Uklogt ikke at have advokat med til politi-afhøringer

1. juni 2016 112

Når politiet anholder en person, som de mener, har begået noget kriminelt, så er målet at afhøre vedkommende og finde frem til, om det nu er den rigtige, der er hentet.

Det sker også, at politiet beder en mistænkt om at komme til afhøring uden, der er sket en anholdelse.

Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 48)

 

“Uanset hvilken af scenerne et menneske lander på, så er det altid i en god idé at bede om at få en advokat med til afhøringer”, siger forsvarsadvokat Kjeld Christensen til SønderborgNYT.

Artiklen fortsætter under annoncen

“Når en person bliver anholdt, lagt i håndjern og fragtet til Politigården, så er vedkommende jo i chok. Det vil politiet jo gerne bruge som afsæt til den første og vigtigste afhøring”, siger advokaten. Han råder derfor til, at man beder om at få en advokat og det er helt i orden at sætte navn på advokaten.

“Så sker det, at politiet siger, at den pågældende advokat ikke er til rådighed lige nu. Men så beder man bare om at vente med afhøringen”, siger Kjeld Christensen. Nå der vælges advokat, så giver det mening at vælge en, man har tillid til og det skal være en, der er erfaren.

Her er fordelen

Når man skal tage en advokat med til afhøring, så er det fordi advokaten har ret til at se de papirer, der ligger til grund for anholdelsen eller mistanken.

“Sammen med min klient gennemgår jeg politiets papirer og så ser vi, om der er beviser, der ikke er til at komme udenom”, siger han.

Foto: Ole Kæhler

Foto: Ole Kæhler

Der er politifolk – og også forsvarsadvokater – der råder anholdte til at “lægge kortene på bordet og få gjort rent bord”.

“Og så kan en anholdt måske sidde og fortælle om gamle indbrud eller røverier, som politiet slet ikke mistænkte ham for. Man kan sige, at han så ender med at sidde og save i den gren, som han selv sidder på”, forklarer Kjeld Christensen.

Kjeld Christensen ser det ikke som sin opgave at få frikendt kriminelle for ting, som de har gjort – og han bruger heller ikke sin energi på at kæmpe imod de anklager, der er klare beviser for.

“Jeg bruger min energi på at se mennesket i de klienter, som jeg har. Det er dét, jeg bruger flest ord på i flere af landets retssale og det kan påvirke dommen”, siger han.

Forsvarsadvokaten har været advokat i f. eks. Tøndersagen, som er en af de virkeligt barske. Også i rigtigt grove voldssager, hvor det er rockere, han skulle forsvare.

“Jeg ser på mennesket i sagerne og den dag, hvor jeg ikke kan det”, så trækker jeg mig helt og går på pension”, siger Kjeld Christensen.

Faktisk kan han sagtens trække sig tilbage og nyde pensionen nu. Men han synes, han stadig kan gøre en forskel og det holder ham i gang.

“Jeg har bare nogle få sager og det passer mig fint. Jeg har ikke brug for at have mange”.

Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 52)

 

Skrevet af: Ole ole@sonderborgnyt.dk