med til at gøre filmen vedkommende. “At man som tilskuer oplever, hvordan man får lov at følge med i den rejse, som sorgen er – fra chok til vrede over eufori til en ny tilstand – hvordan den end ser ud. ”Jeg tror, at det er universelt stof. Livet og døden. Det handler om at turde elske og give sig hen og prøve at forstå, at vi alle vil opleve sorg og at vi er nødt til at finde en ny måde at tale om det på,” siger hun.

Artiklen fortsætter under annoncen

Filmen er skabt sammen med Cilles mor og i det hele taget har arbejdet med filmen fungeret som en fælles sorgproces for mor og datter. De to kvinder bearbejder deres sorg i takt med at de rydder op i hans ting og i deres fælles liv. Når kasser bliver åbnet og et liv bliver gennemgået, vokser historien om deres kærlighed og mor og datter udvikler samtidig nye og tættere bånd. Sammen opsøger de nye muligheder, som skal give håb og lyst til, at livet skal gå videre.

Tab og sorg er en del af livet

Artiklen fortsætter under annoncen

“Godt fire år efter at vi mistede Per står det klart for mig, hvordan hans død satte nye bevægelser i gang. Som døden oftest gør. Jeg oplevede i min egen sorgproces, og gennem mit arbejde med filmen, hvordan vi i vores samfund på en helt mystisk måde har meget svært ved at lade sorg og tab være en del af vores virkelighed – det er de jo – Hvordan vi har en tendens til at opleve disse tilstande som kontroltab og noget, der skal overstås. Fordi det gør ondt. Men også fordi vi ikke ved, hvordan vi skal italesætte disse eksistentielle følelser. Helt banalt set er sorg og tab en del af livet og en del af dét at være menneske og derfor burde vi være bedre til at håndtere det”, siger Cille Hannibal i en pressemeddelelse.

Artiklen fortsætter under annoncen

Cille Hannibal var 13 år, da hendes mor fandt sammen med Per. Hendes mor og Per var gift og var sammen i 15 år.

Når verdenssundhedsorganisationen, WHO, efter planen i 2018 kommer med sit næste katalog over sygdomsdiagnoser, bliver kompliceret sorg en ny diagnose på linje med depression og angst. Man taler om  kompliceret sorg, når intensiteten af savnet, længslen, angsten eller søvnbesværet ikke aftager efter seks måneder, men i stedet udvikler sig til egentlig sygdom.

Der er fri entré.