Virksomheder med i indsats for godt studiemiljø

21. februar 2015 Uddannelse

Med visionen om Sønderborg som Sønderjyllands bedste og største uddannelsesby har Udvalget for Kulturel og Regional Udvikling nu vedtaget en strategi, som skal trække uddannelser og studerende til og styrke miljøet for områdets studerende, skriver Sønderborg Kommune i en pressemeddelelse.

Indsatsen bliver et samarbejde mellem uddannelsesinstitutionerne og kommunen, men også med virksomhederne som en vigtig aktør.

En væsentlig dimension i udvikling af studiemiljøet er det internationale miljø, fastslår Uddannelsesstrategien. Stephan Kleinschmidt, til højre, taler her med nogle af byens internationale studerende, som sidder i bestyrelsen for Sønderborg Student Foundation og blandt er andet engageret i byens Ungdomscafé. Foto Patricio Soto

En væsentlig dimension i udvikling af studiemiljøet er det internationale miljø, fastslår Uddannelsesstrategien. Stephan Kleinschmidt, til højre, taler her med nogle af byens internationale studerende, som sidder i bestyrelsen for Sønderborg Student Foundation og blandt er andet engageret i byens Ungdomscafé. Foto Patricio Soto

Artiklen fortsætter under annoncen

”Strategi for tiltrækning og fastholdelse i Sønderborg” er nemlig også en hjælp til virksomheder, som – ifølge den generelle udvikling og ikke mindst i fremtiden – får brug for højtuddannet arbejdskraft, og medarbejdere, som kan begå sig på internationale vækstmarkeder.

“Det er vigtigt, at vi har uddannelser, som matcher behovet hos virksomhederne i området. Derfor skal vi tage udgangspunkt i virksomhedernes dna, og vi skal følge tæt, hvilke uddannelser der med fordel kan tiltrækkes eller udvikles. Erfaringen siger, at en unik profil tiltrækker studerende, siger udvalgsformand Stephan Kleinschmidt.

Artiklen fortsætter under annoncen

Sønderborg skal dog samtidig arbejde hen imod at have en bred vifte af uddannelser – også de korte og mellemlange, fastslår strategien.

 Muskler at arbejde med

Som næste skridt vil blive dannet et dialogforum. Det skal samle aktørerne på tværs og straks i gang med at udarbejde konkrete handleplaner.

Da Byrådet i efteråret besluttede at få udarbejdet strategien, blev der samtidig dannet en uddannelsesfond med 10 pengemillioner kr.

Artiklen fortsætter under annoncen

“Det er min forventning, at vi med Uddannelsesfonden i ryggen har muskler til at realisere aktiviteterne i de handleplaner, som bliver udarbejdet”, siger Stephan Kleinschmidt.

Det er et udgangspunkt i strategien, at studerende i høj grad vælger uddannelsesby efter, hvor der er findes et godt by- og studiemiljø. Derfor er det også et aspekt at udvikle studiemiljøet på tværs af uddannelsesinstitutionerne og kulturlivet generelt.

Dette understøtter også målet om at få flere unge til at blive i området efter endt uddannelse.

Artiklen fortsætter under annoncen

“Men det handler om mere end sociale netværk og et inspirerende kulturliv. Studerende skal have faglige udfordringer – også uden for universitetets rammer – og i kontakt med områdets virksomheder”, siger Stephan Kleinschmidt, der nævner projekt- og coachingforløb som muligheder.

Det bliver op til uddannelsesstrategiens dialogforum at udvikle konkrete nye former for samarbejde, ligesom dialogforum skal se mere generelt på de studerendes vilkår i byen såsom udbuddet af boliger.

Artiklen fortsætter under annoncen

Endelig fastslår strategien, at der skal arbejdes på at skabe synergi mellem virksomheder og uddannelser på begge sider af grænsen.

Godt grundlag for udviklingalsion

Sidste år blev det besluttet, at Sygeplejeskolen i Sønderborg flyttes til Aabenraa, ligesom Sergentskolen sidste år flyttede fra Sønderborg til Varde. Og senest medfører et udspil fra Uddannelses- og Forskningsministeriet, at 75 studiepladser lukkes ned på Syddansk Universitet i Sønderborg.

Set over en årrække på fem år, har der ellers været pæn fremgang i antallet af studerende i området, og på den baggrund vurderes det i strategien, at der er et godt grundlag at bygge visionen på.

I strategien, som omfatter hele spektret af uddannelser efter afslutning af folkeskolen, er det for eksempel et konkret mål at tiltrække 10 pct. flere studerende netto til uddannelserne i området ved optagelse 2017.

Skrevet af: Ole ole@sonderborgnyt.dk
4. februar 2023 Nordborg, Samfund

Kom en tur i svømmehallen og prøv LivredderPatruljens udstyr

4. februar 2023 Nordborg

Kom og vær med, når Nordals Idrætscenter og Humlehøj-hallerne får besøg af TrygFondens LivredderPatrulje den 15. februar i vinterferien. Sammen med svømmehallens egne livreddere sætter LivredderPatruljen gang i sjove og udfordrende vandaktiviteter og viser blandt andet, hvordan man redder sig selv og andre i vandet, skriver Trygfonden. Alle svømmehallens gæster er velkomne til at være […]

Læs mere...