Symfoniorkesteret: Chefdirigenten spiller nordisk

28. januar 2015 Kultur

Sønderjyllands Symfoniorkester byder på nye musikalske oplevelser og sjældent spændende musik i Alsion den 5. februar kl. 20: Helt ny dansk musik, som aldrig er blevet spillet i Sønderjylland før, samt toner af Sibelius, som de færreste har hørt før.

Thomas Gould.

Thomas Gould.

Artiklen fortsætter under annoncen

Der er nye toner af en velkendt komponist – og så er der helt nye toner på programmet denne uge. Fælles for alle tre værker er, at de er nordiske. Fra svenske Franz Berwalds lyse og lette Elfenspiel over danske Hans Abrahamsens poetisk koncentrerede dobbeltkoncert til finske Jean Sibelius storladne Lemminkäinen suite.

Det bedste af det danske

Hans Abrahamsens dobbeltkoncert for violin og klaver er en af de største oplevelser i dansk musikliv de seneste år ifølge anmelderne. Musikken gjorde et stærkt indtryk ved uropførelsen i Operaen i København i 2011. Politiken skrev:

Artiklen fortsætter under annoncen

”Uden forbehold vil jeg mene, at det var på top 3 over det mest gribende, jeg har hørt af en dansk komponist.” Berlingskes anmelder holdt sig heller ikke tilbage:

“Tredje sats blev nogle af de smukkeste sekunder i den sal nogensinde.”

Alisdair Beatson

Alisdair Beatson

Artiklen fortsætter under annoncen

Nu kan værket så høres i Sønderborg og Flensburg, og selvom dobbeltkoncerten er en moderne komposition, så opleves musikken aldrig som svær eller virtuos. Hver sats er snarere en stemning, for intensitet, poesi og øjeblikke er vigtige parametre i Hans Abrahamsens musik. Musikken er koncentreret og afklaret: ”Intensitet er vigtigt for mig. Men ikke alle øjeblikke er lige fyldte. Nogle gange siger man faktisk mere, jo mindre man siger,” fortæller komponisten om værket.

Med sig til at fremføre Hans Abrahamsens dobbeltkoncert har Shao-Chia Lü to af Englands mest spændende solister i øjeblikket: Violinisten Thomas Gould og pianisten Alisdair Beatson. I marts måned i år giver de to solister Hans Abrahamsens dobbeltkoncert sin førsteopførelse i London. Men allerede i Sønderborg og Flensburg har publikum chancen for at høre de to i et af de mest interessante – og bedst anmeldte – danske værker fra det nye årtusind.

Artiklen fortsætter under annoncen

Sibelius på en ny måde

I år fejres Sibelius’ fødselsår, og derfor spilles der rigtig meget musik af ham rundt omkring i koncertsalene. Sønderjyllands Symfoniorkester spiller selvfølgelig også musik af jubilaren, men til denne koncert har orkestret valgt et værk, som ikke høres så tit. Publikum kan således opleve Lemminkäinen suite. Bag det meget finske navn gemmer sig en eventyrlig historie bygget på den finske Kalevala-fortælling. Ud over den medrivende historie rummer værket også en af de smukkeste engelskhorn-soloer, som nogensinde er skrevet.

Artiklen fortsætter under annoncen

Koncerten bliver dirigeret af orkestrets nye chefdirigent, Shao-Chia Lü.

Skrevet af: Ole ole@sonderborgnyt.dk
10. december 2022 Sønderborg, Frivillige

Det kommende folkekøkken kan rykke ind i Frivillighedens Hus

10. december 2022 Sønderborg

Sønderborg Kommune støtter op om et folkekøkken i Sønderborg, som vil udlevere mad til kommunens udsatte borgere og kommunen stiller Frivillighedens Hus til rådighed for folkekøkkenet, der åbner i januar. Det er blevet meget dyrere at leve. Inflationen er høj, og det er samtidig blevet dyrere at bruge varme og strøm. Det rammer også de […]

Læs mere...