Symfoniorkesteret: Rigtige mænd synger i kor

13. maj 2015 Kultur

Til symfoniorkestrets næste koncert den 22. maj får publikum hele to koncerter i en! Orkestret får nemlig besøg af selve essensen af den finske folkesjæl: Et finsk mandskor, der synger Sibelius – og inden koncerten giver koret et indblik i den finske musikkultur ved en for-koncert i foyeren. untitled1

Artiklen fortsætter under annoncen

I Danmark har vi Carl Nielsen – i Finland har de Sibelius. Og så har de mandskor. Kombinerer man de to, får man en koncert ud over det sædvanlige.

Koret med det mundrette navn Kauppakorkeakoulun Ylioppilaskunnan Laulajat (Helsinkis Akademiske Mandskor) besøger Sønderjylland for første gang, og med sig tager de ikke bare deres musik, men også den finske urkraft. For det er intet mindre end urkraft og folkesjæl, som er essensen af de to værker til aftenens koncert. Sibelius er musik for voksne mennesker.

Artiklen fortsætter under annoncen

Rigtige mænd synger i kor

I Finland er der en lang tradition for at synge i kor – også for mænd! Et af de traditionsrige kor er netop Helsinkis untitledAkademiske Mandskor, som kalder sig selv for ”en traditionel og dog viril samling herrer”! De synger alt fra finsk nationalromantik til drikkeviser – sidstnævnte viser muligvis påvirkningen fra studentermiljøet!. Korets dirigent, Matti Apajalahti, stiller høje krav til sine sangere – men det er også vigtigt for ham, at det altid er sjovt at synge i kor. Og det kan mærkes på koret: Under hans ledelse har koret udviklet sig både teknisk og musikalsk, og koret lægger altid vægt på at formidle musikkens indhold.

Det får publikum en ekstra lejlighed til at erfare denne aften. Før koncerten får publikum nemlig en chance for at høre koret alene. En halv time før selve koncerten starter er der en forkoncert i foyeren, hvor koret synger sange af nordiske komponister: Norske Grieg, finske Sibelius og den ligeledes finske Madetoja.

Forkoncerten er helt gratis, og der er mulighed for at købe et glas vin.

Skrevet af: Ole ole@sonderborgnyt.dk
8. maj 2021 Politik, Gråsten

Ulovligt biogasbyggeri: Forvaltningen var fem uger om at reagere på henvendelser

8. maj 2021 Politik

Forleden lagde Teknik- og Miljøforvaltningen en redegørelse om det ulovlige byggeri på biogasanlægget i Kværs foran udvalgspolitikerne – og det stod klart, at der var kommet henvendelser fra borgere om, at Nature Energy overtrådte reglerne. “Men det tog hele fem uger fra henvendelser kom til Teknik- og Miljøforvaltningen bad deres jurister om at se på […]

Læs mere...