Tre folketingsudvalg på bæredygtig rundtur i Sønderborg

19. november 2014 Erhverv Skrevet af: Ole Kæhler

Pressemeddelelse:

Det var et tætpakket program otte folketingspolitikere blev udsat for, da de forleden besøgte Sønderborg. De kom for at få mere at vide om Sønderborgs energiambitioner og den lokale virkekraft i bl.a. landdistrikterne.

De otte politikere repræsenterede tre folketingsudvalg: By- og Boligudvalget, Energiudvalget og Udvalget for landdistrikter og Øer, og blandt dem var de lokale folketingsmedlemmer Ellen Thrane Nørby, Jesper Petersen og Eva Kjer Hansen.

Ellen Trane Nørby fik endnu en rundvisning i Sønderborg.

Ellen Trane Nørby fik endnu en rundvisning i Sønderborg.

Artiklen fortsætter under annoncen

Borgmester Erik Lauritzen bød gæsterne velkommen i den røde mødeboks på Alsion. Her fortalte han om ProjectZero, Byens Havn og landdistriktsarbejdet.

“For Sønderborg Kommune handler bæredygtighed om klima og miljø, men det handler også om social og geografisk bæredygtighed. Vi vil sikre, at det gode liv også kan leves i landdistrikterne og i de små landsbyer. Det vil I komme til at se og høre mere om på turen”, sagde Erik Lauritzen.

Peter Rathje fra ProjectZero var turguide og med på rundturen var også Frode Sørensen, formand for udvalget for teknik og miljø og Anders Brandt, formand for landdistriktsudvalget.

Artiklen fortsætter under annoncen

Energirenovering af udlejningsejendomme

Første stop på turen var Jomfrustien i Sønderborg, hvor Claus Heise Østergaard fortalte om udfordringerne ved energirenovering af udlejningsejendomme. Det handler bl.a. om, at lave fjernvarmeudgifter og et relativt lavt huslejeniveau i Sønderborg gør det svært at finansiere energirenoveringer. Det vil ofte medføre huslejestigninger, som gør det sværere at udleje lejlighederne.

På EUC Syd fortalte vicedirektør Hans Lehmann om efteruddannelse af håndværkere til energivejledere via ZERObolig-programmet. Kjeld Søberg fra VVS Søberg fortalte om behovet for bedre samarbejde mellem håndværkere – for at kunne rådgive kunderne bedst muligt om energirenovering. På vej til Danfoss passerede bussen solfangeranlægget i Vollerup, der producerer grøn fjervarme, og Linak, hvor ejeren Bent Jensen har gjort det til en personlig hjertesag at gøre Linak selvforsynende med vedvarende energi.

Artiklen fortsætter under annoncen

Stærkt hjemmemarked er vigtigt for DanfossDanfoss 6

På Danfoss fortalte divisonsdirektørerne Kim Christensen og Lars Tveen om det grønne potentiale ved at sikre bæredygtige løsninger til byernes grønne omstilling. De understregede, at et stærkt hjemmemarked for energirenoveringer og grøn fjernvarme er afgørende, når Danfoss markedsfører bæredygtige løsninger, der er afprøvet i praksis i stor skala. Det er et stærkt konkurrenceparameter på markederne i Asien, Rusland og USA.

Artiklen fortsætter under annoncen

Energirigtige rækkehuse

Så gik turen til Nordals og Danbos energirenovering af almene boliger. Gamle og utidssvarende boligblokke er revet ned og erstattet af moderne og energirigtige rækkehuse, der er meget attraktive og efterspurgte. På vej til Holm og Jollmands Gaard fortalte Anders Brandt, formand for landdistriktsudvalget, om arbejdet med at sikre det gode liv i landdistrikterne. Anders fortalte bl.a., at Sønderborg Kommune er ved at ansætte en forandringsagent, der skal understøtte iværksætteri og nye arbejdspladser i landdistrikterne. Han fortalte også om et projekt, hvor landsbyerne arbejder sammen om at levere noget af maden til de 40.000 spejdere, der i 2017 samles til Spejdernes Lejr på Kær Vestermark.

Artiklen fortsætter under annoncen

Bussen smuttede også forbi Dyvig Badehotel, hvor direktør Bent Larsen fortalte om stedets historie og arbejdet med en målrettet turismeindsats på Nordals, der skal sikre flere kunder til hotellet. Så gik turen sydover mod Diamanten i Fynshav. Undervejs samlede bussen Marie-Louise Risgaard fra Skærtoft Mølle op, og hun fortalte om Skærtoft Mølle og bæredygtige fødevarer og nye madkoncepter.

Diamanten med en bid af Sønderjylland 

Jollmannsgaarden fangede gæsternes interesse.

Jollmannsgaarden fangede gæsternes interesse.

På Diamanten i Fynshav fortalte formanden Jørn Rørbæk om renoveringen af den gamle sportshal til et arkitektonisk monument med bæredygtig energiforsyning og udvikling af et nyt og energieffektivt ventilationssystem med varmegenvinding via naturlig cirkulation.

Dagen og rundturen sluttede med ”En bid af Sønderjylland”. Marie-Louise Risgaard præsenterede det nye sønderjyske køkken med lokalt producerede tapas og lokal øl, vin og æblemost. Menuen stod bl.a. på solæg, røget ørred, kyllingeterrine og æbleflæsk.

 

25. april 2024 112, Sønderborg

Brand i grillbaren Hos Jesper

25. april 2024 112

Onsdag aften ved 23-tiden var der brand i grillbaren Hos Jesper tæt ved Rutebilstationen. “Der var nogle unge gutter, som havde ringet til mig og sagt, at det røg fra grillbaren, så jeg skyndte mig herhen”, siger Jesper Sørensen til SønderborgNYT. Da han åbnede døren væltede røgen ud og han skyndte sig at lukke igen […]

Læs mere...