Turisterne elsker smagen af Sønderjylland

31. juli 2014 Kultur

Pressemeddelelse:

Det sønderjyske egnskøkken får ikke kun tænderne til at løbe i vand – det får også turister i tusindtal fra ind- og udland til at valfarte til Sønderjylland. Når flere end 40 sønderjyske fødevareproducenter i weekenden den 9.-10. august afholder udendørs gastronomiske marked, forventes deltagerantallet at slå alle rekorder.

Artiklen fortsætter under annoncen

Det sønderjyske køkken er poulært som aldrig før og tiltrækker tusindvis af turister og besøgende til det sønderjyske område. Bl.a. har VisitDanmark udvalgt det sønderjyske køkken som et af de flagskibe, der er bedst til at markedsføre Danmark i udlandet, ligesom flere landsdækkende tv-programmer har valgt at sætte fokus på den særlige sønderjyske gastronomi. På messer i både ind- og udland står publikum i kø for at smage på det berømte kaffebord og den særlige sønderjyske tapastallerken, som en lang række lokale kokke har udviklet sammen. Så når over 40 lokale sønderjyske fødevareproducenter i weekenden den 9.-10. august inviterer til det store udendørs marked Smag, Smil og Gummistøvler, forventer de som minimum at fordoble besøgstallet i forhold til sidste år.

– Allerede sidste år var Smag, Smil og Gummistøvler en succes med over 2.000 deltagere. Men i år forventer vi mellem 4.000 og 5.000 gæster i løbet af weekenden. Vi har aldrig før oplevet en så massiv interesse for sønderjyske fødevarer og traditioner, og forsalget har allerede slået rekord, siger arrangør Henrik Loff fra Krusmølle i Aabenraa.GetAttachment

Smagen af Sønderjylland

Når dørene går op på Krusmølle til Smag, Smil og Gummistøvler, er netop sønderjyske fødevaretraditioner og råvarer i centrum. De mere end 40 producenter både uddeler smagsprøver og sælger kvalitetsvarer fra de mange boder. Der er alt fra oste, pølser, røgvarer, brød, olier og krydderier til honning, chokolade, safte, frisk frugt og grønt og massevis af andre sønderjyske specialiteter.

– Det bliver en gastronomisk oplevelse for hele familien, hvor man kan smage på alt det bedste, Sønderjylland har at byde på. Hele weekenden har vi f.eks. besøg af det rullende sønderjyske kaffebord, hvor alle kan kaste sig ud i de obligatoriske syv hårde og syv bløde kager. Børnene kan også være med til at bage, ligesom vi hele weekenden sælger friskbagt brød, og der vil være masser af tips til madlavningen. Vi får bl.a. besøg at de to kendte tv-kokke og madskribenter Nikolaj Kirk og Louisa Lorang, der kokkerer med lokale råvarer, fortæller Henrik Loff.

Alt andet end selvhøjtideligt

Som navnet på det store marked antyder, ligger Smag, Smil og Gummistøvler op til en hyggelig og uformel weekend, hvor der er plads til, at de besøgende kan slå sig løs i det naturskønne terræn. Weekenden byder således ikke blot på masser af god mad og sønderjysk fødevarekultur men også på bl.a. grisevæddeløb, gummistøvlekast og hønsepruttekonkurrence.images

– Vi er i Sønderjylland, og det står vi stolt fast ved med et glimt i øjet. I stedet for det typiske skydetelt, kan man hos os gå på opdagelse med bue og pil, og radiobilerne har vi erstattet med kanosejlads på søen og landroverkørsel i terrænet. Med aktiviteter som støvlekast, hønse-prutte-konkurrence og grisevæddeløb sætter vi streg under, at vi er dem, vi er – og alt det autentiske, gode og sjove, vi i Sønderjylland står for, siger Henrik Loff.

Weekenden kommer også til at byde på masser af musik med såvel to forskellige husbands i dagstimerne og to aftenkoncerter med kendte navne.

– Både fredag og lørdag aften tænder vi op under den store grill fra kl. 18.00. Fredag aften spiller det kendte jazzorkester Kansas City Stompers, og lørdag aften kommer turen til Sko og Torp. Men i løbet af markedsdagene kommer der også til at være rigeligt med levende og stemningsfuld musik, siger Henrik Loff.

Egnskøkken i gul førertrøjeimagesIHMPDCZS

Henrik Loff glæder sig sammen med det sønderjyske turismesamarbejde Destinationsudvikling Sønderjylland og de 40 fødevareproducenter bag Smag, Smil og Gummistøvler over den nye storhedstid, som det sønderjyske køkken helt åbenlyst er trådt ind i.

– Smag, Smil og Gummistøvler er en del af vores fælles satsning i Destinationsudvikling Sønderjylland på at udbrede kendskabet til Sønderjylland gennem vores helt særlige madkultur. Og det ser faktisk ud til, at vejen til turisternes hjerter vitterligt går igennem maverne. I hvert fald kan vi konstatere, at det sønderjyske køkken har taget den gule førertrøje og ikke kun er et stærkt kort for vores landsdel men for hele Danmark, når der skal kæmpes om turisternes gunst. Smag, Smil og Gummistøvler er blot et enkelt eksempel på det store potentiale, vi har, når vi i Sønderjylland tør satse og stå sammen om de ting, der gør os til noget særligt, slutter Henrik Loff.

 

 

Skrevet af: Ole ole@sonderborgnyt.dk