Varmeselskaberne går sammen og øge farten på udrulningen af fjernvarme

7. juli 2022 Politik
Nordals Fjernvarme. Pressefoto
Nordals Fjernvarme. Pressefoto

Krigen i Ukraine har skabt et ønske på europæisk plan om at blive uafhængig af russisk gas hurtigst muligt og herhjemme har regeringen med et bredt flertal i Folketinget aftalt, at det skal gå hurtigere med udfasningen af naturgas i Danmark. Naturgassen skal være ude fra alle husstande inden 2028. I aftalen står der også, at alle husejere med gas- eller oliefyr inden udgangen af 2022 skal have et brev fra kommunen med besked om, hvorvidt de kan få fjernvarme i fremtiden, eller om de i stedet skal overveje andre grønne løsninger.

Artiklen fortsætter under annoncen

Varmeselskaberne Sønderborg Forsyning, Sønderborg Varme og Broager Fjernvarme er allerede godt i gang med at udvide fjernvarmeforsyningen, og flere konkrete projekter er på vej.

Kommunen skriver, at de tre varmeselskaber er enige om, at en sammenkobling af fjernvarmenettet kan være med til, at udrulningen af fjernvarme kommer til at gå hurtigere. Målet er et sammenhængende fjernvarmenet, og borgmester Erik Lauritzen bakker op om varmeselskabernes samarbejde.

”Vi forventer at kunne give et mere præcist bud på, hvornår borgerne kan få besked om fjernvarmen på den anden side af sommerferien. Under alle omstændigheder skal det være inden udgangen af året. Sønderborg Kommune står allerede nu godt rustet til at løse den opgave, som regeringen og aftalepartierne har givet kommunerne. Vores ambitioner på området bæres af indsatsen i ProjectZero, og allerede sidste år vedtog vi en varmeplan, som er robust og sætter retningen”, siger Erik Lauritzen i en pressemeddelelse.

Artiklen fortsætter under annoncen

Men bestyrelsesformand Per Monger fra Broager Fjernvarme siger til Broager.dk, at Broager ikke skal med.

“Vi har betalt for beregninger, der viser at det ikke kan betale sig at koble ledningsnettene sammen. Vi skal ikke lave nye ledninger, hvis det ikke kan betale sig. Det er en udgift over 30 millioner kroner bare i rør og det skal vi ikke. Broager Fjernvarme leverer varme med lavtemperaturer, som de andre ikke gør. Derfor kan vi ikke levere varme til de andre, som kører med væsentlig højere temperatur”, siger han.

Artiklen fortsætter under annoncen

Efter sommerferien går Sønderborg Kommune og varmeselskaberne i gang med opgaverne. Varmeplanen skal finpudses, projektforslagene for udrulningen af fjernvarme skal regnes igennem og godkendes, og økonomien i et sammenhængende forsyningsnet skal undersøges.

Ellen Trane Nørby, der er bestyrelsesformand for Sønderborg Forsyning, som driver Nordals Fjernvarme, ser frem til samarbejdet.

”Vi er i fuld gang med at rulle fjernvarmen ud på Nordals, så flere husstande kan komme af med deres naturgas- og oliefyr. Derfor giver det rigtig god mening at binde fjernvarmesystemerne sammen, sådan at vi i fremtiden kan have et sammenhængende net, der sikrer borgerne en stabil og grøn varmeforsyning. Nu intensiverer vi samarbejdet mellem varmeselskaberne og målet er at sammenkoble de fire eksisterende fjernvarmenet i kommunen”, siger Ellen Trane Nørby i pressemeddelelsen.

Artiklen fortsætter under annoncen

CO2-neutral fjernvarme – men hvornår?

“Med et integreret net vil 40 procent af vores samlede forbrug komme fra overskudsvarme fra teglværker/industiproduktion. Det er uden PtX og vindmøller i Lillebælt – og derudover vil store dele af energien komme fra sol, halm og vind, siger Ellen Trane Nørby til SønderborgNYT.

“Affaldsværket vil senest i 2029 enten skulle have carbon capture-systemer, som lagrer CO2 i hulrum i jorden eller også skal det lukkes. Der er diskussioner om at koble biogas på som varmekilde, men det er ikke indregnet, så præcist hvornår Sønderborg får CO2-neutral fjernvarme kan jeg ikke sige, fordi det afhænger af forskellige ting”, siger Ellen Trane Nørby.

Artiklen fortsætter under annoncen

 

 

Skrevet af: Ole ole@sonderborgnyt.dk
15. august 2022 Nordborg, Samfund

Nordborg-branden: En del af Storegade i Nordborg er spærret

15. august 2022 Nordborg

Siden søndag eftermiddag er der blevet holdt ekstra godt øje med de to bygninger, som var udsat for brand, på Storegade i Nordborg. Det er hjemmeværnet og også politiet, som sørger for, at der ikke er nogen, som kommer indenfor afspærringen, som er omkring brandstederne. “Brandårsagen skal undersøges af politiet og det sker nok mandag […]

Læs mere...