Virkeligheden blev rammet ind på Erhvervstræf 2016

31. marts 2016 Erhverv

Man skal ikke bo ret længe i Sønderborg, så opdager man, hvor herligt det faktisk er at være her.IMG_0897

“Og det skal vi være meget bedre til at fortælle rundt omkring i resten af Danmark”, siger borgmester Erik Lauritzen efter at have fortalt om de initiativer, der er kommet fra Erhvervsudvalget.

Artiklen fortsætter under annoncen

Og lykken ville jo være, hvis der kom en masse ingeniører, håndværkere og studerende stormende til Sønderborg.

Ordene faldt til et såkaldt erhvervstræf, hvor Sønderborg Kommune og Erhvervsudvalget havde inviteret industrien, byrådsmedlemmer og embedsmænd, så der kunne findes en form for fælles fodslag ind i fremtiden.

“Der er kommet nye studier til SDU, men hvordan fremtiden ser ud for SDU i Alsion, det ved vi først om en uges tid, når der har været møde i SDUs bestyrelse. Vi har holdt møder med dem og håber på udvikling femfor afvikling”, siger borgmesteren.

Industriens næstformand

“Det er dejligt at opleve, at kommunen er i arbejdstøjet og viser handlekraft”, siger Henrik Raunkjær, der er IMG_0903næstformand for Industrien.

“I industrien skaber vi arbejdspladser og meget af den velfærd, der skal til og vi forsøger at få de bedste rammevilkår og så er uddannelsesområdet særdeles vigtigt for os”, siger han.

Han slår på, at hele kommunen skal have et godt omdømme, som hele landet skal lægge mærke til og det gælder også i kommunens institutioner.

“Sørg for at have en rigtig god ledelse på de kommunale institutioner”, siger han.

Danfoss vil helst blive

Danfoss har 24.000 medarbejdere i det hele og heraf er de 6.000 ansat i Danmark.IMG_0897

“Men skulle medarbejderantallet matche vores omsætning her i landet, så skulle vi nok have små 800 ansat. Men indtil videre kan det svare sig for os have så mange ansat i Danmark”, siger Kim Christensen fra Danfoss. For Danfoss handler det om en balancegang.

“Hvis forudsætningerne ændrer sig, så ryger der industrijobs til udlandet, hvor det er billigere at producere. Lønningerne er lavere i både Sverige og Tyskland”, siger han.

“Vejen ind i fremtiden er, at vi gør meget mere sammen. Uddanner flere ingeniører og håndværkere her i området, så vi tiltrækker unge udefra”, siger Kim Christensen.

Andre kender ikke vores område

Bent Jensen fra Linak konstaterer, der er mange, der ikke kender vores område.

Det er et problem, at hele Danmark ikke kender vores egn, mener Bent Jensen.

Det er et problem, at hele Danmark ikke kender vores egn, mener Bent Jensen.

“Når NaturErhvervsstyrelsens medarbejdere har spurgt, om vi har internet hernede, så kan jeg sagtens forstå, det er svært at tiltrække arbejdskraft”, siger Linak-ejeren.

Han støttes af ordstyrer Michael Kristiansen, der iøvrigt er kendt fra TV News og tilflytter til Høruphav.

“Det er faktisk ret utroligt, hvad de, der ikke kender området, tror”, siger han og tilføjer, han selv er positivt overrasket over Sønderborg.

“Jeg har faktisk en plan om at hente flere københavnere hertil”, siger Michael Kristiansen.

Vækstråds-direktør Ole Daugbjerg tror ikke på, det flytter noget som helst at lave store reklamekampagner.

“Vi skal skabe nogle gode resultater, som vi kan prale af – og huske at gøre det”, siger han og er dermed på bølgelængde med Greenpeace, der arbejder ud fra tankegangen: Don’t tell it – Show it.

“Og så skal vi snakke om konkrete facts, når vi fortæller andre om Sønderborg: Blot et par timer fra Hamborg, et universitet, lufthavn, motorvej og så videre”.

Hyr nogle phd’ere

“Jeg vil, anbefale, at der kommer en gruppe med phd’ere, der kan rejse rundt og fortælle om det skønne ved IMG_0908Sønderborg”, siger John Lohff. Han kom til erhvervstræffet med en splinterny erfaring om, at godt lobbyarbejde kan flytte beslutninger.

“I regionen er vi ved at finde besparelser på sygehusområdet og lobbyister har fået os til at skifte standpunkt, så jeg ved, det betyder noget at sende lobbyister ud”, siger John Lohff. I hans verden står phd for “pensionist hele dagen”.

Vi har et image-problem

Fra Siemens bliver der sat fokus på et image-problem, der spænder ben for at tiltrække danskere og i særdeleshed udlændinge til området.

“Det er et problem, at fire ud af fem sønderjyske vælgere stemmer på Dansk Folkeparti. Det er rent ud sagt ikke moderne og det gør det meget svært at tiltrække udenlandske ingeniører og der er mange danskere, der heller ikke er vilde efter at komme et sted hen, hvor de måske ikke er velkomne”, siger direktøren fra Siemens.

Ingen konkret køreplan

Klokken cirka 20 lukkede Michael Kristiansen ned for panelet og træf-deltagerne.IMG_0901

Konklusionen må være, der skal spredes positive historier om det skønne Sønderborg ud i hele landet, så det bliver mindre svært at tiltrække skatteborgere til kommunen og dermed studerende og fagfolk til virksomhederne.

Fordele og udfordringer omring Sønderborg, er der enighed om, så nu kan der sættes handling bag tankerne.

Hvem, der gør hvad, hvor og hvornår, må tiden vise.

 

 

 

 

 

Skrevet af: Ole ole@sonderborgnyt.dk