De seneste dage har der været talt en del om Udkantsdanmark i Radio Syd og tanken er at der skal råbes så højt, så selv dem på Christiansborg kan forstå, at folketings-politikere er valgt for at gøre noget for hele Danmark og ikke blot de større byer.
“Der er altså ikke ret meget udvikling i, at der sendes penge, så landsbyerne kan sætte forsamlingshuse i stand”, siger Anders Brandt, der har formandsstolen i det politiske udvalg, der skal gavne landsbyerne i Sønderborg kommune. Han efterlyser i stedet noget lovgivning, der gør det lettere at starte virksomhed på landet.
“Netop det med virksomheder på landet kan være et stort problem. Lovgivningen i sin nuværende form kan spænde ben for vækst”, siger Anders Brandt til SønderborgNyt. Hvis en tømrer har tre-fire ansatte og ønsker at udvide med en ekstra bygning og så ansætte fire mere, så kommer alle reglerne i spil – og så kan det være lettere at flytte til byen i stedet for at blive.
“Der er brug for nogle strukturelle systemer, der gør det let at etablere virksomheder på landet og der skal gives plads til, at de kan vokse”, siger Anders Brandt. Han vil hellere have strukturelle systemer, der kan holde i årevis end han vil have penge til forskellige projekter.
“Projekter har det jo med at køre en tid og så lukker de ned igen”, siger Anders Brandt. Og når det handler om at bremse flytningen fra landsbyer til de større byer, så skal der tænkes i helt nye baner. Det hjælper ikke at male forsamlingshusene.
“Ministeren er ikke afvisende, når der kommer forslag fra landsbyerne og måske lykkes det over tid at få flere statslige arbejdspladser flyttet fra storbyerne til landlig idyl”.
SønderborgNyt har tidligere foreslået landsbyernes minister, Carsten Hansen, at han flytter sit eget og landbrugets ministerier væk fra hovedstaden.
“Vi kan ikke flytte et ministerium til Als, fordi vi ikke vil kunne tiltrække den nødvendige arbejdskraft”, lød Carsten Hansens svar.