Topledelsen: Det går stort set ret godt på ABU

Arkivfoto
Arkivfoto
28. juli 2014 Samfund Skrevet af: Ole Kæhler

Børne- og Uddannelsesforvaltningen i Sønderborg Kommune kan på ikke genkende det billede, som Sønderborg Nyt den seneste tid har tegnet over Alssund Børne- og Ungdomscenter, hvor en række nuværende og tidligere ansatte har udtalt sig anonymt om yderst kritisable forhold på institutionen.

– Jeg tror, der er en gruppe, der ønsker at stille ABU i et dårligt lys og det gør de så på den her måde, siger Børne- og Uddannelses-direktør Jette Østergaard til Sønderborg Nyt. Hun gør det mere konkret ved at slå ned på udtalelser om, at der ikke er ferier for børnene på stedet.

Artiklen fortsætter under annoncen

– Der har været en ferie for børnene i Skoven, som var i København fra den 7. juli til den 11. juli, hvor der blev kigget på hovedstadens seværdigheder, siger Jette Østergaard, der lægger køreplanen for turen frem. Resten af institutionen har et lokalt sommer-program, der er spækket med aktiviteter.

– Du unge i Slusen er normalt på ferie i udlandet og sidste år gik den til Frankrig. I år var der også planer om den ferierejse, men den tur er der endnu ikke opbakning til fra de unge, siger direktøren og fortæller, at den sagtens kan realiseres, hvis der kommer det nødvendige antal tilmeldinger.

Artiklen fortsætter under annoncen

Arbejdet med enkelte unge

En tidligere ansat har til Sønderborg Nyt forklaret, at når institutionen tager på tur med en enkelt beboer i en uge eller tre, så er der ikke altid pædagogisk personalet med. Også det er der, ifølge Jette Østergaard, en god forklaring på.

– Fordi det er sådan, at vi sætter et hold op omkring den unge, så der er de bedste muligheder for, at formålet med turen bliver opfyldt. En håndværker kan være den helt rigtige til at snakke med en ung, der måske interesserer sig for praktisk arbejde. Derfor er der ikke “kun” pædagoger med på sådan nogle ture.

Artiklen fortsætter under annoncen

Ingen glemt

En ansat beskrev for Sønderborg Nyt, at personalet havde glemt en beboer, der var blevet flyttet fra en afdeling og over i en af lejlighederne på institutionen. Efter to dage skulle en køkkenmedarbejder reagere på, at vedkommende ikke var set i spisesalen.

– I lejlighederne handler de unge ind sammen med personalet, så der kan laves mad på stedet. Der er vist sket det, at man har glemt at melde ham fra i køkkenet, siger Jette Østergaard.

Truende samtaler

Artiklen fortsætter under annoncen

Kilder fra Alssund Børne- og Ungdomscenter fortæller til Sønderborg Nyt, at det sker, de bliver sat på plads af ledelsen på stedet. Det sker i samtaler, hvor de ikke får deres tillidsrepræsentant eller en bisidder med. En enkelt kilde oplyste, at selv Fællestillidsrepræsentanten er bange for ledelsen.

– Jeg er uforstående over, at jeg skulle være bange for lederen på ABU. Det er ikke tilfældet. Vi har et godt samarbejde og en god dialog, skriver Jytte Pyt Sørensen i en intern mail. Hun tilføjer, at hun ikke har oplevet medarbejdere har ønsket hendes tilstedeværelse og ikke har fået lov til det.

Artiklen fortsætter under annoncen

– Jeg har været med til mange samtaler og medarbejdere får altid tilbudt af have deres tillidsrepræsentant eller en anden bisidder med til samtaler, skriver Jytte Pyt Sørensen.

Tilsynssagen

Alssund Børne- og Ungdomscenter har haft besøg fra tilsynsmyndighederne og det betød, at der kom en kritisk rapport om nogle bestemte ting på stedet.

– Tilsynet skal nå ud på alle institutioner i løbet af en periode på to år og det er i den forbindelse, de kom til Sønderborg, siger kommunaldirektør Søren Bonde til Sønderborg Nyt.

– Og der er ting derude, der skal rettes op på, siger han. Blandt andet skal målgruppen defineres bedre.

– Og så skal der til hver en tid være adgang til samtlige journaler og handleplaner, så tilsynet kan se dem, når de kommer uanmeldt, siger Jette Østergaard. Forvaltningen er færdig med at sætte streger i en del af indholdet, så rapporten kan slippes fri til pressen uden at de personfølsomme oplysninger kommer med.

Borgmesteren tager det alvorligt

Borgmester Erik Lauritzen sidder også ved bordet og han fortæller, at han bestemt tager sagen meget alvorlig.

– Derfor arbejder vi også intenst med tingene, men vi kan ikke reagere på artikler med anonyme kilder, fordi der er personfølsomme oplysninger, siger borgmesteren til Sønderborg Nyt.

Både borgmesteren og direktøren er kede af, hvis der er pårørende eller ansatte, der tænker, at der må være noget ved stedet, som de slet ikke kender til, når de læser de anonyme kilders påstande.

– Pårørende og ansatte ved jo, at der er børn, der har været på ferie. Det kunne de jo se, siger de begge.

– Et billede skal ses fra flere sider, hvis man skal det hele med, siger Jette Østergaard.

 

16. juni 2024 Kultur, Sønderborg

WoodSculpture: Motorsavene er startet

16. juni 2024 Kultur

Søndag middag bød borgmester Erik Lauritzen velkommen på Slotskajen til dette års udgave af WoodSculpure Festival, hvor kunstnere laver flotte skulpturer ud af store træstammer. “Det har været en fatastisk weekend med koncerter, Markedsdage og Strikkefestival og nu glæder vi os over det her event, WoodSculpture, der vil trække folk til havnen, hvor de vil […]

Læs mere...